Hlavní obsah

Užijte si letní grilování se vším všudy

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co patří k létu? Voda, slunce a grilování. Těšíme se, jak si společně s přáteli připravíme skvěle propečený steak, užijeme si přítomnost, pobydeme na čerstvém vzduchu. Relaxovat a vychutnávat život se musí umět…

Foto: Big green egg (2x)

Zelené vajíčko není pouze gril, ale kompletní venkovní kuchyně, která umožňuje nejrůznější kulinářské techniky v rozsahu teplot 80 - 350 °C. Můžeme v něm udit, dusit, péct pizzu, chléb i sladký koláč.

Článek

Grilujeme rádi, často a všude. Na zahradě, u vody, v kempu i v parku. Nabídka grilů je pestrá, a tak si ten správný model zvolíme opravdu „na míru“.

Někdo preferuje velkou společnost a možnost připravit pohoštění pro deset osob. Pak vybere gril s prostornou odkládací plochou a mnoha funkcemi navíc, nezapomene na příslušenství. Jinému postačí malý přenosný gril pro dva, který je možné složit a cestovat s ním po světě.

Foto: Mountfield

Plynový gril Professional 4600S využívá pro přípravu lahodného šťavnatého masa s křupavou kůrkou infračervené záření. Gril je vybaven 4 hořáky z nerezové oceli s ovládáním výkonu pro každý zvlášť. Gril lze díky kolečkům snadno přemístit.

Bez připálených tuků

Kdo se zajímá o zdravý životní styl a stravování, dá přednost i „zdravému“ grilu. Jak ho poznáme? Má funkci odvádění šťáv a odkapávajícího tuku mimo hořáky. Díky tomu se grilované maso či zelenina nemají šanci na povrchu spálit, nevytvoří se nezdravé produkty, zplodiny.

Foto: Mountfield

Gril Char-Broil All-Star je skladný, designový a praktický. Po oddělení od podstavce ho snadno proměníte v praktický stolní gril. Vybírat můžete mezi plynovým a elektrickým modelem. V prodeji od května.

Jak to funguje? V grilu pod mřížkou je usazen trychtýř, který odvádí veškerý tuk a šťávy do sběrné misky. Bonusem též je, že systém v jádru grilu rozvádí teplo stejnou měrou shora i zdola.

Foto: Outdoorchef

Plynový kotlový gril Ascona 570 G zvládne ugrilovat porce pro 10 osob. Vybaven je trychtýřem pod grilovací mřížkou, čímž brání odkapávání šťáv z masa.

Pracujte s chytrým grilem

Na grilu se dusí, smaží, peče (pomalou metodou při nízké teplotě), udí, připravuje pizza, omáčky i sladké koláče. Je to vlastně univerzální kulinářský pomocník, který zvládne i menu o několika chodech.

Foto: Weber

Gril Master-Touch Premium lze nazvat grilem 3 v 1: umí grilovat, péct i udit. Má i praktickou novinku, poklop vybavený pružinovým pantem. Oceníme při snímání jídla z grilu, protože máme obě ruce volné.

A je tomu tvarově, velikostně přizpůsoben: má boční plotýnky, prostorné odkládací plochy, speciální místa na steaky, XXL prkénka, zadní mřížky na rozpékání pečiva či grilování v mírnějších teplotách.

Foto: Biggreenegg

Gril Big green egg lze používat celoročně, dokonce až do okolní teploty -50 °C. Vyrábí se v sedmi velikostech, cenově se pohybuje od 15 000 do 91 000 Kč. Doživotní záruka na všechny keramické části.

Grily jsou zkrátka sofistikované, umějí spoustu věcí. Důležité je si správně vybrat a hlavně všechny nadstandardní prvky používat.

Určitě oceníme tzv. dva grily v jednom, kdy díky systému easy flip můžeme na jednom grilu kombinovat přímé (maso) i nepřímé grilování (mírnější na zeleninu).

Foto: Bauhaus

Venkovní gril Kingstone Cliff 350 má dvouplášťový poklop s proskleným okénkem. Obsahuje boční vařič a kámen na pizzu o velikosti 30 x 40 cm.

Každé kulinaření zpříjemní i tradiční litinový hrnec, tak na něj nezapomeňte. Skvělá je i wok pánev z uhlíkové oceli, která rozvádí efektivně teplo a je úžasná na asijskou metodu Stir - fry (ingredience se smaží na malém množství rozpáleného oleje).

Foto: Outdoorchef

Gril Lugano 570 G má dva hořáky z ušlechtilé oceli, boční Steakhouse gril, boční plotýnku pro přípravu omáček a příloh, XXL prkénko a uzavřenou odkládací plochu pro plynovou pánev.

Tip pro vás

Zajímavý je hybridní gril, který funguje na plyn i dřevěné uhlí. Přechod z plynu na uhlí je přitom otázkou jedné minuty.

Foto: Mountfield

Hybridní gril Char-Broil Gas2Coal 3B. Má 3 plynové sporáky a 1 boční hořák, grilovací plochu o rozměru 62 x 44 cm, zadní mřížku na pečivo a odkládací plochy.

Zásobník s uhlím jednoduše vložíte mezi rošt a plynové hořáky, které uhlí rozpálí rychle a rovnoměrně. Uhlí prohořívá díky speciální konstrukci zásobníku shora dolů a maso je tak lépe chráněno před připálením.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Tři druhy grilu

Grily na dřevěném uhlí umějí připravit maso, jejichž vůně a chuť je podle znalců nejlepší a ta pravá. Steak získá kouřové aroma, grilování má tu pravou atmosféru. Pálené dřevo či dřevěné uhlí žhne a oči si to užijí.

Elektrické grily jsou skvělé pro nenáročné uživatele. Jsou obvykle malé, skladné, snadno přenosné a báječné i na městský balkon či terasu.

Plynové grily oceníme pro rychlost přípravy pokrmů a snadnou údržbu. Prodávají se v mnoha modelech, velikostech a cenových řadách, které se odvíjejí podle vybavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám