Hlavní obsah

Soukromí i výhledy, dvoudílný dům nabízí obojí

Novinky, Jana Nesvadbová

Na ostrově Halvarøy, ležícím ve fjordu Ofoten na severu Norska, navrhl architekt Snorre Stinessen ze studia Stinessen Arkitektur rekreační dům, jenž svým obyvatelům stejnou měrou nabízí soukromí jako i ničím nerušené výhledy na úchvatnou scenérii okolní severské krajiny. Stavba tvořená dvěma v jistém smyslu zrcadlově otočenými částmi nese název Efjord.

Foto: Snorre Stinessen

Dům nabízí výhledy do okolní krajiny.

Článek

Přáním architektova klienta bylo mít rekreační dům, v jehož teple a pohodlí se bude moci kdykoli pokochat pohledem do okolní krajiny. A že ta není ledajaká!

Směrem na západ se táhnou vody fjordu, směrem na jih je možné spatřit dva vrcholy, které norští horolezci považují za největší výzvy ve své zemi. Z východu je pak dům chráněn přirozeným hřebenem, který se zvedá na východní straně ostrova.

Druhým přáním klienta bylo, aby dům podporoval svým charakterem pocit odloučenosti a poskytoval dostatečné soukromí svým majitelům ve chvílích odpočinku po hektických dnech trávených ve městě.

Foto: Steve King

Borové dřevo, z nějž je dům postavený, bylo ošetřeno siřičitanem železnatým, aby získalo rovnoměrnou patinu.

Foto: Steve King

Na dům v exteriéru navazuje terasa.

Aby Snorre splnil oba poněkud protichůdné body zadání, rozdělil stavbu do dvou částí. Každá z nich má šikmou rovnou střechu a přirozeně tak hledí jiným směrem.

Nižší strana východní poloviny domu je pak zcela uzavřená a je místem, které nabízí úkryt. Zároveň zaručuje i soukromí před eventuálními zvídavými pohledy z několika sousedních budov na této straně ostrova. Jemnou finesou je pak posunutí obou částí domu vůči sobě tak, aby i ze zadní poloviny domu bylo možné zahlédnout fjord.

Dům je postaven na vyvýšeném místě, aby jeho obyvatelům nic nebránilo ve výhledu. Jeho orientace přirozeně vychází z terénu zastavené části pozemku. Ukázalo se totiž, že přesně takovéto natočení umožní stavbě získat maximum ze slunečního světla během dne.

Foto: Steve King

Jedním z požadavků majitelů bylo vytvořit v domě pocit opuštěnosti.

Architekt na exteriér stavby použil dva materiály - sklo a borové dřevo. Dřevo bylo ošetřeno síranem železnatým, aby získalo patinu. Interiéry jsou obloženy březovou překližkou, na podlahách je položena žulová dlažba, což je materiál použitý i v exteriéru.

Volba dřeva nebyla náhodná. Architekt záměrně zvolil druh stromů, které jsou v daném regionu nejběžněji zastoupeny. Výjimkou jsou samozřejmě interiér a strop sauny a koupelen, kde jsou všude obklady osikové. To kvůli jejich hygroskopickým vlastnostem. Tedy schopnosti pohlcovat a udržovat vzdušnou vlhkost.

Foto: Stinessen Arkitektur

Půdorys domu

Anketa

Chtěli byste mít chatu na ostrově?
Ano, to by bylo nádherné!
59,6 %
Možná ano
3,3 %
Nevím
2,9 %
Asi raději ne
6,5 %
Ne, pěkně děkuji!
27,7 %
Celkem hlasovalo 800 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Letní chata připomíná maličkou vesničku

Zcela jednoduchému stylu života vychází vstříc letní chata nazvaná Kaggeboda. V oblasti Norrtälje, severně od švédského Stockholmu, ji nechali postavit...

Výběr článků

Načítám