Hlavní obsah

Vila s ordinací doktora Hermanna Riesera má fasádu zdobenou ve stylu geometrické secese

Novinky, Text: Jana Horváthová, editace: Kristýna Křížová

Majestátní vila doktora Hermanna Riesera ve Františkových Lázních na sebe poutá pozornost vysokou strmou střechou a plasticky řešenou fasádou se secesním dekorem. Výzdoba vily je ve stylu geometrické secese, ale uplatňují se v ní i rostlinné motivy.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Vila s adresou: Kollárova 17, čp. 185, Františkovy Lázně.

Článek

Jedním z posledních objektů, který ve Františkových Lázních uzavřel dnešní Kollárovu ulici a stal se dominantou křižovatky ulic Francouzská, Zahradní a Kollárova, byla výstavní vila doktora medicíny Hermanna Riesera a jeho ženy Herminy.

Návrh vily pro doktora Riesera zpracoval Josef Hackhofer na začátku 20. století. Vila měla sloužit nejen pro bydlení rodiny, ale měla v ní být umístěna i lékařská ordinace majitele.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Zadní strana vily je spíš strohá. Obyvatelé ale mají k dispozici balkony.

Vila obracející se štítovým průčelím do křižovatky ulic Francouzská, Zahradní a Nádražní je postavena na obdélném půdorysu, který je na západní straně rozšířen v nároží o převýšený výstupek. Hlavní straně dominuje v přízemí rozměrné členité okno, které osvětluje ordinaci.

Na strukturované omítce fasády této strany vily vyniká v patře a ve štítu štuková výzdoba tvořená kombinací geometrických prvků a secesních rostlinných a dekorativních motivů.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Interiér je dostatečně prosvětlený rozměrným oknem.

Do vily vedl společný vchod pro rodinu majitele i pro jeho pacienty. Do zvýšeného přízemí umístil architekt Hackhofer prostory určené především pro výkon lékařského povolání majitele.

Jako prostor pro ordinaci byl určen pokoj v severozápadním nároží, který se otevíral zmíněným rozměrným oknem do malého náměstíčka. Na něj z jedné strany navazovala ambulance, z druhé pak přijímací pokoj.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Působivým detailem stavby je drobná věžička.

V zadním rohovém pokoji se nacházela jídelna, která byla spojena točitým schodištěm s kuchyní. Ta byla umístěna v suterénním podlaží.

Patro vily už sloužilo jen pro soukromé potřeby majitele. Kromě ložnice, koupelny a pokoje pro hosty v něm nechyběly další dvě obytné místnosti, z nichž jedna byla propojena s lodžií na bočním průčelí. Malé místnosti ve vile byly určeny jako pokoje pro personál, šatnu a jiné úložné prostory.

Vila sloužila manželům Rieserovým až do roku 1928. Pak ji koupili Karel a Luisa Heckmannovi, od kterých po deseti letech přešla do rukou Josefa a Gisely Fischerových.

Po druhé světové válce patřil objekt městu Františkovy Lázně. V druhé polovině 20. století byla vila upravena na samostatné bytové jednotky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám