Hlavní obsah

Majitel pivovaru si nechal postavit romantickou vilu v zeleni, dnes stojí mezi paneláky

Novinky, Text: Hana Luštická, editace: tnk

Romantická vila Heinricha Kobrtsche, majitele pivovaru, se nachází v rušném centru Desné obklopena panelovými domy. Původně ale vyrostla přímo uprostřed zeleně, v rozvolněné zástavbě podhorského městečka.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Krkonošská čp. 318, Desná v Jizerských horách

Článek

Kobrtschova vila má dvě nadzemní podlaží a polozapuštěný suterén. Střecha je valbová, značně členitá. Původně byla kryta břidlicí, kterou později nahradil eternit. V minulosti ji zdobily malé vikýře s vysokými oplechovanými nástavci a kovová koruna.

Barevnost fasády se v průběhu let změnila

Vikýře zmizely při opravě střechy a z koruny se zachovala jen část nosných prvků. Za oběť času padla i ozdobná tesařská konstrukce ve štítu. Fasády, členěné římsami a jinými dekorativními prvky, mají dnes omítky opatřené šedým a bílým nátěrem. Původní barevnost ale tak kontrastní nebyla.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Chloubou vily je prosklená veranda.

Reprezentativní hlavní vstup je umístěn u věžovitého schodišťového výstupku boční fasády a je krytý závětřím s dřevěnou stěnou s výplněmi z leptaného skla. Štít zádveří tvoří dřevěná konstrukce doplněná krajkou vyřezávaného dřevěného obkladu.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Architekt si vyhrál s kombinací dřeva a kamene.

Na jihozápadním rohu je umístěn přístavek dvoupodlažní dřevěné verandy s kamennými toskánskými sloupy v přízemí. Veranda byla nezbytnou výbavou téměř každé vily z období historizujících slohů inspirovaného někdejší architekturou. V přízemí nejčastěji navazovala na jídelnu a sloužila jako zimní zahrada.

Foto: autorský tým Slavné vily Libereckého kraje

Prostorná okna přinášejí do interiéru dostatek světla.

Pokud byla veranda i v patře, pak patřila k ložnici rodičů. Interiéry mají halovou dispozici, dřevěné schodiště ale není její součástí, protože bylo umístěno do vysunutého schodišťového výstupku.

Původní projektová dokumentace vily se nezachovala, a proto neznáme jejího architekta. Objekt je zajímavou ukázkou romantické rodinné vily z konce 19. století, s poměrně dost dobře zachovanými exteriéry i interiéry.

Dnes patří městu Desná v Jizerských horách a sídlí v ní městský úřad. Vila je zapsána v Ústředním seznamu kulturních památek ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám