Hlavní obsah

Stolování ve středomořském duchu vnese do jídelny svěžest a lehkost

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už jde o ručně malované talíře s motivy oliv nebo perleťové nádobí připomínající půvaby moře, inspirace středomořím rozhodně stojí za vyzkoušení. Přinášíme inspiraci pro milovníky italské kuchyně, kteří si dávají záležet na detailech. Do kurzu se vrací klasické kulaté talíře větších rozměrů.

Článek

Keramická kolekce Oliva je jednou z nejrozšířenějších kolekcí v Itálii, má velkou tradici a motiv olivy představuje jeden z nejvýraznějších symbolů Itálie. Olivovník je pro keramiky velkou inspirací a vzory olivových větviček i oliv samotných tak zdobí talíře jako plastické dekorativní aplikace.

Toskánská keramika s vysokým leskem je vyhlášená

Toskánská keramika je v Itálii vyhlášená a dá se sehnat i u nás. Stolování tyto talíře přinesou hlavně svěžest a jednoduchost. Můžeme je kombinovat se zelenými, hnědými, nebo bílými doplňky, ubrusy i prostíráním.

Vysoký lesk zajišťují působivé dvojité glazury. Keramika a porcelán se proto mají vkládat do myčky dostatečně odděleně tak, aby při mytí nedošlo k poškrábání nádobí.

Navodit si atmosféru dovolené doma nemusí být složité. „Rádi k nám chodí lidé, kteří hodně cestují. Jsou inspirováni tím, co na cestách vidí a pak to vyhledávají,“ vysvětluje majitelka obchodu Le Patio Monika Vostřáková.

V poslední době už módní hit čtverhranných talířů ustupuje a do módy se vrací talíře kulaté či oválné. Talíře povzbuzují celkový dojem z jídla, proto je jejich výběr velmi důležitý. Sázkou na jistotu jsou ale vždy bílé talíře, kterými nikoho neurazíte.

Větší velikost talířů je praktická a efektní

Italské talíře mívají o něco větší rozměr než ty, na které jsme zvyklí v Česku. Okraj talířů je však lehce zdvižený a slouží jako dekorace. Velké rozměry mají i talíře na pizzu.

Vyplatí se dát si pozor na překombinování vzorů. Stačí zvolit jen několik kousků servisu s motivem oliv a doplnit je nádobím ve střízlivých barvách a bez motivu.

Setkáte se i s většími hlubokými talíři na těstoviny. Typické jsou pro ně široké okraje, které slouží jako prevence znečištění ubrusu.

Moře bude asociovat perleť a jemná modř

Novinkou jsou kolekce perleťových jídelních souprav. Talíře, misky a servírovací talířky jsou na první pohled velmi křehké, ale opak je pravdou.

Základ z přírodní perleti je na povrchu zpevněn nátěrem z pryskyřice, která dodává materiálu pevnost. Soupravu je možné použít k dekoraci i k servírování studených předkrmů, oliv, oříšků aj.

Na jídelním stole neuděláte chybu ani s dřevěnými mísami a proutěnými koši. Volte ale jednoduché tvary a vyhněte se přílišné zdobnosti. Praktické jsou vnitřní pratelné výplně košů, které nenechají propadnout části pečiva na jídelní stůl.

Na stole by neměla chybět ani klasická italská karafa a správné sklenice na víno. Jak je vybrat se dočtete zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám