Hlavní obsah

Stříbrné housenky pijící z kaluže vody, i tak mohou vypadat rekreační chatky

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již druhou sérii chatek pro resort na norském ostrově Manshausen navrhl tamní architekt Snorre Stinessen. Chatky mají jeden plně prosklený celý konec, jímž ční nad hladinu moře. Právě toto neobvyklé řešení vzbuzuje pozornost nejenom návštěvníků, ale i odborné veřejnosti. Z dálky mohou chatky někomu připomínat stříbrné housenky, které se připlazily ke kaluži napít vody.

Foto: Kjell Ove Storvik

Jako housenky pijící z kaluže vody mohou někomu připadat nové chatky na norském ostrově Manshausen.

Článek

První várka dřevěných chatek se na ostrově spadajícím do severonorského souostroví Steigen objevila v červnu roku 2015.

Nově přibyly na ostrově chatky další, které se svým vzhledem mírně liší. Jejich hlavním rysem je prosklený celý jeden konec, který směřuje nad moře. Obyvatelé chatek tak mají sice výhled na vodu, což ovšem pro přišedší Nory není samo o sobě velkou novinkou. Důležitější je skutečnost, že na ostrově sídlí jedna z největších populací orla mořského, takže je z pohodlí a tepla chatek možné tyto impozantní ptáky pozorovat.

Součástí rozšíření byla i přístavba sauny a relaxační zóny, jež jsou propojené s centrálním slanovodním jezírkem na ostrově. Architekt navrhl saunu tak, aby ji bylo možné vytvořit ze zbytků materiálu, které na ostrově zůstaly po dokončení první série chatek.

Zatímco první série chatek byla umístěna na již existujících kamenných útvarech, nové příbytky jsou na kamenitém výběžku, z nějž vybíhají díky ocelovým „nožkám“, na kterých spočívají.

Výška nožek přitom není náhodná, architekt pečlivě studoval nejenom výšku vln v daném místě, ale také nejrůznější povětrností situace a samozřejmě zohlednil i eventuální stoupání hladiny oceánu.

Foto: Archiv architekta

Půdorys chatky

Stejným způsobem promýšlel ideální typ obložení každé z chatky. Extrémní počasí a vysoká salinita vzduchu bezprostředně nad mořskou hladinou ukázaly, že ideálním materiálem bude hliníkový plech.

Velmi promyšlené je i uspořádání interiéru. Architekt vytvořil v každé chatce určené pro přespávání dvou až čtyř lidí dostatečně velký prostor na zavazadla, pohodlnou koupelnu a kuchyňku s jídelní zónou.

Postel je umístěna těsně před proskleným koncem chatky, aby měli hosté během odpočinku možnost užívat si ničím nerušeného výhledu ven do všech stran, zatímco jsou pěkně zachumlaní uvnitř v teple.

Každá z chatek je ovšem natočena tak, aby zachovávala soukromí hostů a ti si vzájemně nenahlíželi přímo do lože.

Anketa

Líbila by se vám chatka takto nad vodou?
Ano, to je náš sen.
31,2 %
Asi ano.
16,8 %
Nevím.
2 %
Spíše ne.
5,5 %
Ne, o to opravdu nestojím.
44,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5571 čtenářů.

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související články

Bramborový dům, ve kterém lze bydlet

Příbytky, které tvarem připomínají nějaký jiný předmět, mají své kouzlo. I kdyby to mělo být něco tak všedního a přízemního, nebo spíše už podzemního, jako je...

Architekti navrhli prefabrikovaný dům ze slámy

Sérii prefabrikovaných domů vyrobených z přírodních materiálů navrhli ruští designéři ze studia Ecohouse Module, v jejichž čele stojí architekt Ilja Ševčenko....

Kouzelná chatka se otvírá a zavírá sama

Ve vesnici Sia-chua-jüan v provincii Che-pej na severu Číny mají zajímavost, která v současných horkých dnech zaujme kdekoho - vědci z Univerzity Čching-chua...

Výběr článků

Načítám