Hlavní obsah

Češi milují světlo. Počet svítidel v našich domácnostech stále roste

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet svítidel v českých domácnostech roste. Letos jich je v našich domovech 55 milionů. To znamená, že v průměru má každá domácnost přibližně 13 svítidel. Nejvíce lidé nakupují úsporné typy osvětlení, stále ale mnozí zapomínají, že vysloužilá svítidla je třeba dát k recyklaci, nikoli vyhodit do popelnice.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Celkový počet svítidel v domácnostech V ČR

Článek

„V průměru má každá česká domácnost zhruba 13 svítidel. Největší dynamika růstu je patrná zejména u malých svítidel, tedy různých lamp, lampiček či malých stropních a nástěnných svítidel. Malá svítidla tvoří 68 procent z celkového počtu svítidel v domácnosti,“ shrnuje výsledky průzkumu provedeného mezi 1223 respondenty Zuzana Adamcová ze společnosti Ekolamp.

V průběhu posledních čtyř let se zvýšil počet svítidel v českých domácnostech dohromady o 12,6 milionu kusů. Dle odhadů na základě dat výzkumu by Češi měli letos koupit dalších 4,8 milionu lustrů a lamp nejrůznějších typů a velikostí, což je přibližně jedno svítidlo na domácnost.

Dle odborníků si rádi kupujeme nová svítidla především proto, že je na trhu velká nabídka cenově dostupných produktů a zároveň je možné je osazovat úspornými zdroji.

„Nejvíce přibývá různých druhů LED svítidel, která technologicky vyspěla a nabízejí se v řadě podob, zejména jako doplňkové osvětlení v různé svítivosti a barvách světla. Lidé si je umisťují nejčastěji do obývacích pokojů, ložnic a kuchyní. Snaží se tím dosáhnout lepšího světelného komfortu,“ vysvětluje Zuzana Adamcová.

LED žárovky se vyplatí v kapse i přírodě
„Nová generace LED žárovek je schopna plně nahradit klasické žárovky ve všech ohledech. Běžně jsou k dostání LED svítidla zastupující halogenové nebo klasické žárovky o jakýchkoliv příkonech. Mnoho měst a obcí postupně přechází na pouliční LED osvětlení, automobilky postupně vybavují vozy LED reflektory a trend přechodu na LED technologii bychom mohli najít i v mnoha dalších odvětvích. Nebude dlouho trvat a LED diody zcela nahradí ostatní světelné zdroje,” předpovídá Josef Barták ze společnosti Retlux.Nástup LED svítidel a svítidel s LED žárovkami je logický. Tyto zdroje mají v současnosti nejvyšší účinnost ze všech používaných zdrojů, tj. z množství dodané energie vyprodukují nejvíce světla.Zároveň mají extrémně dlouhou životnost v délce 25 tisíc hodin, což odpovídá 34 měsícům nepřetržitého provozu. Jsou odolné vůči vibracím, mají okamžitý nástup při rozsvícení a vydrží velký počet cyklů zapnutí a vypnutí - přes 20 tisíc. Zároveň je lze bez problémů používat se stmívačem, přičemž při nižší intenzitě nemění barvu světla. Jsou také v porovnání s jinými zdroji ekologičtější - neobsahují rtuť ani žádné další nebezpečné látky.

Nestačí jen kupovat, je třeba i správně likvidovat

Ačkoli spousta lidí stále při likvidaci vysloužilých svítidel a světelných zdrojů volí nejjednodušší způsob, tj. vyhodí je do popelnice, je potřeba s tímto odpadem zacházet rozumně a vrátit jej k recyklaci. Jak připomíná společnost Ekolamp, v České republice je k dispozici 4400 sběrných míst, kam lze světelné zdroje i svítidla odevzdávat.

„Ve sběrných dvorech obcí, v obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. Malé sběrné nádoby jsou také velmi často rozmístěny v supermarketech i nákupních centrech nebo na obecních a městských úřadech,“ uzavírá Adamcová.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám