Hlavní obsah

Zdravotní matrace a lůžkové rošty musí splňovat náročná kritéria

V posteli strávíme průměrně třetinu svého života. Měli bychom proto mít na zřeteli kvalitní postel, vhodnou matraci, případně lůžkový rošt. Předpokladem zdravého spaní je hygiena postele, která zaručuje obnovu imunitního systému. Postel má být vzdušná, aby nebyla útočištěm bakterií a roztočů.

Článek

Zdravé lůžko poznáme hlavně podle toho, jak se nám v něm spí. V posteli strávíme zhruba třetinu dne, zaměříme se proto především na výběr vhodné postele.

Předpokladem správného držení páteře je anatomicky správná podpěra těla. Měkké lůžko způsobuje prohýbání páteře do oblouku a nadměrné napínání svalů. Tvrdá postel nesprávně podepírá ramenní a kyčelní klouby a stlačuje meziobratlové ploténky. Dobrá postel musí být vždy přizpůsobena naší výšce a váze s ohledem na náš zdravotní stav.

Důležitá je i hygiena postele

Druhým předpokladem zdravého spaní je hygiena postele, která zaručuje obnovu imunitního systému. Postel má být vzdušná, aby nebyla útočištěm bakterií a roztočů. Má se skládat z několika vrstev, volně položených přes sebe. Jen tak zajistíme dostatečné větrání a hygienu lůžka.

Protože se v noci potíme, s čistotou lůžka souvisí i použitá textilní vlákna, nejlépe přírodní (vlna, bavlna) s možností praní nebo čištění. Zdravé spaní se prodraží, ale vložené finance se nám několikanásobně vrátí v potřebné regeneraci organismu a dobré náladě.

:.Matrace Sumberland (Tropico) o rozměrech 100x200 cm

Zdravé spaní se prodraží

Investice do zdravého spaní se nám několikanásobně vrátí v potřebné regeneraci organismu a dobré náladě. Na trhu je několik druhů matrací a lůžkových roštů, mezi nimi lze snadno rozpoznat i takzvanou zdravotní matraci.

Zdravotní není každá matrace, kterou výrobci jako zdravotní označují. Nejjednodušším a nejrychlejším vodítkem je údaj o sazbě DPH. Jen zdravotní matrace s certifikátem mají sníženou sazbu z 19 na devět procent. Jeden z českých výrobců Marek Blažej doporučil, aby si lidé vybírali vždy v kamenném obchodě, kde si mohou matraci sami vyzkoušet.

:.Rošty Sumberland (Tropico) o rozměrech 100x200 cm

Skutečná zdravotní matrace je podle Blažeje určena pro zmírnění konkrétních zdravotních obtíží, může být například antialergická, může působit proti proleženinám nebo být speciálně upravena pro pacienty dlouhodobě upoutané na lůžko.

V případě, že se člověk rozhodne koupit zdravotní matraci, měl by si především uvědomit, že matrace sama o sobě neléčí. Označení "zdravotní" ukazuje jen kvalitu a výhody výrobku.

V případě, že se člověk rozhodne koupit zdravotní matraci, měl by si především uvědomit, že matrace sama o sobě neléčí. Označení "zdravotní" ukazuje jen kvalitu a výhody výrobku.   

 Skutečná zdravotní matrace je určena pro zmírnění konkrétních zdravotních obtíží, může být například antialergická, může působit proti proleženinám nebo být speciálně upravena pro pacienty dlouhodobě upoutané na lůžko. Matrace musí mít certifikát, který dostane jen na základě rozsáhlých testů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám