Hlavní obsah

V Miláně začíná růst elfí altán. Hotový by měl být za 100 let

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco hobitích domů je po světě několik desítek, možná stovek, pravá elfí obydlí, aby jeden pohledal. Není divu. Nechat stromy vyrůst do potřebného, obyvatelného tvaru trvá. A nás lidi, na rozdíl od nesmrtelných elfů, poněkud tlačí čas. Tím vzácnější je projekt švédských architektů ze studia Visiondivision a italských studentů, kteří v minulých letech založili neobvyklou, pohádkově vyhlížející zahradní strukturu na půdě Polytechnické univerzity v Miláně.

Foto: Visiondivision

Středový propletenec kmenů sakur bude sloužit jako podlaha prvního patra objektu.

Článek

Podstatou objektu je kruh o průměru 8 m vytvořený z deseti zasazených sakur, které jak porostou, budou k sobě ohýbány, aby se pak v jednom bodě propletly a následně zase rozestoupily až na původní úroveň.

Foto: Visiondivision

Předpokládaný vzhled útvaru ze sakur

Foto: Visiondivision

Nákres projektu a jeho fází.

Výsledný vzhled má připomínat přesýpací hodiny. Hlavním podpůrným prvkem a prakticky jedinou použitou „stavbou”, která na konci bude zbořena, je ve středu stojící šestimetrové dřevěné lešení sloužící k usměrňování růstu stromů.

Foto: Visiondivision

Ke středovému lešení jsou přivázané stromky, aby získaly správný náklon. Po letech jím každý projde na druhou stranu a bude pokračovat až na úroveň původního kruhu.

Foto: Visiondivision

Předpokládaný růst a ohýbání stromů. V pravé části je časová osa.

Spodní část bude bohatě dozdobená dalšími dřevěnými strukturami, zatravněnými kopečky ve formě sedátek a menšími stromky ponechanými, aby vyrostly do tvaru stolečku a křesílek kolem něj.

Foto: Visiondivision

Veškeré části altánu budou vytvořeny pouhým tvarováním, eventuálně prořezáváním živě rostoucích stromů.

Foto: Visiondivision

Plán, jak budou vznikat stromová křesílka.

Přístup do horní části zajistí dvě protilehlá schodiště, vytvořená ze správně nasměrovaných větví vždy dvou sousedících stromů. Právě vrchní část, tvořená korunami stromů bude zajímavá tím, jak se budou větve stromů vzájemně proplétat a zčásti spontánně, zčásti řízeně vytvoří korunu tohoto „multistromu”.

Foto: Visiondivision

Sázení sakur na pozemku milánské polytechniky.

Foto: Visiondivision

Nákres technik, které autoři hodlají využít při tvarování stromů.

Sakurový útvar bude sloužit stejně jako zahradní altán - měl by se stát místem relaxace, klidu, ale třeba i přemítání a snění. Jedinou pižkou na kráse projektu je snad jen jeho značná časová náročnost. Autoři předpokládají, že celá struktura bude úplně hotová zhruba za sto let. Není proto ani divu, že svůj projekt nazvali „Trpělivý zahradník“...

Foto: Visiondivision

Sázení středových stromků, z nichž mají vyrůst židle a stolek.

Foto: Visiondivision

Výroba trávníkového sedátka

Reklama

Výběr článků

Načítám