Hlavní obsah

Vila od architekta Špalka se stala vzorem moderního funkcionalistického bydlení

Novinky, Text: Pavel Domanický, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům uzenáře Rohrera od architekta Josefa Špalka byl zřejmě první funkcionalistickou stavbou v Plzni a na Plzeňsku. Proslavil se jako vzor tehdejšího moderního bydlení a byl prezentován v odborných časopisech a na výstavách.

Foto: Radovan Kodera, Slavné vily Plzeňského kraje

Vila s adresou: Plzeň, Karoliny Světlé 21, čp. 558, Severní předměstí

Článek

Stavebníkem vily byl A. J. Rohrer, majitel firmy zabývající se velkovýrobou a vývozem uzenářského zboží, která měla sídlo v Plzni. Projekt architekta Josefa Špalka z Prahy byl zpracován v únoru roku 1928.

Dům měl suterén a dvě nadzemní podlaží, byly v něm dva velkorysé byty s celkem deseti obytnými místnostmi. V suterénu měl byt domovník. Šlo jen o kuchyň a jeden obytný pokoj.

Foto: Radovan Kodera, Slavné vily Plzeňského kraje

Chloubou stavby je prostorná terasa v horním patře.

V obou nadzemních podlažích byl byt pana továrníka. Současně se stavbou garáže byl k jihovýchodnímu nároží domu brzo přistavěn vytápěný skleník.

Jižní polovina zahrady obklopující vilu byla navržena jako obytná, severní část jako užitková.

Foto: Radovan Kodera, Slavné vily Plzeňského kraje

Nákres ilustruje funkcionalistický a strohý tvar budovy.

Na nároží ulic Karoliny Světlé a Vlastiny byl umístěn altán, před zahradní stranou vily bazén a venkovní sezení. U severního okraje zahrady vznikly skleníky, pergola a včelín. Byl přidán i balkón nad zahradní vstup. To se podařilo i se zachováním původního architektonického řešení.

V šedesátých nebo sedmdesátých letech 20. století zřejmě došlo k oddělení severní poloviny zahrady a k jejímu zastavění rodinným domem s celkem problematickým vzhledem.

Foto: Radovan Kodera, Slavné vily Plzeňského kraje

Architektovi se porařilo začlenit terasu do celku stavby.

Znalci a obdivovatelé moderní architektury považovali tuto vilu za jednu z nejvýznamnějších památek zastupujících architekturu 20. století na Plzeňsku.

Na základě návrhu podaného Spolkem za starou Plzeň v roce 1994 Ministerstvo kultury ČR vilu prohlásilo za kulturní památku.

Foto: Radovan Kodera, Slavné vily Plzeňského kraje

Plánek prozorazuje velkorysou prostornost stavby.

V roce 2005 ale došlo ke změně vlastníka. Následně proběhla přestavba a nástavba domu, nerespektující původní podobu vily, ani uspořádání nadzemních podlaží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám