Hlavní obsah

Ve sprše můžete relaxovat každý den

Náročný den anebo nesnesitelné vedro si žádají spolehlivé uvolnění. Stačí odpočinek v proudu vody. Pomůže rychlá sprcha, pomalá hudba a voňavé měkké ručníky. Aby sprchování byl zážitek, je třeba mít dostatečný prostor, zkrátka komfortní sprchový kout.

Foto: Sanela

Elektronické ovládání sprchy reaguje na hlavovou i ruční sprchu, obě lze použít současně. K vypnutí vody dojde po uplynutí nastavené doby.

Článek

Odborníci radí: vybírejte si vždy tu největší velikost sprchového koutu, kterou si můžete dovolit. Ta je samozřejmě dána velikostí koupelny.

V nabídce jsou i chytrá řešení pro menší koupelny, kdy sprchový kout nezabírá tolik místa, ale přitom neztrácí nic na pohodlí.

Kam s ním?

Důležité je samotné umístění sprchového koutu v prostoru. Vybrat lze klasické čtvercové nebo čtvrtkruhové kouty, ale praktické jsou i sprchové stěny. Nabízejí pestrou variabilitu, lze je výborně přizpůsobit i atypickým prostorům.

Oblíbená je tzv. walk-in varianta s volným, otevřeným průchodem, ale i sprchové dveře instalované do niky.

Vnímejte sprchu jako designový kousek, který má ladit s ostatním vybavením koupelny. Přemýšlejte o tvaru, materiálech (možné je rámové či bezrámové provedení).

Vanička, nebo dlažba?

Sprchové vaničky jsou stále nejrozšířenější variantou, výhodou je, že nemusíte stavebně zasahovat do podlahy. Mnozí se pouštějí do instalace sami. V takovém případě opravdu věnujte velkou pozornost každému kroku v montážním návodu, který je dobré mít stále při ruce.

Podstatné je mít také zkontrolované stěny, které musejí být rovné, aby zajistily správnou přilnavost konstrukce.

Foto: Jika

Oblíbené jsou i sprchy, kdy speciální stěny Pure lze poskládat do několika podob, aby byl perfektně využit prostor v koupelně. Bezpečnostní sklo o tl. 8 mm musí být precizně zasazeno do dostatečně pevné konstrukce.

Jestliže se rozhodnete pro variantu instalace na dlažbu, bez odborníka se neobejdete. Hlídejte si vyspádování a umístění sprchového žlabu tak, aby voda správně odtékala a nebyla v celé koupelně.

Funkčnost ovlivní otevírání dveří
Sprchový kout je každý den v provozu a jak s ním budete spokojeni, závisí právě na kvalitě samotných dveří. Systém otevírání, jejich materiál a rámová konstrukce jsou podstatné. Nejrizikovějším je tzv. posuvný systém dveří. Šetří sice místo v koupelně, ale pojezdy se hůře čistí a mohou se i zadrhávat. Při výběru dveří se proto vždy zaměřte hlavně na kvalitu posuvného systému. Jestliže jde o kolečkové pojezdy, zkontrolujte velikost koleček a jejich materiál. Kolečka by měla mít v průměru 2 cm a být osazena bezúdržbovými ložisky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Doplňky v koupelně vnímejte jako šperk

Koupelnové doplňky dotvářejí styl, jsou poslední tečkou při zařizování koupelny. Zamyslete se nad jejich materiálem, tvarem, barvou. Volte je ve shodě...

Koupelnu trápí nejen vodní kámen

Koupelna je denně v provozu, a proto si zaslouží speciální péči. Zvláště pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou a vodní kámen se na povrchu sanity a baterií...

Výběr článků

Načítám