Hlavní obsah

V anglickém Norwichi vyrostla celá ulice se sociálním bydlením v pasivních domech

Novinky, Jana Nesvadbová

Hlavním městem pasivního bydlení v Anglii se bez velké nadsázky stalo město Norwich ve východoanglickém hrabství Norfolk. Jeho městská rada se totiž rozhodla nechat vystavět celou novou ulici Goldsmith street tak, aby všech jejích 105 sociálních bytů a domů splňovalo požadavky pro označení „pasivní”. Autory projektu jsou architekti ze studia Mikhail Riches.

Ulice postavená v pasivním standardu v anglickém Norwichi slouží jako sociální bydleníVideo: Living Projects, Tim Crocker, David Birkbeck - Housing Design Awards

 
Článek

Projekt, který se pyšní oceněním Národní ceny za architekturu za letošní rok, již pravidelně uděluje Královský institut britských architektů (RIBA), byl rovněž vybrán mezi šestici aspirantů na ocenění v zemi nejprestižnější, na Stirlingovu cenu.

Foto: Tim Crocker

Obyvatelé ulice mají výhodu nejenom pevného nájmu stanoveného městem, ale především významně nižších účtů za energie díky tomu, že bydlí v pasivních domech a bytech.

Ocenění si projekt zaslouží po všech stránkách. Je totiž nejenom ukázkou toho, že je v silách měst, aby budovala sociální bydlení, jež by se obyvatelům líbilo, a v němž by se cítili spokojení.

Goldsmithova ulice navíc představuje nejrozsáhlejší projekt budovaný v pasivním standardu v celé zemi. Principy trvalé udržitelnosti byly tak poprvé aplikovány v případě husté zástavby tvořené obytnými domy malého měřítka.

Foto: Tim Crocker

Plocha mezi řadami domů je navržena tak, aby podporovala komunitní způsob života. Nabízí prostranství pro společná setkávání sousedů, a hlavně rodičů s malými dětmi.

Vzhled ulice je odvozen od nedalekého tzv. „Zlatého trojúhelníku”, tj. části města postavené v 19. století. Obnovuje tradici řad domů s předními zahrádkami, mezi nimiž je 14 metrů široký pás volného prostranství.

Promyšleně navržené uspořádání ulice a volných prostranství zahrnuje i 45 domů a 60 bytů. Byty jsou navrženy tak, aby se nemusely dělit o společné prvky.

Foto: Tim Crocker

Projekt sbírá jedno architektonické ocenění za druhým.

Každý byt má své vlastní vstupní dveře na úrovni ulice, aby majitelé měli příjemný pocit, že to je jejich vlastní domov.

Každé dveře pak mají jinou barvu, což je praktické i třeba pro rodiny s malými dětmi, které tak snadno a rychle rozpoznají, kde je právě jejich domov.

Foto: Tim Crocker

Jednotlivé domácnosti mají svou vlastní barvu dveří, čímž jsou mj. snadno rozlišitelné i pro nejmenší obyvatele.

Na rodiny s malými dětmi architekti mysleli hned dvěma hracími plochami a rovněž celkovým uspořádáním ulice tak, aby její prostředí bylo nejenom ekologické, ale stejně tak bezpečné.

Právě veřejné prostranství svírané z obou stran domy a jejich zahradami slouží jako jakási společná zahrada, která má podpořit pocit komunitního života.

Parkovací plochy pak byly vyčleněny na okraji, díky čemuž se samotný prostor ulice stává územím místních obyvatel, a nikoli aut.

Výhody pro nájemníky

Domy nechala postavit rada města jako sociální bydlení. V praxi to znamená, že zde mají nájemníci pevně stanovené nájemné, jehož výši určuje samo město, nikoli trh.

Navíc, protože jsou domy a byty vybudované v pasivním standardu, znamená to pro obyvatele další úspory, a to až ve výši 70 procent, za energie.

Foto: Tim Crocker

Každý z domků má svou předzahrádku, kterou obyvatelé mohou libovolně využívat.

Všechny domy a byty mají stěny v parotěsném standardu, ventilaci vzduchu zajišťují jednotky pro rekuperaci vzduchu a architekti nechali do všech domácností vytvořit veškeré potřebné rozvody pro případné spotřebiče a zařízení tak, aby budoucí obyvatelé nemuseli do zdí vrtat a narušit tak jejich parotěsnost.

Foto: Tim Crocker

Parkovací místa byla vyčleněna na okraj celé zóny tak, aby centrální část byla bezpečná a vyhrazena pouze pro pěší.

Odborné poroty, které projektu Goldsmith udělují jedno ocenění za druhým, oceňují nejenom chytré a k obyvatelům velice ohleduplné zacházení s prostorem ulice, ale také vzhled samotných domů.

Foto: Tim Crocker

Elegantní domy nechalo postavit město na své náklady jako sociální bydlení v pasivním standardu.

V Británii mají pasivní domy nálepku nenápaditých krabic, jejichž ekologická a energetická efektivnost jde na úkor jejich vzhledu. Domy s cihlovou fasádou a asymetrickými plechovými střechami však tento mýtus jednoznačně vyvracejí.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Měla by vaše obec také postavit podobné bydlení? Sociální a pasivní?
Rozhodně ano. To by bylo potřeba
83,3 %
Asi by to bylo dobře
6,7 %
Nevím, nestarám se o to
1,7 %
Nejsem si jistý/á, zda by se to vyplatilo
1,7 %
V žádném případě! Je tu potřeba normální bydlení, žádné vymyšlenosti
6,6 %
Celkem hlasovalo 60 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám