Hlavní obsah

Ve Francii vyrostl působivý dům z recyklovaných kontejnerů

Právo, tnk

Architekt Patrick Partouche navrhl rodinný dům ve francouzském regionu Lille z osmi recyklovaných kontejnerů. Stavba domu o ploše 240m2 trvala půl roku.

Foto: Manuel Djamdjian

Velmi rozměrná okna si mohou obyvatelé v případě potřeby většího soukromí zavřít dveřmi.

Článek

Partouche na stavbu použil terakotu, kov, dřevo, polykarbonát i sklo. Základem mu ale bylo osm klasických, sytě rudých kontejnerů. Svět se podle architekta mění: „Vznikající problémy ve světě (včetně finanční krize) změnily architektonickou estetiku. Nové technologie a postupy mohou snížit náklady na stavbu domů, ale i nabídnout kvalitativní zlepšení,“ sdělil Partouche.

Foto: Manuel Djamdjian

Architekt Patrick Partouche

Prefabrikované bydlení je podle něj efektivnější a méně nákladné a je velkou budoucností výstavby příštích desetiletí. Tomuto trendu podle architekta nahrávají i silniční, námořní a vzdušné možnosti přepravy i velmi rozměrných dílů. Montáž stavby tak může proběhnout na místě v rekordním čase.

Foto: Manuel Djamdjian

Vnitřní prostory jsou zařízeny v lehce industriálním stylu.

Dům je postaven z osmi prefabrikovaných jednotek přepravovaných po silnici a smontovaných na místě pomocí jeřábu. Montáž trvala tři dny. Nejprve došlo ke smontování přízemí a patra, následně se řešily podlahy a naposledy zastřešení domu.

Foto: Manuel Djamdjian

Interiéru dominuje koberec s vysokým vlasem imitující trávník.

Dům má dvě podlaží. V přízemí se nachází obývací pokoj, kuchyň, garáž, WC, prádelna. V patře se nacházejí tři ložnice, koupelna, pracovna, jeden pokoj, toaleta. Interiér je zařízen v úsporném a jednoduchém průmyslovém stylu a jsou v něm použity klasické průmyslové materiály, které architekt nijak nezakrýval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám