Hlavní obsah

Terasovitá dřevostavba vyrostla mezi stromy

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na poměrně strmém jižním svahu vyrostla nedaleko Zlína stavba, kolem níž na přání investorů zůstaly zachovány vzrostlé stromy z původní zahrady. Objekt pro mladou rodinu se třemi dětmi respektuje terén, je koncipován ve třech výškových úrovních.

Bohaté prosklení domu i teras včetně modřínové fasády zaujmou hned při pohledu z příjezdové cesty. Nájezdová rampa k domu/garáži má dostatečnou délku pro další 2 až 3 auta případných návštěv.

Článek

„Chtěli jsme dům, v němž bychom byli po letech strávených v pronajatých bytech skutečně doma. Tento sad v jižním svahu jsme vybrali pro jeho výhled a klidnou lokalitu blízko lesa, mezi starou zástavbou mimo satelitní městečka,“ svěřují se investoři.

Stavba se nachází zhruba 100 m od točny MHD, s 15minutovým dojezdem do centra Zlína.

Modřínová dřevostavba

Fasádu dřevostavby tvoří vertikální obklad z modřínových palubovek, na terasách je pokládka z modřínových terasových prken. Pultovou střechu pokrývá plechová krytina.

„Konstrukce stavby je sloupková dřevěná two-by-four s vloženou izolací - jejím základem je skelet z fošen, sloupků. Název vychází ze standardizovaných rozměrů převzatých z USA - 2 x 4 palce. Uvnitř jsou použité sádrokartonové předstěny,“ vysvětluje autor projektu architekt Václav Zahradníček.

Interiér s dubovými podlahami a bílými stěnami ve všech místnostech (kromě hygienického a technického zázemí) je vybavený subtilním moderním zařízením ve světlých odstínech. Domem proniká přirozené světlo skrz naskrz a vytváří v něm jedinečnou atmosféru.

Průhledné zábradlí na terasách zajišťuje bezpečnost a zároveň nebrání výhledům do okolí.

Domov v zahradě

Na zahradě majitelé domu toužili ponechat většinu vzrostlých stromů, včetně ořechu na západní polovině strmého pozemku.

„Představovali jsme si přímý výstup z obýváku na terasu či na zahradu. Od dubna do září měl být dům součástí zahrady a zahrada součástí domu,“ říká majitel. To se podařilo beze zbytku - jižní fasády jsou velkoryse prosklené, vnitřní prostory se rozšiřují o terasy, které umožňují panoramatické výhledy do protilehlého údolí.

Letní vila se v lesnatém okolí maskuje jako trojice chatek

Tipy a trendy

Na nejnižším vstupním podlaží je umístěno zádveří a sklad, přesah střechy funguje jako kryté stání pro auta.

Střední podlaží, z něhož je i přímý výstup na terén, zahrnuje klidovou část domu s dětskými pokoji, ložnicí rodičů a odpovídajícím hygienickým zázemím.

Podlahové krytiny v domě kombinují dřevěné masivní podlahy a lamino. Přírodní vzhled doplňuje hřejivé retro vybavení.

Na nejvyšší úrovni domu se nachází kuchyně spojená s jídelnou a obývacím prostorem.

Dispozici nejvyššího podlaží doplňuje pokoj pro hosty, koupelna, komora a zadní terasa před vstupem do domu z nejvyšší úrovně strmé zahrady.

Zdroj fotografií: Prodesi/Domesi

Dům u Zlína

Užitná plocha: 146 m2 + 96 m2 terasy

Dokončení realizace: 2015

Autor: Architekt Václav Zahradníček

Spoluautor: Architekt Jakub Loučka

Spolupracovník: Jakub Smeykal

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám