Hlavní obsah

Správné osvětlení umocní požadovanou atmosféru bytu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr interiérového osvětlení ve srovnání s jiným vybavením bytu nám nepřipadá tak důležitý. Přesto se lustry, lampy, závěsná a další svítidla podílejí na výsledném vzhledu našeho příbytku.

Foto: Westwing (3x)

Stojací lampa v neotřelém designu a trendové korálové barvě se vyjímá i v ložnici.

Článek

Světelné prvky plánujte společně s vnitřním vybavením interiéru. Správná volba svítidel nejen ovlivní atmosféru denního světla nebo příjemných tlumených odstínů, ale také úspěšně doplní celkový dojem z designu interiéru.

Svítidla rozjasňují a ozvláštňují tmavá nevýrazná zákoutí, opticky zvětšují prostor. Dnešní směřování interiérů do neutrálních tónů přímo láká k použití výraznějších tvarů a barev v oblasti osvětlení.

Průmyslový design

Využívá takové materiály, jako je třeba černé potrubí či beton. Industriální prvky se objevují v interiérech navržených kompletně v průmyslovém stylu, i jako kontrastní doplněk v prostoru i zcela jiného pojetí.

Tento trend využívá i jiné materiály, třeba sklo, smalt, sádru, keramiku, a také výraznější barevné akcenty čerpající z období poloviny minulého století.

Foto: Compolux

Kovové stropní svítidlo Retro 1 vyniká neotřelým vintage vzhledem, má černou a mosaznou úpravu. Žárovka není součástí svítidla.

Do industriálního pojetí patří i strohé žárovky bez stínidel, které se hodí do moderně i klasicky navrženého interiéru. Využít se dají nad kuchyňským ostrůvkem a nad jídelním stolem.

Foto: Kare

Lustr Saloon Flowers 9 tvoří devět atraktivních svítidel. Hodí se do historicky laděných, barevných, etno a dalších interiérů. Cena 5499 Kč.

Foto: Kare

Stojací lampa Bowl Black je z lakované oceli a lze ji různě natáčet a docílit tak osvětlení, které potřebujete. Světlo se hodí do moderně zařízené místnosti. Cena 10 999 Kč.

Mohou být zavěšeny ve skupině i vedle sebe, případně v různých výškových úrovních. Do této kategorie patří i moderní retro a vintage design svítidel, který využívá jako materiál zejména kov tvarovaný do abstraktních tvarů a sytých barevných odstínů s broušeným, matným či lesklým povrchem. Taková svítidla oživí jakýkoli prostor.

Foto: Kare

Stojací lampa Stardust Spikes Antique z pokovené oceli v měděném provedení působí jako dekorativní prvek, při setmění i jako atraktivní osvětlení. Cena 8899 Kč.

Moderní jsou i napodobeniny kovu, ať už jde o závěsná svítidla, či stojací lampy. Vedou tlumené odstíny měděných, zlatých či chromovaných stínidel. Využívají se hlavně v interiérech laděných do tónů béžové, šedé, krémové a bílé barvy. Preferují se spíš broušené kovy s matným povrchem.

Foto: Compolux

Stropní svítidlo Techno 3 zaujme nastavitelnými rameny, a to i u reflektoru. Svítidlo je vyrobeno z kovu a má matně černou úpravu.

Minimalismus

Další žádaný trend v osvětlení interiérů. Také zde se využívají zlaté barevné tóny a kovové materiály. V kurzu je i černobílá kombinace svítidel doplněná leštěnou mosazí či mědí. Dominují čisté linie, elegance a co nejméně ozdob.

Aktuální jsou různé geometrické tvary včetně kruhů, které jsou výrazem luxusu. Minimalistické osvětlení není vhodné kombinovat s jinými svítidly.

Foto: Compolux

Designové minimalistické interiérové stropní svítidlo Disk 600 je dostupné v různých barevných a elektronických variantách (LED, zářivka, E27, atd.).

Stolní lampy

Vracejí se do našich domácností v nejrůznějších podobách. Jde o flexibilní prvek v prostoru s otevřeným půdorysem či skvělý doplněk do tmavých rohů místností, který na sebe upoutá zaslouženou pozornost.

Foto: Westwing

Stolní lampa Coral patří mezi osvětlení v přírodním provedení, cena 5999 Kč.

Foto: Vemzu

Designová stolní lampa Medusa od značky Claro se může vyjímat na komodě nebo nočním stolku, má nohy z jasanu a jemné bílé stínidlo, cena 3423 Kč.

Inspirované přírodou

Napodobují různé rostlinné prvky, oblaka, ledové útvary či déšť a využívají k tomu přírodní barvy, hlavně zelenou. V tomto trendu se uplatňuje především sklo.

Foto: Vemzu

Malé zelené stínítko lampy Goal, materiál foukané sklo, cena 850 Kč, výrobce House Doctor.

Velké křišťálové lustry

Jsou již několik let opět populární. Výrobci navazují na českou tradici broušeného a foukaného skla. Objevuje se množství variací svítidel.

Závěsná svítidla tohoto typu vyniknou hlavně v neutrálních interiérech, kterým dodají neopakovatelný půvab.

Foto: Art crystal Tomeš

Klasický šestiramenný křišťálový lustr Preciosa je ozdobený broušenými miskami s křišťálovými ověsy ve tvaru kapek a dlouhými řetězy z malých krystalků. Cena 20 990 Kč.

LED diody a LED pásky

Nesouvisejí tolik s trendy, spíš s úsporu energií a ochranou životního prostředí. Nižší cena umožnila jejich širší využití i v domácnostech.

LED světelné zdroje se vyrábějí v různých tvarech a velikostech, barvách i s velkým výběrem napájecích možností. Lze je ovládat chytrými telefony, měnit barvu a intenzitu světla.

Foto: Westwing

Ball Antique Brass je klasické mosazné závěsné svítidlo, cena 2099 Kč.

Foto: Vemzu

Šedé stínítko lampy, materiál plast, železo, bavlna, cena 2490 Kč, výrobce House Doctor.

Může se vám hodit na Seznamu.cz:

Anketa

Jak vnímáte osvětlení v domácnosti?
Jako nezbytnou součást vybavení. Je třeba ho vybírat s rozmyslem
83,3 %
Je to potřebná věc, velký význam tomu ale nekladu
16,7 %
Tohle neřeším, nechám to na jiných
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Co ovlivní výběr

Kromě designu posuzujeme také účelnost a funkčnost výrobku, úroveň technické a technologické solidnosti. Náš zájem také ovlivní dost zásadně cena.

Víte, že...

Každý druh činnosti vyžaduje minimální hladinu osvětlení.

Důležitá je rovnoměrnost osvětlení v místnosti.

Podle barvy světla a barevné teploty rozčleníme byt na pracovní a relaxační zóny.

Dokonalé barevné podání má denní světlo od 10 do 16 hodin.

Podstatná je životnost svítidla.

Vlhké prostředí vyžaduje vodotěsná a dobře jištěná svítidla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám