Hlavní obsah

Trojice vychytávek do domácnosti, které zpříjemní život

Novinky, Jana Nesvadbová

Vodovodní kohoutek jako pítko, laserový zaměřovač otravných komárů nebo chytrý zásobník na víno, to všechno jsou designérské nápady, které zatím existují v podobě prototypů. Společné mají ale jedno - jejich cílem je učinit život doma ještě pohodlnějším než dosud.

Foto: Nasoni

Kohoutek, který funguje jako fontánka, umožňuje pít vodu hygienicky.

Článek

Napůl klasický kohoutek, napůl také fontánka. Tak je možné nejjednodušeji popsat nápad designéra Steva Waddella z americké společnosti Nasoni nazvaný Da Vinci Fountain Faucet (Da Vinciho fontánový kohoutek).

Tento inovativní druh koupelnové baterie přináší to, co podle autora v domácnostech už dávno chybělo - možnost pít vodu z kohoutku hygienickým způsobem. Za vzor si vzal nejrůznější veřejná pítka.

Do těla existujícího kohoutku přidal horní výstup pro proud vody a páčku, která přepíná, kudy má voda téci. Buď standardně, jako u všech běžných kohoutků, anebo horním otvorem, čímž vytvoří vystřikující pramínek.

Jak vysvětluje autor nápadu, předností je nejenom hygiena pití vody z kohoutku, ale také mnohem nižší spotřeba vody. Právě pramínek je totiž zcela postačující při spoustě úkonů, které muži i ženy v koupelně běžně dělají, ať již je to například holení, nebo jen lehké opláchnutí.

K tomu všemu by býval stačil jen tenký pramen vody a nebylo by potřeba plýtvat zbytečně. Cena kohoutku činí v přepočtu necelých 11 tisíc korun.

Domácí pípa na víno

Jako přenosná domácí pípa funguje chytrý zásobník na víno, který představili designéři italského výrobce Albicchiere na veletrhu CES v americkém Las Vegas v minulém měsíci.

Foto: Albicchiere

Přenosná domácí pípa dokáže udržet načatou láhev (přelitou do speciálního vaku) bez zkažení i půl roku.

Předností zařízení je možnost jeho ovládání pomocí aplikace v chytrém telefonu. Jejím prostřednictvím si majitel může nastavit, v jaké teplotě chce mít víno k dispozici a kdy.

Co je ovšem nejdůležitější, víno v zásobníku vydrží „otevřené” až půl roku, a to i když mu člověk moc neholduje a dá si opravdu jen jednu sklenku jednou za čas. Umožňují to tzv. chytré vaky s patentovaným uzávěrem, který zaručuje, že víno po celou dobu nepřijde do kontaktu s kyslíkem.

Tyto vaky je možné používat opakovaně, navíc je možné je v zařízení volně vyměňovat podle aktuální chuti na konkrétní druh vína.

Displej na přístroji pak zobrazuje detailní informace o víně, přístroj sám pak sleduje nejenom jeho stav z hlediska kvality, ale také z hlediska jeho zbývajícího množství. Protože firma sama disponuje i velkou nabídkou vín z celého světa, přístroj dokáže ve chvíli, kdy víno dochází, automaticky objednat dodávku nového. Zároveň má pípa rodičovský zámek.

Cena zásobníku je v přepočtu 6353 korun.

Detektor komárů

Jako velmi praktické zařízení ocení přístroj s názvem Bzigo všichni ti, kteří nesnášejí pronásledování komárů po bytě.

Zná to asi každý: U ucha se vám ozve otravné bzučení, ale než hmátnete po něčem, čím byste komára zneškodnili, je pryč. Bohužel ale ne nadobro. Sotva vražednou zbraň odložíte, ozve se bzučení znovu. A tak pořád dokola.

Bzigo vyvinula stejnojmenná izraelská startupová společnost a jeho prototypem se rovněž představila na letošním ročníku veletrhu CES.

Autoři cosi, co vzdáleně připomíná videokazetu na stojánku, vybavili citlivými senzory, které jsou schopné na základě stylu letu rozpoznat přítomnost komára až na vzdálenost osmi metrů. Právě trajektorie letu komárů je ukazatelem, podle nějž zařízení dokáže tyto krvelačné vetřelce rozlišit například od letícího smítka prachu či jiných drobných objektů.

Foto: Bzigo

Detektor komárů majitele upozorní na přítomnost obtížného hmyzu v místnosti a následně mu prozradí jeho polohu.

I tento přístroj komunikuje s majiteli prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu. O vletu komára na střežené území informuje informací zaslanou do telefonu a na člověku je pak jeho samotná likvidace.

Jakmile poletující komár usedne, zařízení jeho polohu ukáže pomocí laserového paprsku, který kolem něj vytvoří na podkladu čtvereček. Laser je nastavený tak, aby nepoškodil lidský zrak.

Zároveň autoři zvažují možnost, že by budoucí generace přístrojů mohla komáry vlétnuvší do místnosti nejenom detekovat a označovat, ale rovněž zcela samostatně eliminovat.

Přístroj funguje pouze v místnostech, nikoli venku. Předpokládaná cena produktu, jenž by se měl objevit na trhu v příštím roce, je v přepočtu necelých 3900 korun.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Který z nápadů by se vám domů hodil nejvíce?
Kohoutek s fontánkou
9,6 %
Pípa na víno
8,8 %
Detektor komárů
81,6 %
Celkem hlasovalo 6704 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Farma, na níž roste nábytek

O tom, jak vzniká dřevěný nábytek, který nás obklopuje celý život, se dozvídáme už jako děti. Dříve to bývala práce truhlářů a stolařů, dnes jej vyrábí hlavně...

Výběr článků

Načítám