Hlavní obsah

Úložné prostory ovlivní spokojenost s bydlením

Právo, Sylva Svobodová

Dostatek místa na ukládání z velké části rozhoduje o tom, zda si nemovitost pořídíme, či nikoliv. Kromě dobře uspořádané dispozice se zajímáme i o samostatné šatny, sklepy a garáže.

Foto: Asko nábytek

Mnoho místa na uložení nádobí poskytují kuchyňské linky, které mají výklopné horní skříňky.

Článek

Úložné prostory interiéru uleví. Oblečení, obuv, knihy, nádobí, sezonní věci: vše je třeba efektivně uskladnit. Někdy je dobré přistoupit k rekonstrukci a hledat vhodnější řešení.

Z nevyužitého zákoutí vybudovat šatnu, klasické skříně nahradit vestavěnými, pořídit novou kuchyňskou linku s přehlednými plnovýsuvy a začít využívat šikovné organizéry a pořadače.

Je to správná dispozice?

Možná pochybujete o uspořádání interiéru a chcete změnu. Obvykle pomůže přidání či ubírání příček a zdí. Často se nabízí otázka, jak naložit s prostorem kuchyně a obývacího pokoje, zda nepropojit či oddělit WC a koupelnu, co s malými stísněnými místnostmi.

„Ve chvíli, kdy budete zasahovat do nosných prvků budovy, je třeba mít stavební povolení. Pokud se mění způsob užívání místností nebo dispozice bytu bez zásahu do nosných konstrukcí, je nutné stavbu minimálně ohlásit na stavebním úřadě. Při jednání s úřady ale bude vždy nutné předložit projektovou a stavební dokumentaci,“ vysvětluje Jiří Bonk ze společnosti Wirtuuu.

Foto: JAP Future

Vytvořte šatnu oddělením prostoru pomocí dokonalého posuvného systému. V jedné části je ložnice, v druhé získáte prostor pro šatstvo.

Foto: Westwingnow

Vtipný kruhový box slouží na ukládání dámských střevíčků.

Změny si překvapivě často vyžádá i velký byt, který má malé nevyužité místnosti. „Vhodné je propojení s obývacím pokojem či kuchyní do většího společného prostoru, jehož velikost oceníte především při setkáních s rodinou a přáteli,“ říká architekt Radek Jiránek z firmy Archikultura.

Malé pokoje, které byly oddělené, lze navzájem propojit a udělat z nich třeba pokoj pro hosty s vlastním sociálním zařízením.

Originální obývák má nábytek z palet

Jak na to

Kam kola a nářadí?

Hodně místa lze zužitkovat ve sklepě, dílně a garáži. Ale jen v případě, že je zde uklizeno! Dokonce až dvě třetiny podlahové plochy totiž bývají zastavěny odloženými věcmi, které se nepoužívají nebo se k nim špatně dostává.

Tady je jediná rada: třídit, vyhazovat a pořídit univerzální závěsný systém, který vrátí ztracený prostor zpět. Využije efektivně volné stěny, protože fixní úložiště a samostatně stojící regály jsou náročné na prostor.

Foto: Reponio

V garáži či dílně se vyplatí mít závěsný systém s panely, který se umí přizpůsobit okamžité potřebě majitele.

Na trhu jsou sofistikované závěsné komplety na panelech, které podle potřeby „rostou“ s majitelem a jeho rodinou. Umí se přizpůsobit daným potřebám, lze je rozšiřovat, nastavovat.

Hitem jsou umyvadla na desce

Tipy a trendy

Na stěnu a do stropů

V interiéru potřebujeme šatnu, která má poličky, držáky na ramínka, skříňky. Nemusí ale stát v prostoru, protože tyto prvky lze kotvit také na stěnu, kdykoliv měnit, a to bez vrtání.

Dobré uspořádání nabízí třeba obkladový systém Efekta, který umožní uchycení pestré škály funkčních doplňků do svislého propojovacího hliníkového profilu se standardizovanými otvory. Do nich se jednotlivé poličky, skříňky nebo držáky na ramínka jednoduše zaháknou, v případě potřeby přemístí.

Foto: Asko nábytek

V kuchyni si dopřejte prostorné, výsuvné zásuvky. Budete mít dokonalý přehled a uklizeno.

Foto: JAP Future

Obkladový systém Efekta slouží k uchycení rozmanitých doplňků do svislého propojovacího hliníkového profilu s otvory. Tam se zaháknou jednotlivé poličky, skříňky či držáky.

Dobrým tipem jsou i pohyblivé příčky, jež mají kolejnici zabudovanou ve stropě. Vytvoříte s nimi šatnu, kterou oddělíte od obytného prostoru.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Nosný profil posuvu je ze spodní části krytý pohledovým stropem, s nímž tvoří rovinu, stává se prakticky neviditelným a nenarušuje vzhled místnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuchyně, ve které nic nepřekáží

Sháníte kuchyni nebo renovujete tu původní a chcete se v ní pohybovat plynule, bezpečně a bez zbytečné námahy při její údržbě i přípravě pokrmů? Přinášíme...

Walk in – trend mezi sprchovými kouty

Zvažujete pořízení sprchového koutu? Pak se nezapomeňte vedle tradičních možností poohlédnout i po takových, které ještě více povýší osobitý vzhled koupelny....

Výběr článků

Načítám