Hlavní obsah

Vile v Holoubkově dodává na poetičnosti malé přístaviště s loďkami

Novinky, Text: Vratislav Ryšavý, editace. tnk

V Holoubkově nedaleko od Rokycan stojí působivá vila v těsné blízkosti rybníka. Je zadní stranou orientovaná do zahrady, která vede až k rybníku. Z konce zahrady se sestupuje secesními vrátky s kovanou mříží po několika kamenných schodech k malému přístavišti s loďkami.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Vila má altán u romantického přístaviště. Nachází se na adrese: Holoubkov čp. 62

Článek

Stavitelem této krásné stavby ze začátku 20. století byl Bohuslav Ryšavý z Rokycan. Jednopatrová vilka stojí v obci poblíž jejího východního konce, při silnici k Praze.

Na konci zahrady vily je nad hladinou vody proti vrátkům původní dvojpodlažní altán, nahoře s vyhlídkou, dole původně s prádelnou.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Vstup do vily je na první pohled centrem celé stavby.

Vnitřní prostor navrhl architekt Josef Bertl hodně jednoduše. Vytvořil stavbu s chodbou v celé hloubce budovy, která umožňuje i přímý vstup na zahradu za domem.

Chodba napříč vilou slouží i jako hala

Součástí chodby je i poměrně úzké schodiště do sklepa, prvního patra a krovu. Po obou stranách chodby, která má zároveň i funkci haly, jsou navrženy vždy dvě prostorově stejné místnosti za sebou, ze kterých je jedna označena jako kuchyň, druhá jako jídelna.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Stavba je umístěná v bezprostřední blízkosti rybníka.

V patře je na konci chodby umístěna malá koupelna. Místnosti jsou velikostně obdobné jako v přízemí, jeden pokoj byl navržen jako pokoj pro hosta, ostatní jako ložnice.

Ze schodiště mezi patrem a krovem je přístupná malá vyhlídka na lesy ve věžičce hlavní strany vily (ta původně měla mít podstatně větší a členitější okno).

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Vila má kvalitní střechu, která chrání i část fasády.

Chodba-hala v přízemí má plochou klenbu s pásy. Na stěnách se zachovaly ještě původní dřevěné obklady se zrcadly a kovanými věšáky křivkových tvarů. Původní jsou i dřevěná obložení dveří do jednotlivých místností.

Pro sloh vily je rozhodující barokizující pojetí, zčásti skryté, zčásti více přiznané. Obdobně stylově vyznívá i altán nad vodou. Barokizující styl tu ale architekt vyvážil tehdy modernějšími secesními prvky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám