Hlavní obsah

Víno ve správné a stylové sklenici chutná mnohem lépe

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víno ve správné sklenici chutná mnohem lépe, stačí jen vědět, který tvar je pro různé typy vín ten správný. V módě jsou letos velké sklenice, které jsou také relativně vysoké, víno z nich lépe chutná, protože se v nich lépe uvolňuje aroma, i u nich bychom ale měli rozlišovat, na které víno se hodí a na které ne.

Článek

Víno je třeba podávat v tenkostěnných, hladkých skleničkách. Trendy velí, aby byly i nebroušené a bezbarvé, aby vynikla barva vína, a hlavně dost vysoké a objemné. Měly by mít cca 15 cm na výšku. Minimálně by jejich nožka (stopka) měla mít alespoň 5 cm, jen tak ji je možné pohodlně držet a víno si z ní vychutnat.

Objemné sklenice nejvíce oceníte při pití červeného vína. Moderní je i lehce hranatý tvar sklenic.

FOTO: Novinky.cz, IKEA

Platí ale pravidlo, že víno naléváme raději hodně hluboko pod polovinu sklenice. Čím větší je sklenice, tím níže naléváme v poměru k jejímu objemu.

Základem jsou sklenice na červené a bílé

Sklenice mohou být opravdu dost objemné, až 500 ml, v takové sklenici se mnohem lépe uvolní aroma vína a vůni si víc užijeme. Červené i bílé víno podáváme ve sklenici připomínající tvar tulipánu.

Bílé víno by mělo být ale servírováno ve štíhlejším provedení a vyzrálejší červené naopak v baňatější sklenici s mírně uzavřeným okrajem.

K vínu podávejte i sklenici čisté vychlazené vody.

FOTO: Novinky.cz, Condec s.r.o., IKEA

Perlivé víno patří do flétny

Perlivá vína podáváme ve vyšších skleničkách typu flétna (píšťala), které udržují dlouhodobé perlení. To je pro tyto nápoje charakteristické a je třeba ho zachovat.

Naopak miskovitý tvar skleniček má opačný efekt, podáváme v něm třeba Martini.

Na podávání sektu se může hodit i speciální chytač korkových zátek, jeho tubus nasunete na korek, přitisknete k zátce a otočíte lahví proti směru hodinových ručiček. Zátka pak vystřelí, ale zůstane chycená v tubusu. Oceníte i praktickou nálevku.

FOTO: Novinky.cz, Condec s.r.o., Vacu Vin, Screwpull, IKEA

Růžové vynikne ve sklenici typu zvon

Lehčí bílá a růžová vína podáváme ve skleničce s otevřeným okrajem, ve tvaru zvonu. Můžeme v nich podávat vína, které se hodí k dezertům nebo lehká ovocná vína. Pití z takové sklenice umožňuje zasáhnout všechny chuťové pohárky v ústech a umožní vínu plně vyniknout.

Na sladká a růžová vína zvolte menší sklenice - nejlépe ve tvaru zvonu, mohou mít i ornament.

FOTO: Novinky.cz, LSA, IKEA, Kare

Pokud ale máte doma jen sklenice na červené a bílé víno, tak růžové podávejte raději ve sklenicích na bílé. Portské a hodně sladká vína si ale přeci jen zaslouží menší sklenici na vyšší stopce.

Jak nalévat víno a nepolít ubrus

Problémem často bývá servírování vína, málokdo je tak šikovný, aby nevylil ani kapičku, pomoci si ale můžeme buď speciální zátkou - nálevkou na víno nebo ubrouskem ovázaným okolo hrdla lahve.

Místo v domácnosti ušetří praktický stojan na sklenice. Někdo možná uvítá i past na alkoholika - nastavitelný zámek, díky kterému se z lahve napije jen ten, kdo zná kód.

FOTO: Novinky.cz, Peugeot, Leopold

Efektivní je i trik, který skvěle ovládají všichni profesionální číšníci, v závěru nalévání nadzvednou hrdlo láhve a jejím pootočením šikovně zabrání úniku kapek vína.

Anketa

Servírujete víno do správných sklenic?
Ano, mám na každý druh vína ty správné.
56,8 %
Ne, je mi to jedno.
7,7 %
Stačí mi jeden druh sklenic, zato mi musí vyhovovat.
29 %
Určitě, objemné sklenice jsou navíc mým favoritem.
6,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 366 čtenářů.

Reklama

Související články

Tipy na stylovou výbavu pro hravý jarní piknik

Počasí už pomalu dovoluje tu a tam vyrazit na první piknik a užít si krásného dne v náruči přírody, a tak pro vás máme tipy na výbavu, která takový pobyt venku...

Výběr článků

Načítám