Hlavní obsah

Slunečníky vyžadují péči a slušné zacházení, jen tak dlouho vydrží

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunečník nás chrání před ostrými paprsky, vytváří příjemný stín. To oceníme při obědvání na zahradě i ve chvilkách odpočinku s knížkou v ruce. Je to praktický společník, o něhož se ale musíme dobře starat. Jen tak vydrží mnoho let.

Foto: WWW.TEEK.CZ

Čtvercový slunečník Rhodos, velikost 300x300 cm lze naklápět a otáčet kolem své osy o 360°, prodává se včetně stojanu na dlaždice 50x50 cm. Tyč slunečníku v antracitové barvě, hliník, práškové lakování, extra pevná žebra a žebrové klouby. Cena 10 990 Kč

Článek

Slunečník nekupujeme v rychlosti a bez rozmyšlení. Předem si ujasníme, jak veliký má být, jaké možnosti máme pro jeho ukotvení (zabetonovat do země, nebo pevný podklad se stojanem?), kde bude slunečník stát, zda je na terase větrno, zda se tam slunce opírá celý den.

Foto: BAUHAUS

Slunečník Trentino s ochranou proti UV záření, polyesterový potah, hliníková konstrukce opatřená práškovou barvou, ovládání kličkou. Průměr stínění 300 cm (990 Kč) nebo 400 cm (1490 Kč).

Je rozdíl, když potřebujeme, aby byl slunečník celý den otevřený a naklápěl se kolem své osy, nebo aby nás přistínil jen na pár hodin denně.

Foto: WWW.TEEK.CZ

Čtvercový boční slunečník Manhattan má rozměr 270x270 cm, patří k nejprodávanějším modelům. Dobře se ovládá díky klikovému mechanismu, lze ho vertikálně naklápět. Je dodáván včetně dlaždicového stojanu, nabízí 4 atraktivní barvy.

Cena a výkon v rovnováze

Slunečník, na který svítí celý den, je postavený v místech, kde fouká, a musí zastínit velkou část terasy, vždy vybíráme kvalitní. Hledíme, aby měl stálebarevný potah a konstrukci, která je dostatečně pevná, stabilní, vyztužená.

Také ale nekupujeme výrobek, jehož vlastnosti ani nevyužijeme či nepotřebujeme (naklápění ve svislé i vodorovné ose). Mnoho zákazníků dělá jednu velkou chybu: neptají se již při nákupu na možnost náhradních dílů, včetně potahu.

Foto: OBI

Slunečník s boční nohou 3 metry. Noha z hliníku, 6 ocelových ramen. Různé barvy: mocca, zelená, béžová. Cena 1799 Kč.

Přitom je takřka jisté, že se původní textilie po delší době vyšisuje, znečistí, možná i rozpadne. Hned při nákupu se proto ptáme, kdo je výrobce, zda nabízí náhradní díly i po letech, z jakého konkrétního materiálu je potah, jaké doplňky jsou ke slunečníku vhodné (ochranný bal je u dražších výrobků součástí ceny).

Zajímáme se, jaké kotvení je možné a pro nás to nejlepší.

Barva je opravdu důležitá

Barevné provedení, tvary a velikosti slunečníků jsou rozmanité. Někdo preferuje kulatý, jiný hranatý tvar, světlý či tmavý odstín. Barevné vzorníky si dobře prohlédneme a předem počítáme s tím, že každá barva v ploše je o odstín až dva světlejší ve skutečnosti než na vzorečku 30x30 cm.

Foto: OBI

Sestava Patio, materiál hliník, textilní tkanina. Sestava obsahuje stůl o rozměrech 152x71x96 cm, 6 pozičních židlí s podhlavníkem, slunečník 2,7 m s pohodlným rozevíráním. Cena 8999 Kč.

Také platí: čím vyšší gramáž potahu, tím menší propustnost slunce, čím světlejší barva potahu, tím menší viditelné změny barevnosti. Zkrátka, na černém potahu uvidíme vyšisovaná místa mnohem intenzivněji než na světle krémovém, kde si ho obvykle ani nevšimneme.

A tak když slunce hodně namáhá potah, ale my nechceme tolik investovat do kvalitního materiálu, raději si koupíme světlý odstín.

Kdo žádá prvotřídní kvalitu, má možnost si nechat vyrobit na zakázku profesionální potah z markýzoviny, který je v našich zeměpisných podmínkách takřka nezničitelný a vydrží mnoho let.

Foto: BAUHAUS

Závěsný slunečník Toscana, ochrana proti UV záření, polyesterový potah, hliníková konstrukce, ovládání kličkou. Cena 1490 Kč.

Hodně dobrých výrobců má instruktážní videa, a tak se podívejme, co skutečně slunečník umí.

O slunečník se musíme starat

Radí Jana Konušíková, www.teek.cz 

Ve chvíli, kdy slunečník nepoužíváme, zavřeme ho a zakryjeme ochranným obalem. Agresivní záření může poškodit i kvalitní potah. Nevystavujeme zbytečně slunečník paprskům, když ho nepotřebujeme ke stínění.

Pozor, slunečník neslouží jako stálá ochrana před deštěm! Malou spršku snese, ale na déšť není stavěn.

Po uzavření slunečníku se ujistíme, zda látka nezůstala vklíněna do žeber. Když ano, vytáhneme jednotlivé díly látky z mezižebří a poskládáme je úhledně na sebe v jednom směru navrch žeber, poté látku zafixujeme páskem, který je buď všit přímo do potahu, nebo přiložen ke slunečníku. Látka, která povlává volně ve větru, se pomalu a jistě poškozuje, protože dochází ke tření a nárazům o žebra slunečníku.

Nikdy potah nepereme ani na něj nepoužíváme bělicí nebo brusné čisticí přípravky. Pravidelně zavíráme slunečník do ochranného obalu, a to vždy jen tehdy, když je suchý a čistý. Jestliže se totiž do potahu dostane plíseň, už se jí nezbavíme.

Na zimu zavřený slunečník umístíme do suchých a větraných prostor, chráníme ho před usazováním nečistot.

Pokud je to možné, je lepší na zahradu pořídit spíše velký slunečník než menší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám