Hlavní obsah

Stylový plot chrání soukromí a krášlí dům

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrada kolem domu je prostorem, který by měl poskytovat soukromí. Abychom se tu cítili dobře, musí také zajistit přiměřenou míru bezpečí a ochránit nás před nežádoucími vlivy jako je dopravní ruch či zvědavé pohledy. Už z těchto důvodů je vhodné svůj pozemek oplotit.

Článek

Kromě toho plot vede po hranici pozemku a vymezuje ho, odděluje soukromý prostor od veřejného a současně brání volnému vstupu na zahradu. Tvoří pohledovou zábranu a při vhodné konstrukci může sloužit také jako protihluková bariéra.

  • Oplocení má i estetický význam, takže by mělo odpovídat stylu domu.
  • V městské a vesnické zástavbě se většinou přikloníme k vyváženému typu plotu v návaznosti na charakter okolí.
  • U chaty na samotě nebo na okraji zástavby zdůrazníme účelnost oplocení i jeho přírodní ráz.
  • Uvnitř zahrady pak plotem vymezíme prostor pro zvířata, ohraničení bazénu nebo pro oddělení její okrasné části. Pro každý účel se hodí jiný typ plotu.

Konstrukce účelná i působivá

Plot se jako liniová stavba skládá z nosných sloupků umístěných ve stejné vzdálenosti od sebe, na nichž jsou upevněny příčníky nesoucí výplně. Ty slouží jako zábrana proti vniknutí zvěře, cizích osob nebo všetečných pohledů.

Konstrukce plotu se skládá ze základové části zapuštěné do země a nadzemní části, která může být plná, průhledná po celé délce, anebo kombinovaná tak, že sloupky spojené s podezdívkou jsou plné a výplně průhledné.

Pro výběr konstrukce plotu je důležitá správná proporce mezi estetickou působivostí a jeho praktickou účelností. Většinou odlišujeme oplocení podél vstupní části pozemku od plotu oddělujícího sousední parcely nebo navazujícího na volnou krajinu. Hlavně u velkých parcel zmírníme finanční náklady kombinací dražších a levnějších částí plotu.

Ploty podle použitého stavebního materiálu a technologie
Zděné oplocení (štípané a hladké tvarovky, tvarovky z umělého pískovce, ploty z cihel)
Oplocení bez základu (panelový systém z přírodního betonu nebo umělého kamene)
Dřevěné oplocení (dřevěné plotovky, dřevěné výplně)
Kovové oplocení (různé druhy plotových polí) ? Oplocení z pletiva (pletivo, sloupky, průmyslové panely, podhrabové desky)
Plastové oplocení
Živé ploty

Vstupní prostor chrání pozemek

Ve vstupním prostoru dobře vypadá zděné oplocení z podezdívky a sloupků. Podezdívka ochrání plochu předzahrádky nebo trávníku před negativními vlivy z komunikace nebo chodníku při zimní údržbě cest. Sloupky navíc dobře drží bránu a branku a lze v nich umístit nejen poštovní schránku a zvonek, ale i plynoměr a elektrické hodiny.

Dnes jsou oblíbené tvárnice ze štípaného betonu v různých barvách i velikostech. Další možností jsou tvárnice v designu pískovce i tvarovky, které vypadají jako plot z cihel. Všechny tři varianty vyžadují betonový základ s tím, že se tvárnice vyplňují betonem, který je vyztužen ocelovou armaturou. Stabilní a trvanlivé zděné ploty

Celozděné ploty jsou pracné a finančně nákladné, avšak pevné, trvanlivé a po postavení nevyžadují téměř žádnou údržbu. Vytvářejí dobrou pohledovou i protizvukovou izolaci, dobře se uplatní v návaznosti na obytnou stavbu, kde vytvářejí oddělený oddychový prostor. Ploty s větší délkou působí jako hradba a mohou stínit. Obvykle se stavějí z lomového kamene, cihel, železobetonu a tvarovek. A mohou být omítnuté či nikoli.

Technologie zdění a betonování využijeme při stavbě plotu s podezdívkou a sloupky. Jejich výhodou je stabilita, nosnost, trvanlivost a po estetické stránce i masívnost nadzemního zdiva.

Kombinování materiálů uplatníme zejména při oplocení vstupu, kde je vhodné sladit materiál sloupků a podezdívky s obkladem soklu domu. Z estetických důvodů, ale i kvůli pevnosti konstrukce a rychlosti zhotovení jsou výhodné moderní prefabrikované betonové tvarovky v několika odstínech včetně doplňků, jako jsou krycí desky soklové a pilířové desky pro sloupky, bránící pronikání srážkové vody do konstrukce.

Oplocení bez základů má své výhody

  • Panelový systém je cenově přístupná (deska 200x 50x 4cm vyjde na 305 Kč/ks, sloupek podle výšky a dezénu 293 Kč/ks) varianta bezzákladového plotu. Dodává se v barvě přírodního betonu, dá se upravit i fasádní barvou. Na výběr jsou různé dezény: cihla, kámen a štípaný kámen, zadní stranu panelu tvoří hladký beton. Systém lze použít k výstavbě klasického plotu s podezdívkou a dřevěnou nebo plastovou výplní, ale i neprůhledné zdi do výšky až 3 m.
  • Další variantou může být plot z prefabrikovaných dílů v designu umělého kamene v různých barevných odstínech. Elegantní řešení klasického oplocení představuje imitace světlého pískovce, kterou lze doplnit dřevěnou, plastovou, případně kovovou výplní. Výsledkem je dobře vypadající plot postavený rychle, levně (sloupek od 363 Kč, deska od 1379 Kč) a pohodlně.

Vzdušné a přirozené dřevěné ploty

Konstrukční možnosti dřeva při stavbě plotu jsou neomezené. Životnost plotu závisí na výběru vhodného druhu dřeva a s tím související konstrukční stálostí oplocení. Nejvíce se hodí dřevo borovicové či smrkové, z listnatých především druhy tvrdého dřeva.

  • Dřevěné oplocení působí lehce, vzdušně a přirozeně. Můžeme z něj postavit ohrady z kulatiny i celodřevěný plot kolem vesnického domu. Dřevo se osvědčilo také pro kombinované oplocení s podezdívkou v městském i venkovském prostředí.
  • Dřevo je obnovitelná surovina a oplocení z něj je finančně dostupné. Nižší trvanlivost kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám jde snížit vhodnou impregnací a zvládnutím konstrukčních detailů.

Elegantní kovové ploty

Elegantní je kovové oplocení vyrobené z hraněné ocelové tyčoviny nebo pásoviny s obdélníkovým, čtvercovým nebo plochým přířezem. Štíhlý, rovný, ale tvarovatelný profil vytváří vzhledově lehký, průhledný a estetický plot. Práce s kovem vyžaduje nejen řemeslnou zručnost, ale i technickou připravenost.

Dnes jsou na trhu bezúdržbové kovové plotové systémy vyrobené z dutých odlehčených profilů různých vzorů a rozměrů. Některé typy plotových polí jsou žárově pozinkovány a poplastovány, takže jsou absolutně bezúdržbové. Dražší jsou modely vyrobené z plných, za tepla válcovaných profilů. Pro výrobu plotových prvků se používají také duté ocelové profily. Špičková povrchová úprava vnějších i vnitřních ploch zajišťuje vysokou korozní odolnost a dlouhodobou bezúdržbovost.

  • Kovové ploty patří mezi nejdražší a lze je dobře kombinovat i s podezdívkou. Jejich konstrukce se hodí i na doplňková balkonová a schodišťová zábradlí.

Oplocení z pletiva je jednoduché

Oplocení z drátěného pletiva je nejlevnější a nejrychleji zhotovené. Je přiměřeně nepropustné, trvanlivé, lehké vzdušné a průhledné. Obvykle se používá na dlouhé úseky a kombinuje s jinými materiály. Základní konstrukce se vytváří upevněním na nosné sloupky z betonu, kovových tyčí, dřevěných hranolů nebo kulatiny. Je to technické oplocení, jehož nevýhodou je úplná průhlednost. Drátěný plot se dobře kombinuje s živým plotem.

Pletivo z pozinkovaného drátu bylo dříve oblíbeným materiálem. Bez použití podezdívky se daly rychle oddělit sousední pozemky mezi zahradami nebo konec pozemku od polí. V současné době se více používá poplastované drátěné pletivo v různých barevných odstínech. Drát může být rovný i vlnitý a horní okraj pletiva obloučkový. Ploty z poplastovaného pletiva se vyznačují pevností, elegancí i variabilitou.

Houževnaté plastové ploty

Vyrábějí se z ušlechtilého PVC vysoké kvality, které splňuje nejpřísnější evropské normy. Materiál je stálý, nehořlavý, odolává povětrnostním vlivům a profily jsou dostatečně houževnaté. Barevné provedení je v základu bílé, ale vyrábí se i v imitaci dřevěných povrchů. Systém je jednoduchý a montáž snadná. Svým provedením ploty vyhovují i náročnějším zákazníkům.

  • Dalšími důvody, proč si pořídit plastový plot, jsou zejména minimální a snadná údržba, vysoká odolnost proti vlivům nepříznivého počasí a široká škála tvarů polí.

Živé ploty z listnáčů i jehličnanů

Živý plot vytváří pás keříků či stromů, které se dají tvarovat nebo se nechají volně růst, čímž docílíme přirozené vegetační zábrany. Živý plot vysazený z listnatých stromů, stálezelených i jehličnatých druhů se uplatní na každé zahradě. Potřebujeme-li neprostupný porost, vysadíme plot z trnitých druhů. Na plotech se uplatní i popínavé rostliny, ale vždy v kombinaci s další konstrukcí.

RADY& tipy

  • Délku plotu určuje obvod parcely, výška je přímo úměrná jeho účelu.
  • Ideální je výška 150–180 cm, kterou lze doplnit živým plotem.
  • Pohledová zábrana musí být vysoká 190–200 cm.
  • V případě, že je dům na svahu a plot na úpatí, bude jeho výška i 250 cm.
  • Pro vymezení pozemku stačí výška 50–60 cm.
  • Vzdálenost mezi sloupky u celozděného plotu je 200 až 250 cm.
  • Délka jednotlivých polí u plotu s podezdívkou má být v poměru 3:2 nebo 3:1.
  • Poměr výšky sloupku k výšce podezdívky je 3:1.
  • Chceme-li zvýšenou částí více izolovat prostor od ulice, postavíme plot v poměru 3:2.
  • Průhledné výplně mohou být z různých materiálů, ale jednotlivá pole by měla být obdélníková s délkou a šířkou v poměru 3:2 nebo 3:1.
  • Šířka konstrukce u zděného plotu nebo podezdívky je 30 cm a víc, u cihlového zdění i 45 cm a zdi z lomeného kamene i 50 cm.

Pořizovací náklady živého plotu jsou nižší než u ostatních druhů oplocení a jednoduchá je i údržba. S léty získá živý plot na kráse a zajímavosti, ale musíme si na něj počkat od tří do osmi let podle toho, pro jakou rostlinu se rozhodneme.

Reklama

Související témata:

Související články

Vinylová podlaha hravě zvládne zátěž

Zvolit správnou podlahovou krytinu je důležité pro hladký chod domácnosti. Co od podlahy máme požadovat? Obvykle preferujeme nenáročnou údržbu, odolnost...

Výběr článků

Načítám