Hlavní obsah

Úzká tmavá kuchyň se proměnila v místnost oplývající světlem a volným místem

Novinky, nes

Mladý pár žijící v panelovém domě nebyl spokojený s tím, jak vypadá jejich kuchyň. Stručně řečeno, byla úzká, dlouhá a hlavně tmavá, takže se v ní muselo svítit i během dne. Partneři se proto obrátili na profesionály ze studia Funk Design, kteří jim navrhli elegantní řešení, jak do místnosti přivést světlo a jak ji uspořádat jinak.

Foto: Tomáš Klempa

V nově zařízené kuchyni se našlo místo i pro knihovnu na kuchařky, jichž má mladý pár pěknou sbírku.

Článek

Tam, kde byly původně jen klasické dveře, designérka přišla s nápadem odstranit část příčky, která zakrývala kuchyň. Tím se místnost otevřela, prosvětlila a bylo možné její prostor propojit s obývacím pokojem pomocí zásuvkových skříněk ukotvených ve stěně, které volně přecházejí do jídelního stolu.

Foto: Tomáš Klempa

V kuchyni jsou i nová světla.

Jídelní stůl je záměrně orientován trochu našikmo, aby se u něj mohli najíst čtyři lidé a přitom nepřekážel v prostoru obývacího pokoje. Zajímavostí je vestavěný květináč v desce poblíž stolu. Designérce se povedlo hezkým způsobem umístit živou zeleň poblíž stolu i kuchyně, a to ještě navíc užitečným způsobem. Bylinky jsou takto neustále po ruce.

Foto: Tomáš Klempa

Sporák nahradila indukční deska a nad ní je ve skříňce ukryta digestoř.

Novinkou v kuchyni je nábytková stěna s výškou až ke stropu, která nabízí spoustu úložného prostoru, který v původní kuchyni citelně chyběl. Ve stěně je vestavěná chladnička s mrazákem, vysoká výsuvná skříňka na potraviny, místo na elektrospotřebiče a ve skříňce s roletou jsou vývody pro kávovar.

Foto: Tomáš Klempa

Prostor kuchyně a obýváku propojují bílé skřńky pokračující jídelním stolem.

V obou rozích spodních skříněk pod pracovní plochou jsou výsuvné systémy na hrnce. Elektrospotřebiče v kuchyni doplnila myčka, která dosud také chyběla. Klasický sporák nahradila indukční varná deska, nad níž je ve skříňce nenápadně ukryta vestavná digestoř.

Foto: Tomáš Klempa

Zajímavým detailem je zasazení květináčku s bylinkami vedle jídelního stolu.

Protože skříňky sahají až ke stropu, bylo třeba najít jiné místo pro osvětlení. Hlavní svítidlo obdélníkového tvaru je zapuštěno do sádrokartonového podhledu. Pracovní plochu pak osvětluje dlouhé doplňkové LED svítidlo v zafrézované drážce na spodní straně horních skříněk. Tentýž druh svítidla je ukryt i pod bílými skříňkami vedle jídelního stolu.

Foto: Tomáš Klempa

Původní podoba kuchyně

Zkombinováním dekoru dřeva s bílým leskem se designérce podařilo oživit vzhled kuchyně, takže nepůsobí monotónním dojmem. Zároveň díky změnám v organizaci prostoru a odstranění příčky mají manželé nyní mnohem více pracovních ploch i úložného prostoru, a to nejen na kuchyňské potřeby, ale i na záplavu knih o vaření, které pár vlastní. Pro ně je určena knihovnička vedle vysoké skříně.

Reklama

Související články

Módní trendy v keramických obkladech

Nad výběrem keramických obkladů se vyplatí důkladně popřemýšlet. Je to prvek, který nebudeme měnit příliš často a přitom jej máme denně na očích. Volit můžeme...

Nedejte zlodějům ve sklepě šanci

Blíží se období letních dovolených a víkendů, kdy se spousta lidí vydává na chalupy. To je ideální doba pro zloděje, kteří se ovšem nemusejí zaměřit na váš...

Barvy, které rozzáří zdi a pročistí vzduch

O tom, že správně zvolené nátěrové hmoty mohou zpříjemnit atmosféru v místnosti nebo podstatně zvednout vzhled určitého domu, není pochyb. Málo se ovšem ví, že...

Výběr článků

Načítám