Hlavní obsah

V srdci české přírody vyrostl dům inspirovaný elegancí a stylem Provence

Novinky, Daniela Rígrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útulný styl jihofrancouzské Provence okouzlil naši hostitelku natolik, že se stal součástí jejího profesního života. Nový domov pak nemohl vypadat jinak než jako usedlost s příjemnou atmosférou Středomoří. Ústředním motivem zděné stavby uprostřed Čech je dekorativní ležérnost provoněná vůní levandule.

Foto: Robert Virt

Do fasády se propisují prvky z interiéru – lehce klenutý oblouk, příčně zkosené nároží, sloupy dokreslující jasný obraz půdorysu. Lícové zdivo a tabulková francouzská okna připomínají styl Provence, který majitelé domu tak milují.

Článek

Provence je životní láskou paní domu, a proto prodává její produkty. „Chtěla jsem dům připomínající jižní kraje a projektový ateliér Villa se na českém trhu tomuto stylu přiblížil nejvíc. Cítíme se v něm s manželem výborně.“

Manželé vycházeli z nabídky ateliéru pouze orientačně – nezvolili si žádný z typových projektů, ale vytvořili spolu s Ing. arch. Jiřím Houšou individuální projekt přímo na míru svým požadavkům.

Foto: Robert Virt

Do detailů dotažená stavba je harmonicky usazená do zahrady, kam směřuje i dlážděná terasa s venkovní vířivkou a bazénem.

„Upravili jsme dispozice interiéru přesně podle přání investora – rozvolněné přízemní podlaží získalo na zdobnosti díky sloupu a přepážce s cihlovým obkladem. Nemají funkci nosnou, ale spolu se stropním obloukem vizuálně oddělují obývací pokoj od prostoru chodby a schodiště. Oproti běžnému velkoformátovému zasklení vnějších otvorů jsme také zvolili skla tabulková, která sice znamenala výrobní obtíže, ale více odpovídají představě majitelky o zvoleném stylu,“ říká autor studie.

Foto: Robert Virt

Příjezdová plocha k dvojgaráži, dlážděná kostkami, je stejně malebná a pečlivě upravená jako celé okolí stavby.

Mnoho dalších stavebních detailů nahrává zdobnosti interiéru zvýrazněné kombinací rustikálního nábytku s exotickými solitéry z obchodu paní majitelky.

Otevřenost prostoru

Vytříbený vkus paní domu se odráží v pečlivě komponovaném vybavení i souladu pastelových barev s nezbytným květinovým vzorem.

Z něžných tónů lehce vybočuje pouze černobílá koupelna v přízemí, naopak zelenobílá koupelna v podkroví se dvěma ložnicemi a prostornými šatnami plně koresponduje s jemnou barevností celku.

Foto: Robert Virt

Jídelnu od kuchyně oddělují dva schůdky. Dvojí úroveň zvýrazňuje klenutý oblouk stropního překladu. Diagonální rozdělení prostoru dává interiéru jemnou dynamiku.

Z jednoduše řešeného horního podlaží, které obývají děti, sestupuje dvojramenné schodiště do hlavní společné obytné části domu. Ta je stropními oblouky vizuálně rozdělena na kuchyni, jídelnu a obývací pokoj.

Foto: Robert Virt

Sofa bohatě obložená polštářky naplňují obývací pokoj pohodlím, k němuž patří i praskání ohně v krbu. Jeho kamenné obložení má rovněž francouzského ducha.

Funkci stropních aplikací podporují také dva schody – kuchyň je vyvýšena nad ostatní části prostoru přízemí. Otevřené dispozici přízemí nahrávají francouzská okna spojující vnitřní pohodlí se stejně útulným bezprostředním okolím domu.

V přízemí však najdeme i část určenou pouze odpočinku – prakticky lze z ložnice rodičů vstoupit přes šatnu do koupelny se dvěma sprchami a párem umyvadel.

Foto: Robert Virt

Podkrovní ložnice zachovávají zdobný styl přízemí, s nímž výborně koresponduje benátský štuk na stěnách. Zdobná zrcadla a lampy patří k francouzskému šarmu.

Dům obklopuje po celém obvodu dlážděná terasa, ve výklencích tvoří příjemná zákoutí zvoucí k posezení. Ústředním bodem letního odpočinku je však prostor mezi dvěma rameny rodinného domu, otevřený panoramatickému výhledu do krajiny.

Přestože je zákoutí orientováno na sever, sluneční lázně si mohou majitelé dostatečně užít u vířivky zapuštěné do terasy nebo u bazénu několik schůdků vzdáleného od stínu stavby.

Foto: Robert Virt

Lícové zdivo fasády kombinované s krémovou omítkou dobře koresponduje s celkovým záměrem investorů vytvořit na okraji středočeské vísky oázu s nádechem Středomoří. Maximální otevřenost slunci podtrhává také letní jídelna v podobě prosklené zimní zahrady napojené na kuchyň.

Teplo po celý rok

Nepodsklepená stavba s dvougaráží se svým zateplením pláště blíží kategorii nízkoenergetických staveb.

„Projekt je proveden kvalitními technologiemi, konstruovaný na malou tepelnou ztrátu. Také díky vytápění tepelným čerpadlem se dům dostal do kategorie A,“ vypráví architekt Jiří Houša.

Foto: Robert Virt

Půdorys ve tvaru písmene T se zkosenými rohy vytváří příjemná zákoutí k posezení. Stylový ratanový nábytek je pohodlný a koresponduje s interiérem domu. Prosklená jídelna na jižní straně domu připomíná zimní zahradu.

„Tradičně používáme vypracovaný konstrukční systém, který s každou novou stavbou vylepšujeme. Jedná se o trojvrstvou sendvičovou konstrukci s vnitřní nosnou zdí z keramických bloků Porotherm. Je zabalená do čedičové minerální vlny. Izolační jádro stavby je z vnější strany obloženo lícovým zdivem, tedy fasádou z režných cihel propojenou s vnitřními vrstvami pomocí spon snižujících ztráty tepelných mostů stavby. Izolační vrstvy na základové desce i krovu jsou natolik silné, že udrží velmi dobrou tepelnou pohodu po celý rok.“

K příjemné atmosféře přispívá v obývacím pokoji také krb, který doplňuje podlahové vytápění instalované pod masivními dřevěnými podlahami v obou podlažích.

Technické údaje

Dispozice: 4 + 1 Celková zastavěná plocha (včetně teras a terénních úprav): 540 m2

Zastavěná plocha: 238 m2

Užitná plocha domu: 331 m2

Výplně otvorů: okna, balkonové dveře a prosklené stěny atypické plastové, zasklení izolačním dvojsklem Ditherm, dveře atypické dřevěné do dřevěných obložkových zárubní

Podlahy: masivní dubová plovoucí podlaha

Konstrukce: monolitická základová deska bez podsklepení, sendvičová konstrukce stěn – vnitřní nosné zdivo v systému Porotherm, tepelná izolace Rockwool Airock tl. 120 mm, větraná vzduchová mezera, režné lícové zdivo

Střecha: dřevěný krov, střešní betonová krytina Bramac, alpská taška, barva břidlicově černá

Vytápění: teplovodní – dvoutrubkový systém s nuceným oběhem otopné vody, zdrojem tepelné energie bude venkovní tepelné čerpadlo vzduch/voda; podlahové topení v obou podlažích, topné žebříky v koupelnách

Slovo autora

„Rodinné sídlo skýtá veškeré pohodlí v průběhu celého ročního cyklu, a to bez nadbytečných technologických výstřelků. Nemáme zájem stavět pasivní domy, v nichž by investice do technologií převyšovala jejich ekonomickou návratnost.

Jde především o to, aby se klient v našem domě cítil psychicky i fyzicky dobře, aby dům uspokojoval jeho základní instinkty – pocit bezpečí, domova, spojení s přírodou. Přispívají k tomu konstrukční detaily, jako jsou nevysoké stropy, eliminace dveří za zády a další psychologicky formující prvky. Mojí ambicí je stavět domy, které klientovi sedí a se kterými už zůstane. Dobrou vizitkou je, že klienti většinou zůstávají v okruhu mých známých.“

Článek připravila redakce časopisu MŮJ DŮM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám