Hlavní obsah

V obtížném terénu u skalní stěny vyrostl moderní dům

Každý, kdo se někdy zajímal o moderní architekturu a její historii, nemohl nenarazit na pověstnou Vilu nad vodopádem, jejímž autorem je slavný americký architekt Frank Lloyd Wright. Srovnání s novostavbou na okraji Prahy je možná trochu zavádějící, nicméně i v tomto případě vzniklo v obtížných terénních podmínkách pohodlné moderní bydlení, kde se vstává i usíná s melodií padajícího proudu vody.

Foto: Petr Adámek, www.mujdum.cz

Bazének sousedí s masivní stěnou z gabionů, která jej stíní a ochlazuje. Voda je cirkulačním systémem poháněna vzhůru do vodní nádrže, odtud spadá po kamenném vodopádu zpět do bazénku. Tím se provzdušňuje, chladí a čistí a osvěžuje okolní prostředí.

Článek

Stavba se nachází v sevřeném údolí Lysolajského potoka, v blízkosti autobusové zastávky, a kromě zahrádkářské kolonie nemá žádné sousedy.

Na protáhlém úzkém pozemku vymezeném z východní strany velkým terénním zlomem a ze západní strany silnicí stál původně opuštěný domek, který jeho majitelé považovali za neperspektivní.

Foto: Petr Adámek, www.mujdum.cz

Obklad fasády ze střešních latí opticky člení velký objem horního podlaží. Časem získá šedavou patinu a přirozeně se zapojí do prostředí.

Terénní převýšení tvoří až 9 m vysoká, téměř svislá stěna, která nebudí na pohled příliš velkou důvěru. Směs jílu a pískovce naštěstí drží a zůstává stabilní i při velkých deštích. Hranice parcely na východní straně je souběžná s hranicí zastavitelného území.

Foto: Petr Adámek, www.mujdum.cz

Prosklené fasády domu tvoří kombinace bezrámového zasklení a velkoformátových posuvných ploch v masivních dubových rámech. Exteriér je tak maximálně propojen s interiérem.

Architekt Michal Sluka dokázal využít potenciál pozemku na maximum a obrátit jeho nevýhody v plus.

„Místo se nám líbilo, obec si udržuje svůj autentický ráz, i když i zde vyrůstají nové domy. Údolí potoka je udržované, panuje tu příjemná atmosféra, lidé tu mají k sobě blíž než ve velkém anonymním satelitu. Navíc z horní části pozemku máme i hezký výhled,“ vysvětluje na úvod.

Foto: Petr Adámek, www.mujdum.cz

Do horní terasy plně vystavené slunci je zakomponována mělká vodní plocha, z níž spadá vodopád dolů do bazénku.

Stavbu tvoří dva na sebe kolmé kvádry, osazené na masivním kamenném soklu, při pohledu shora má kompozice tvar asymetrického kříže.

Velkou masivní hmotu domu opticky odlehčují velké volné přesahy, prosklené plochy a terasy zapuštěné do monolitického železobetonového tělesa. Stavba působí kompaktním dojmem, ve skutečnosti je však uvnitř rafinovaně členitá a do všech stran otevřená volnými průchody a průhledy.

Foto: Petr Adámek, www.mujdum.cz

Ústřední schodiště se stupni ze silné lepené překližky působí velmi subtilně a umožňuje volné průhledy všemi směry.

Foto: Petr Adámek, www.mujdum.cz

V interiéru se objevuje řada nápaditých řešení a detailů, které si architekt chtěl vyzkoušet „na vlastní kůži“. Například lomená schodnice a posuvné dveře do koupelny jsou vyrobeny ze silnostěnného plexiskla, které propouští světlo.

Mezi domem a skalní stěnou se podařilo vytvořit atrium, k němuž jsou obráceny všechny obytné místnosti. Slunce se sem opírá od rána až do oběda, navíc je tento prostor masivní hmotou domu oddělen od ulice, takže zde vládne klid a soukromí.

Protože byl v dosahu zdroj vody, stavebníci neodolali a vytvořili zde i jezírko a kamenný vodopád s cirkulací vody. Vodní prvek s kulisou horské bystřiny osvěžuje klima a proměňuje atrium v opravdovou oázu, která jako magnet přitahuje rodinu i návštěvy.

Otevřené kvádry

Přízemí zahrnuje pouze vstupní partii, garáž a ateliér se samostatným vstupem ze dvora. Otevřené jednoramenné schodiště, umístěné ve středu půdorysného kříže, vede přes první – ložnicové podlaží do druhého podlaží se společnou obývací částí.

Foto: Petr Adámek, www.mujdum.cz

Interiér architekt zčásti zařídil vybavením, které sám navrhl i vyrobil (svítidla z drátů a žárovek, stolek z palet atd.). Zajímavým detailem jsou kruhové boční niky, které slouží k uložení lahví vína či různých drobností.

Ložnicové podlaží je orientováno rovnoběžně s ulicí. Hlavní osu tvoří chodba podél jihozápadní fasády, která odděluje bydlení od ulice. Z ní se vchází do řady ložnic, koupelen a šaten vesměs orientovaných do atria k jezírku.

Rafinovaná soustava posuvných dveří a stěn, trochu připomínající japonské domy, umožňuje navzájem propojovat a oddělovat jednotlivé prostory podle potřeby.

Foto: Petr Adámek, www.mujdum.cz

Ložnice rodičů umístěná na konci chodby je prosklená do tří stran – má výhled do atria, na vlastní krytou terasu i jihozápadním směrem přes ulici do parku.

V tomto podlaží se nachází i domácí pracovna, je však oddělena od ložnic a má rovněž vlastní terasu, orientovanou opačným směrem – na severozápad.

Foto: Petr Adámek, www.mujdum.cz

Hlavní ložnici ze tří stran obklopují prosklené stěny a terasy. Je vybavena velkou postelí vyrobenou na zakázku. Přesahující střecha účinně zabraňuje přehřívání interiéru.

Foto: Petr Adámek, www.mujdum.cz

Ložnice rodičů v japonském stylu: posuvné dřevěné stěnové prvky, zavěšené na stropních kolejničkách, slouží k instalaci televizoru a k oddělení koupelny. Doplňují je posuvné textilní pruhy sloužící k zastínění.

Ústřední schodiště pokračuje vzhůru do druhého podlaží, kde dům vrcholí velkým vzdušným obytným prostorem. Rozlehlá obdélníková místnost je ze tří stran obklopena prosklenými stěnami a terasami. Ty jsou po stranách zastřešené a uzavřené boční stěnou. Mají za úkol prosklený prostor stínit a chránit a jsou rovněž velmi praktické – na jedné se dá příjemně stolovat a grilovat, druhá je oblíbeným útočištěm domácích mazlíčků, velkého psa a dvou bengálských koček.

Foto: Petr Adámek, www.mujdum.cz

Nejzajímavějším prvkem koupelny, zcela otevřené do prostoru, je středový sloupek s integrovanou sprchou.

„Otevření domu do všech stran je příjemné a výhodné,“ naznačuje Michal Sluka, „dům se tak dá dobře provětrat, takže se i při velkém prosklení v létě nepřehřívá, obejdeme se bez klimatizace.“

Hlavní průčelí směřuje k jihovýchodu, posuvnými prosklenými dveřmi se vychází na otevřenou dřevěnou palubu, kde si rodina může užívat krásný výhled a slunce po celý den. A když je horko, není nad to sejít po venkovním schodišti dolů a osvěžit se v chladné vodě jezírka.

Foto: Petr Adámek, www.mujdum.cz

Krytá terasa vedle obývacího pokoje poskytuje příjemný prostor pro venkovní stolování s grilováním, chráněný před sluncem, větrem i deštěm. Bonusem je krásný výhled do okolí.

Sepětí s okolím a vztah k přírodě jsou v domě všudypřítomné, osazením do terénu a volnými průhledy a průchody k jezírku a do zeleně počínaje a výběrem materiálů konče.

Horní podlaží je obloženo latěmi ze smrkového dřeva, které budou postupně šednout a splývat s okolím.

Foto: Petr Adámek, www.mujdum.cz

Půdorys domu

Okna jsou dubová, v interiéru převažují dřevěné podlahy z palisandru a jiných materiálů, z dřevěných lepených desek je i schodiště.

Spousta květin, ale i kreseb, fotografií a suvenýrů z cest dotvářejí atmosféru, která vyzařuje volnost a vřelost.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 148 m2

Užitná plocha: 160 m2

Konstrukce: železobetonové základové pasy, nosná železobetonová monolitická konstrukce, vnější zateplení min. vlnou, provětrávaný obklad z dřevěných hranolů, plochá střecha s inverzní skladbou vrstev

Výplně otvorů: velkoformátové prosklené plochy s izol. dvojskly, pevné bezrámově zasklené a posuvné s dřevěnými rámy, zastínění – předokenní screenové rolety na el. pohon, dveře atypické posuvné z MDF desek a plexiskla

Vytápění: teplovodní podlahové, plynový kotel, příprava na krb s krbovou vložkou

Autor: Ing. arch. Michal Sluka (1973), autorizovaný architekt ČKA, vystudoval architekturu na ČVUT Praha. Dlouhou dobu působil v ateliéru Facis, v r. 2015 založil ateliér 108-70 studio. Řeší projekty od urbanismu až po produktový design.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám