Hlavní obsah

U jihokorejských břehů by mělo v roce 2025 vzniknout první plovoucí město

První plovoucí město na světě by mělo vzniknout u břehů Jižní Koreje už v roce 2025. Projekt nese název Oceanix a získal podporu agentury UN Habitat, která řídí Program OSN pro lidská sídla, a korejského metropolitního města Pusan. Plovoucí města jako toto by se v budoucnu mohla pro komunity v přímořských oblastech stát řešením problému stoupající hladiny moří.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První plovoucí město na světě vznikne v Jižní KorejiVideo: AP

 
Článek

Za futuristicky vyhlížejícím projektem do věnců uspořádaných plovoucích měst stojí mj. studio BIG, jemuž velí dánský architekt Bjarke Ingels. Projekt byl představen už před dvěma lety, nyní ovšem Korejci oznámili záměr tento projekt u svých břehů skutečně realizovat, a to včetně termínu, jímž je rok 2025.

Jakkoli snově mohou města na vizualizacích zatím vypadat, jejich smysl a účel jsou velice pevně spjaté se zemí. Přímořská města čelí velice specifickým demografickým, ekologickým, ekonomickým, sociálním a prostorovým omezením. Nemají často kam expandovat, přitom rychlý růst počtu jejich obyvatel nutí lidi bydlet stále blíž k vodě, zároveň zvyšuje náklady na bydlení na neúměrnou úroveň a vytlačuje z měst nejchudší rodiny.

„S komplexními změnami, kterým čelí pobřežní města, potřebujeme novou vizi, kde je možné, aby lidé, příroda a technologie koexistovali. Není lepší místo než Pusan, kde bychom mohli udělat první krok k udržitelným lidským sídlům na oceánu, hrdě postaveným Koreou pro svět,“ říká starosta Park Heong-joon.

Jeho město, které čítá téměř 3,5 milionu obyvatel, patří k nejdůležitějším námořním městům v zemi, která se neustále rozrůstají. Právě proto se jeho představitelé rozhodli vyzkoušet cestu plovoucího lidského sídliště.

Plovoucí města pak v neposlední řadě mají eliminovat i velký problém přímořských oblastí, a tím jsou záplavy. Tím, že se obyvatelstvo přesune přímo na vodní hladinu, už jej záplavy trápit nebudou.

„Udržitelná plovoucí města jsou součástí arzenálu strategií přizpůsobení se klimatu, které máme k dispozici. Namísto boje s vodou se naučme žít s ní v souladu. Těšíme se na vývoj řešení založených na přírodě prostřednictvím konceptu plovoucího města. Pusan je ideální volbou pro nasazení prototypu,“ komentuje chystaný projekt výkonný ředitel UN Habitat, Maimunah Mohd Sharif.

Lidstvo jako velryby na moři, taková by mohla být budoucnost bydlení

Tipy a trendy

Jeho slova doplňují také spoluzakladatelé společnosti Oceanix, která projekt plovoucího města zaštiťuje, Itai Madamombe a Marc Collins Chen: „Zvyšování hladiny moří je velmi vážná hrozba, udržitelná plovoucí infrastruktura může pomoci vyřešit tyto hrozící katastrofy. Jsme nadšeni, že tvoříme historii společně s Pusanem a UN Habitatem a posouváme lidstvo zase o krok dál,” uvádějí.

Prstence upoutané k mořskému dnu

Samotné plovoucí město budou tvořit modulární čtvrti o ploše 2 ha, v nichž naleznou nový domov soběstačně žijící komunity o počtu až 300 lidí. Ti budou žít na prostoru určeném jak pro každodenní život, tak práci i setkávání s přáteli.

Kvůli odolnosti vůči větru, žádná ze staveb nebude svou výškou přesahovat sedm podlaží. Každá přitom bude sama stínit své vnitřní prostory, což podpoří jejich přirozené provětrávání, čímž se sníží náklady na jejich ochlazování.

Energeticky soběstačné lidské sídliště bude získávat elektřinu ze solárních panelů na střechách budov, potravu a pitnou vodu pak z plně integrovaných bezodpadových uzavřených systémů, pohyb obyvatel mezi jednotlivými ostrůvky zajistí roztomile vyhlížející plavidla.

Bydlení v prvním plovoucím městě na světě je k mání. Od 427 tisíc do 25 miliard korun

Tipy a trendy

Základní vnitřní věnec bude tvořit šest čtvrtí, které mezi sebou budou svírat chráněný centrální přístav. Na ně pak budou navazovat další vesničky, každá o rozloze 12 ha. U těch je předpoklad, že by mohly pojmout až 1650 obyvatel.

Také uspořádání každé z nich bude do kruhu, v centru bude prstenec zastřešených budov, na něj pak po obvodu budou navazovat společenské, rekreační a komerční zóny.

Každá z plovoucích plošin bude ukotvena k mořskému dnu, díky čemuž dokážou odolat i tsunami a hurikánům kategorie 5.

Výstavba plovoucího města by měla stát zhruba 200 milionů dolarů (4,5 mld. korun) a je připravena k zahájení s tím, že plánovaný termín dokončení je v roce 2025.

Anketa

Myslíte, že plovoucí města opravdu dokážou odolat přírodním katastrofám?
Ano, určitě.
12,6 %
Možná ano.
23,3 %
Naprosto netuším.
13 %
Mám obavu, že asi ne.
40,9 %
V žádném případě.
10,2 %
Celkem hlasovalo 215 čtenářů.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související články

Příbytek plovoucí na vodě nese název UFO

Neidentifikovatelný plovoucí objekt (Unidentified Floating Object), tak pojmenoval svůj projekt plovoucího příbytku italský designér Pierpaolo Lazzarini...

Výběr článků

Načítám