Hlavní obsah

Vila Gustava Jaroška je díky umístění a terasám ideálním místem pro relaxaci

Novinky, text: Eva Šmerdová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majestátní vila Gustava Jaroška s adresou Dalečín čp. 35 je moderní stavbou s prázdninovým duchem. Její architekt Ludvík Hilgert do stavby zakomponoval hned několik teras, které ze stavby dělají ideální místo pro relaxaci.

Foto: autorský tým Slavné vily kraje Vysočina

Z vily jsou díky jejímu umístění působivé výhledy do okolí.

Článek

Pro stavbu rodinné vily si Gustav Jarošek, zabývající se výrobou a prodejem pletací příze, zvolil pozemek položený ve značně příkrém svahu v bezprostřední blízkosti továrny.

Foto: autorský tým Slavné vily kraje Vysočina

Prostorná střešní terasa vily umožňuje pořádání večírků i v exteriéru.

Základní řešení třípodlažního objektu navrženého architektem Ludvíkem Hilgertem má podobu hranolu, který je doplněn o četné výstupky, arkýře, schodiště a terasy.

Foto: autorský tým Slavné vily kraje Vysočina

Interiéry zaujmou jednoduchými geometrickými dekory.

Plochu hlavního průčelí, obráceného na jih, plasticky oživuje arkýř, na kterém je umístěn balkón ložnicového patra - a který od západu doplňuje terasa.

Stavbu korunuje rozlehlá střešní terasa, lemovaná subtilním trubkovým zábradlím, z části zastíněná velmi efektním motivem markýzy.

Foto: autorský tým Slavné vily kraje Vysočina

Schodiště je pojato velmi funkcionalisticky.

Polozapuštěný suterén obsahuje byt domovníka, pokoj pro služebnou, garáž a hospodářské zázemí. Do hlavního obytného podlaží se vstupuje od východu po předsunutém zaobleném schodišti, vyzděném z kontrastních neomítaných kamenných kvádrů.

Foto: autorský tým Slavné vily kraje Vysočina

Vila na dobovém snímku.

Na předsíň, prosvětlenou luxferovou stěnou z kruhových tvárnic, navazuje patrová hala s galerií, která tvoří ústřední komunikační bod domu. Přilehlé společenské místnosti orientované do zahrady - obývací pokoj, reprezentativní prostor jídelny a zimní zahradu - architekt opticky propojil v jednotný prostor za pomoci průhledných skleněných stěn.

Foto: autorský tým Slavné vily kraje Vysočina

Portrét Ludvíka Hilgerta.

Z těchto pokojů se volně prochází do pánské pracovny, kterou je možné oddělit zasouvacími prosklenými dveřmi. Při výběru honosného vnitřního vybavení společenských prostor přízemí i soukromých pokojů členů rodiny situovaných v patře uplatnil Hilgert svůj talent citlivého návrháře interiérů a dokonalý smysl pro detail. Vytvořil tak jeden z prvořadých příkladů vilové funkcionalistické architektury na Vysočině.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám