Hlavní obsah

Vinylová podlaha hravě zvládne zátěž

Právo, Sylva Svobodová

Zvolit správnou podlahovou krytinu je důležité pro hladký chod domácnosti. Co od podlahy máme požadovat? Obvykle preferujeme nenáročnou údržbu, odolnost materiálu a dlouhou životnost za přijatelné peníze.

Článek

Vybalancovat požadavky je někdy těžké, ale ne nemožné. Stačí si na papír napsat, co přesně žádáme, jakou krytinu vlastně potřebujeme. Požadavky se odvíjejí zejména od typu místnosti, každá musí zvládnout jinou zátěž. Mezi náročnější patří podlahová krytina určená do kuchyně, na chodby, předsíně a do koupelny.

Do koupelny i kuchyně

Právě do těchto prostor je vhodná podlaha, kterou lze směle považovat za „chytrou horákyni“. Kombinuje totiž ideálně vlastnosti dvou různých krytin a přitom je dokonale svá: jde o tzv. vinylovou podlahu.

Konkuruje nejen klasickým PVC podlahám, ale i často používaným podlahám laminátovým. Přitom má jednoznačně lepší užitné vlastnosti. Oproti laminátu nabízí teplejší povrch, po němž se dobře chodí i naboso. Vinylová podlaha je také elastická a nešíří zvuk ani v botách na podpatku. Díky dobré pružnosti a tvrdosti nevadí, když v kuchyni spadne na zem vidlička nebo hrnec: rozhodně se povrch krytiny neodštípne jako laminát, nezůstane na něm po nárazu nápadná stopa. Vinyl je navíc ideální do koupelny, protože mu nevadí odstřikující voda, zvýšená vlhkost vzduchu ani teplota.

Pokládka je snadná

Pokládka vinylové podlahy může být jako u laminátu: tedy plovoucím způsobem se zámkovým spojem. Je to praktické, protože pokládka je rychlá, čistá. Vyžaduje jen zcela rovný a čistý povrch bez jakýchkoliv kamínků, prasklin, nečistot, které by se na podlaze mohly časem projevit. Krytina nevyžaduje další podložky, jen pro dosažení vyššího komfortu je možné navíc zainvestovat do protiskluzného materiálu, který tlumí i hluk.

Vinylovou podlahu lze položit na ostatní typy povrchů: stávající linoleum, PVC, dlažbu, dřevěné či laminátové podlahy. Pouze staré textilní podlahové krytiny všeho druhu musíme před samotnou pokládkou odstranit. V koupelně s vyšší kocentrací vlhkosti je lepší vinylovou podlahu místo plovoucího způsobu z hygienických důvodů přilepit napevno.

Co je to vinyl

Jde o chemickou látku a umělý materiál známý pod názvem PVC - polyvinylchlorid. V případě naší krytiny je to heterogenní PVC, tedy krytina, která se skládá z více různorodých vrstev. Základem vinylové podlahy je pryžový nosič, na kterém je nanesen dřevěný dekor zalitý vrstvou vinylu. Pro vyšší pevnost a odolnost je povrch ještě navíc tvrzen ochrannou PU vrstvou.

Struktura krytiny umožňuje pokládku na podlahové vytápění. Nemusíme se bát, že se vinylový povrch deformuje. Jakýmkoliv změnám tvaru brání speciální sklovláknitá mřížka, která je pod vrstvou vinylu.

Údržba a čištění vinylové podlahy je nenáročná, a tak potěší hospodyňku, která si cení svého volného času. Vyšší pozornost věnujeme místu vchodu, kde se špína ráda koncentruje. Jinak podlahu klasicky zametáme, vysáváme, při větším znečištění ji vytřeme (dbáme přitom jako vždy na dobře vyždímaný hadr či mop). Na silné znečištění můžeme použít polyuretanový čistič.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám