Hlavní obsah

Unikátní tužka po dopsání rozkvete

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když obyčejná tužka dopíše a nelze ji už více ořezat, putuje do koše. Ovšem tužka nazvaná Sprout, anglicky klíček, má po dopsání ještě dlouhý život před sebou. Ne však jako psací náčiní, ale jako rostlina.

Foto: www.democratech.us

Péče o zasazenou tužku není nijak zvlášť náročná, a tak i průměrný pěstitel by měl u ní za pár dní nalézt první výhonky bylinek. Tužka pak může posloužit jako podpora novým rostlinkám.

Článek

Autorem nápadu tzv. trvale udržitelné tužky je americký student designu a robotiky Mario Bollini. Jeho prvotní idea se zalíbila trojici Dánů, Michaelu Christiansenovi, Kasperu Tikjøbovi Andersenovi a Jonathanu Løwovi, kteří mu ji pomohli rozvinout a realizovat.

Tužka-klíčivka je vyrobena z cedrového dřeva a jádro má ze směsi grafitu a hlíny. Je zcela netoxická. Na vrchní straně je umístěna vodou rozpustná kapsle obsahující semínka. Po dopsání až na konec se tedy nevyhazuje, ale otočí špičkou vzhůru a konec s kapslí se zapíchne do hlíny. Pak už následuje péče jako u každé květiny. Je třeba ji zalévat, dopřát jí dostatek slunečního svitu a semínka vyklíčí a vyrostou z nich bylinky.

Foto: www.democratech.us

Tužku zasadíte prostým zapíchnutím do země - hrotem vzhůru, koncem obsahujícím semínka do hlíny. Pak už stačí jen a zalévat a nechat vše ostatní na sluníčku.

V současné době jsou připraveny tužky v sedmi variantách: bazalka, kopr, koriandr, máta, rozmarýn, tymián a šalvěj. Autoři pracují na dalších verzích, z nichž by mohly růst rajčata, chilli, jalapeño, petržel a rozličné květiny.

Tužky Sprout se od června začnou prodávat v Dánsku a po něm i v dalších evropských zemích. Cena jednoho kusu se bude lišit v závislosti na zemi a konkrétním prodejci, ale pohybovat by se měla okolo tří euro (cca 78 korun).

Foto: www.democratech.us

Tužku Sprout po dopsání určitě nevyhazujte, ale zasaďte vrchním koncem do země a zalijte. Vyrostou vám z ní bylinky!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám