Hlavní obsah
Rodina si na okraji Varšavy postavila srub ve finském stylu. Foto: Kontio Loghouses (22x)

Svůj dům snů si Adriana s rodinou postavila na okraji polské Varšavy. Zatímco s výběrem pozemku to nebylo tak úplně jednoduché, o tom, jak bude vypadat domov pro její rodinu, bylo naopak rozhodnuto hned. Zamilovala se do představy života v tradičním finském srubu. A právě v takovém nakonec také se svými nejbližšími bydlí. Jejich srub připomíná tak trochu chaloupku z pohádky.

Rodina si na okraji Varšavy postavila srub ve finském stylu. Foto: Kontio Loghouses (22x)
Srub ve finském stylu chytí za srdce hned na první pohled

„Oslovila jsem několik realitních kanceláří, kde jsem jasně definovala svůj záměr, ale vždy se objevila nějaká překážka, která nám nevyhovovala či v koupi pozemku bránila. Už jsem začala pomalu slevovat ze svých nároků, když se objevila nabídka na koupi pozemku v klidné lokalitě, kde několik srubů již dříve vzniklo," vzpomíná Adriana.

„To místo opravdu čekalo na nás! Poblíž lesa, v zeleni, kde jsou moderní srubové domy v dokonalém souznění s okolní přírodou. Byla jsem opravdu šťastná. Myslím, že na rčení 'Trpělivost přináší růže' opravdu něco bude,“ směje se.

Ke srubu si pak majitelé nechali naprojektovat ještě garáž ve stejném stylu.

Foto: Kontio Loghouses

Každá z ložnic v podkroví má balkón.

Foto: Kontio Loghouses

Z kuchyně se vychází na terasu, která je zastřešena pergolou.

Foto: Kontio Loghouses

Když Adriana vyřídila veškeré formality související s koupí parcely, mohla svou pozornost konečně věnovat naplno stavbě domu. Vybrala si srub z katalogu, který zaujme už jenom plochou podlah - 203 m². Zároveň se jí zalíbila i dispozice daného srubu.

Kuchyň zařízená nábytkem ve vysokém bílém lesku je uspořádaná prakticky, do písmene U, bez centrálního ostrůvku. Na ni navazuje jídelní zóna.

Foto: Kontio Loghouses

Místo centrálního ostrůvku kuchyň z jedné strany částečně uzavírá snídaňový pult.

Foto: Kontio Loghouses

V interiéru je díky velkým oknům spousta světla.

Foto: Kontio Loghouses

Srdcem přízemí, které slouží jako denní zóna domova, je obývací pokoj zasahující přes obě podlaží srubu, jenž vyhlíží do zahrady skrz vysokou prosklenou stěnu táhnoucí se od podlahy až do špičky štítu. Na něj volně navazuje prostorná kuchyň s jídelnou.

Přes obývací pokoj, proti kuchyni, je pohodlná, vzdušná pracovna. Ta byla jedním z požadavků Adriany, protože spolu s manželem podnikají z domova. Z tohoto hlediska je umístění pracovny velice praktické, je totiž velmi blízko vstupu do domu, takže případné návštěvy pracovního charakteru není nutné vodit přes celý dům.

Nad obývacím pokojem je galerie.

Foto: Kontio Loghouses

Hezkým nápadem je zopakování masteku z kamen na povrchu stěny, na níž je uchycena televize.

Foto: Kontio Loghouses

Z galerie je pěkný výhled na obývací pokoj v přízemí.

Foto: Kontio Loghouses

V přízemí domu je zároveň koupelna s toaletou a prádelna. Z jídelny se pak vychází ven, na terasu zastřešenou pergolou.

Velké okno má nejenom obývací pokoj, ale také schodišťová šachta.

Foto: Kontio Loghouses

V podkroví srubu je velká galerie, z níž se vstupuje do dětského a hostinského pokoje (každý z nich má svůj vstup na balkón) a na protilehlé straně do hlavní ložnice, jež má svůj vlastní balkón. Také v podkroví je koupelna spojená s toaletou. Na rozdíl od spodní, jež je zařízena v zelené barvě, je horní koupelna bledě modrá.

Koupelna v přízemí

Foto: Kontio Loghouses

V koupelně v přízemí je kromě toalety i sprchový kout.

Foto: Kontio Loghouses

Dům v této podobě se Adrianě s manželem líbil od samého začátku, a tak si k němu nechali naprojektovat i garáž, aby hezky ladila s budovou srubu. Realizovaná stavba je pak v porovnání s plánky pouze zrcadlově obrácená.

Manželé pracují z domova. Mají k otmu příjemné, klidně a minimalisticky zařízené prostředí.

Foto: Kontio Loghouses

Pohled z pracovny do rodinné části domu.

Foto: Kontio Loghouses

Samotný interiér je zařízen v moderním stylu v citlivé kombinaci různých stylů a barev. Hlavní slovo v něm má kromě dalších přírodních materiálů především dřevo.

Srub je postaven z trámů z jemnoleté severské borovice, přičemž majitelé si přáli zachovat její přírodní barvu. Dům je vytápěn podlahovým topením, jako sekundární zdroj tepla majitelé zvolili stylová krbová kamna.

Dětský pokoj je laděn do světlé barvy s hravými vzory.

Foto: Kontio Loghouses

Druhý pokoj zatím slouží jako hostinský.

Foto: Kontio Loghouses

Hlavní ložnice je největším soukromým pokojem v domě.

Foto: Kontio Loghouses

Horní koupelna

Foto: Kontio Loghouses

Do horní koupelny se kromě toalety s bidetem a sprchového koutu vešla i vana.

Foto: Kontio Loghouses

Majitelka si kromě jiných výhod svého domova pochvaluje hlavně izolační vlastnosti masivního dřeva coby stavebního materiálu srubu. V létě je podle jejích zkušeností uvnitř příjemně chladno, v zimě jej naopak rychle vytopí.

Majitele potěšila rovněž relativně rychlá výstavba domu, který díky svému charakteru připomíná stavebnici. Dům po přivezení na pozemek pracovníci smontovali za osm týdnů.

Půdorys přízemí domu

Foto: Kontio Loghouses

Půdorys podkroví domu

Foto: Kontio Loghouses

Technické údaje

Dodavatel domu: Kontio Loghouses

Model domu: River House 2

Plocha podlah: 203 m²

Základy: betonová základová deska

Obvodové a vnitřní stěny: roubená konstrukce z lepených hranolů šířka 180 x 170 mm

Příčky: v přízemí trámové, v patře lehká dřevěná konstrukce s dřevěným obkladem nebo zděné příčky

Střecha: tříplášťová střecha z 300mm izolace, krytina šindel

Výplně otvorů: finská euro okna ze severské borovice s izolačními trojskly, vnitřní dřevěné dveře

Vytápění: podlahové vytápění

Krbová kamna: finská kamna z mastku Tulikivi

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků