Hlavní obsah

Topné desky s moderním designem zajistí úsporné a zdravé vytápění

Právo, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím dál častěji se hovoří o způsobu topení prostřednictvím infračervených vln. Jeho přednosti: relativně nízké pořizovací náklady i provoz plus prakticky nulová údržba.

Článek

Když se ale řekne vytápění infračervenými vlnami, většinu z nás napadne, zda nám infravlny nemohou nějak uškodit. Jde ale o stejný druh tepelné energie, kterou přijímáme např. od Slunce. S tím rozdílem, že sluneční záření zahrnuje navíc UV složku a frekvence viditelného světla. I náš vlastní organismus vydává teplo stejným způsobem.

Právě proto působí infračervené záření na lidský organismus i psychiku blahodárně. Infračervené záření vychází z panelů stejně, jako kdyby to byly světelné paprsky, tedy do všech stran.

Topné médium a rozmanitý design

K vytápění se nejčastěji používají topné panely připojené do elektrické sítě, jejichž tloušťka nepřesahuje 5 cm. (Mohou to být ovšem i koule nebo sloupy.) Panely lze připevnit na zeď, na strop, kamkoli.

  • Vlastním topným médiem, které se zahřeje a vydává pak příslušné sálavé teplo (infračervené záření) může být odporový drát, karbonové vlákno anebo jednolitá vrstva obsahující karbon nanesená na laminátový podklad.
  • Povrch panelu nemusí být jen bílý, můžeme mít panel s čelní plochou ze skla, s rámem či bez rámu, nebo rovnou zrcadlo, čelní panel bývá vyroben i z kamene. Povrch může být potištěn reprodukcí obrazu, nebo originálně pomalován. Vše záleží na naší dohodě s prodejcem.
  • Teplota povrchu topného panelu dosahuje v provozu 90 až 110 °C.

Způsob topení

Jde o tzv. sálavý způsob vytápění: topné panely vyzařující teplo infračervenými vlnami ohřívají veškeré pevné objekty v místnosti včetně lidí i stěn rovnou.

Sálavý způsob vytápění je v porovnání s tzv. konvekčním, využívajícím cirkulaci vzduchu, příjemnější i zdravější. Odpadají u něj nepříjemné efekty, mj. zvýšená prašnost, vysušený vzduch, pálení očí, sucho v ústech.

K tomu, aby nám bylo teplo, stačí, když jsme prohříváni my sami. Je-li nám teplo po těle, pak je o něco chladnější vzduch v okolí příjemný.

Chladné a vlhké byty

Infračervené vlny jako způsob topení se hodí i do starších zástaveb, v nichž jsou chladnější byty a vlhčí stěny. Tím, že panely vytápějí přímo stěny v místnosti, zbavují je vlhkosti a vylepšují tak jejich tepelně izolační schopnosti.

  • Při vysoušení vlhkých stěn, např. po povodni, je kombinace topného panelu a odvlhčovače přímo ideální!

Vše záleží na kvalitním projektu

Aby panely mohly dobře plnit svoji funkci, musí být jejich velikost, umístění a počet správně navržen. To zajistí buď projektant našeho domu, anebo projektant firmy, od níž si panely kupujeme. Celkový příkon panelů nelze počítat jen podle velikosti vytápěné místnosti. Vždy je nutné zahrnout tepelné ztráty místnosti nebo objektu.

Chystáme-li se stavět dům a plánujeme v něm topení infračervenými vlnami, je potřeba tento fakt do projektu domu již zahrnout. Většina běžných vnitřních povrchů interiéru (mj. omítkovina, cihla, tvárnice, slámová deska, dřevo) dobře akumulují teplo z pohledu potřeb infračerveného vytápění. Nulové akumulační schopnosti má sklo, jež většinu vln odrazí, a minimální má tvrdý izolant (např. tvrzený polystyren).

Akumulační vlastnosti vnitřních povrchů interiéru oceníme při vypínání topení během příslušné energetické sazby. Dobře naakumulované zdi si po tu dobu snadno udrží získané teplo.

  • Standardně se do místnosti instalují jeden až dva panely v závislosti na její velikosti, tvaru a tepelných ztrátách. Panely používané v domácnostech mají nejčastěji rozměr cca 80x60 až 100x65 cm a příkon 500 až 700 W, které vytopí 15 až 40 m3.
  • Pro jejich umístění platí stejná pravidla, jako pro další zdroje vytápění: nesmějí být bezprostředně zastíněné jiným objektem a nesmí se během provozu ničím zakrývat. (Podle norem musí být osazené tepelnou pojistkou, která je při případném zakrytí vypne.)
  • Panely lze zapnout do běžných zásuvek, u novostavby nebo rekonstrukce se topení napojuje už na samostatné jisticí okruhy.
  • Nejsou-li nutné nové elektrické rozvody, trvá celá instalace maximálně jeden den.

Výběr firmy a ceny

Vyplatí se oslovit několik firem a porovnat jejich nabídky. Pořizovací částky se pohybují od 6000 Kč do 20 000 Kč za jeden panel nejčastěji užívaného typu.

  • Při porovnávání pořizovacích nákladů jednotlivých systémů vytápění patří topné panely mezi nejlevnější (s výjimkou přímotopů). Provozní náklady některých infračervených topných panelů jsou srovnatelné s náklady některých tepelných čerpadel, obecně však začínají tam, kde končí nejvyšší náklady tepelných čerpadel. To znamená úsporu přibližně poloviny nákladů vůči částkám za vytápění plynem a ještě více přímotopy.
  • Topné panely jsou zcela bezúdržbové. Záruční lhůta se pohybuje od dvou do pěti let. Při reklamaci v době záruky se vyměňuje celé těleso za nové, protože je nelze rozebírat. Životnost panelů je 30 až 50 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám