Hlavní obsah

Víkendový dům pro velkou rodinu imituje venkovskou usedlost se stodolou

Novinky, nes

Na jihu Holandska je možné objevit ostrov jménem Goeree Overflakkee, kde se setkává úrodná zemědělská oblast s písčitým mořským pobřežím s dunami a větrem ošlehanými stromy. Na předělu těchto dvou scenérií leží rozlehlá parcela. Zbývalo jen nechat si postavit dostatečně velký dům, v němž by všichni členové a přátelé velmi početné rodiny nalezli příjemné místo k zakotvení. Název se pak už nabídl sám - Goedereede (dobré kotviště).

Foto: Luuk Kramer

Dům na první pohled vypadá jako venkovské stavení s velkou stodolou v pozadí.

Článek

Úkolu se ujalo holandské studio Korteknie Stuhlmacher Architecten z Rotterdamu. Jeho architekti se museli ve svém návrhu přizpůsobit místním, velmi striktním pravidlům pro výstavbu. Jejich cílem je uchovat specifický ráz tamní krajiny vytvářený po staletí kulturou a životním stylem místních obyvatel.

Foto: Luuk Kramer

Majitelé chtějí pozemku vrátit jeho přirozený ráz, který se působením předchozího majitele a poté i stavbou domu poněkud vytratil.

Foto: Luuk Kramer

Oba domy jsou propojeny, takže jejich interiér tvoří jeden celek.

Foto: Luuk Kramer

Přízemí funguje jako jeden velký otevřený prostor s kuchyní a jídelnou.

Velmi zjednodušeně řečeno, kromě určitých vzhledových nároků bylo stavbu třeba přizpůsobit hlavně požadavkům upřednostňujícím malé budovy. Architekti však s ohledem na zadání klientů potřebovali navrhnout poměrně objemnou stavbu.

Foto: Luuk Kramer

Výškový rozdíl mezi podlahami obou domů řeší dvojice schodů.

Foto: Luuk Kramer

Zákoutí s kamny funguje jako obývací pokoj.

Řešením se proto nakonec ukázalo rozdělení jednoho objemu do dvou částí, tedy vybudování dvojice propojených domků, jejichž velikost byla již pro místní úřady únosná. Celek pak nenápadně připomíná zemědělskou usedlost s úzkým „hlavním domem“ rovnoběžným s ulicí a velkou „stodolou“ za ním.

Foto: Luuk Kramer

Všechny zdi jsou bohatě otevřeny, díky čemuž je interiér příjemně prosvětlený.

Foto: Luuk Kramer

Interiér domu je přísně sjednocen. Všude lze najít stejné obložení ze světlého dřeva.

Obě budovy nabízejí spoustu prostoru a různé varianty jeho využití a samozřejmě, díky bohatému otevření stěn, také nádherné výhledy do okolí. Třetí, nízká budova s plochou střechou, orientovaná kolmo ke dvěma předchozím, imituje kůlnu.

Foto: Luuk Kramer

Dům má vchod na každé straně.

Foto: Luuk Kramer

Zatímco tzv. hlavní budova má jen přízemí, zadní stodola má i patro.

Samotná stavba byla pak výsledkem spolupráce lokálního holandského dodavatele a německých tesařů. Konstrukci domu tvoří silné dřevěné panely ošetřené čirým lakem.

Foto: Luuk Kramer

Jedna z ložnic v domě

Foto: Luuk Kramer

Dům slouží jako víkendový pro velmi početnou rodinu.

Zahrada a okolí domu postupně získávají zpět svůj původní přirozený vzhled, o který přišly částečně kvůli stavebním pracím a částečně rukou předchozího majitele, který parcelu organizoval jiným, současným majitelům ne právě vyhovujícím způsobem.

Foto: Korteknie Stuhlmacher Architecten (2x)

Plány jednotlivých podlaží stavby

Foto: Korteknie Stuhlmacher Architecten (2x)

Boční pohledy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám