Hlavní obsah

V českých domácnostech přibyly 4 miliony svítidel. Může za to i letošní karanténa

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní jarní karanténa podpořila zájem Čechů o nákup svítidel. Za poslední rok jich v našich domácnostech přibyly čtyři miliony. Dohromady jich v současnosti všichni máme přes 59 milionů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Typy světelných zdrojů v domácnostech

Článek

S uzavřením celé země do karantény letos na jaře se zvýšila poptávka po domácích svítidlech. Rodiny náhle musely začít zařizovat pracovny pro práci z domova a hlavně studijní koutky pro distanční výuku školou povinných dětí.

Běžná česká domácnost má doma v průměru 14 svítidel, přitom tzv. malých svítidel, mezi něž patří právě například stolní lampy, je devět.

„Celkový počet svítidel, tedy stropních či nástěnných svítidel, lustrů, lamp či lampiček, vzrostl v domácnostech za poslední rok v průměru o jedno na čtrnáct,“ shrnuje Zuzana Adamcová ze společnosti Ekolamp, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů, svítidel a dalších elektrozařízení a která průzkum pravidelně pořádá.

Díky tomu měla také možnost povšimnout si zvyšujícího se zájmu o svítidla s integrovanými LED diodami. „Lidé si namísto samotných světelných zdrojů – žárovek – koupí kompletní svítidlo, tedy například lampu nebo stropní světlo, ve kterém již nikdy nebudou muset měnit žárovku,“ dodává Adamcová. Důvodem obliby právě tohoto druhu lamp je s velkou pravděpodobností jejich dlouhá životnost a také design.

Celkově je nyní v českých domácnostech takřka 59,5 milionu svítidel. Pro porovnání, v roce 2015 to bylo 42,4 milionu svítidel.

Počet světelných zdrojů v domácnostech klesá

Světelných zdrojů, tedy jednotlivých žárovek, zářivek, kompaktních zářivek apod. máme v domácnostech 62 milionů. Z průzkumu vyplynuly dvě zajímavé skutečnosti. Už dva roky roste obliba úsporných zdrojů vůči klasickým žárovkám a s tím souvisí klesající počet světelných zdrojů v domácnostech.

Autoři průzkumu vysvětlují, že nové úsporné zdroje mají mnohem delší životnost, a tak rodiny kupují méně zdrojů do zásoby. Právě o tyto „zásobní zdroje” jejich celkové množství v domácnostech klesá.

Spořit energii lze i chytře

Kdo se při výběru svítidla a světelného zdroje rozhoduje s ohledem na energetickou úspornost, měl by mít na paměti, že ušetřit peníze za svícení může ještě dalším způsobem. Mnohde totiž může velice pomoci změna rozmístění svítidel.

„Správné rozmístění světelných zdrojů hraje klíčovou roli v otázkách zdraví i spotřeby energie. Pouze centrálním svítidlům v jedné místnosti je konec. Oči i energii totiž daleko více šetří různá svítidla rozmístěná po pokoji tak, aby byly osvětleny jeho frekventované zóny,” radí interiérová designérka Tereza Polcarová.

Anketa

Kolik máte doma svítidel?
Méně než 10
18,3 %
10-15
23,4 %
Více než 15
58,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 338 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám