Hlavní obsah

Slavnostní nádobí? Stylové, strohé i luxusní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vánočním prostřeném stole vyniknou hodnotné jídelní servisy a příbory. Letos vítězí méně nápadné i dekorativní porcelánové sety, popustit uzdu fantazii dovolují čajové a kávové sady. A příbory jsou zlaté!

Foto: Potten & Pannen - Staněk

Česká malířka, ilustrátorka a spisovatelka Renáta Fučíková vytvořila pro značku Rosenthal sadu porcelánového nádobí s motivy obdarovávání a dětí z období, které nazvala „retro bezčasí“.

Článek

V poslední době převažují minimalistické, ale i vintage linie, které vyniknou vedle přírodních materiálů.

„Velmi aktuální ve stolování je žlutá a šedá barva. Klasickou kombinací, ke které se zákazníci stále vracejí, je šedá, béžová a jejich varianty. Krásně v nich vyniknou doplňky v kontrastních tmavých tónech,“ říká Eva Kačeňáková ze společnosti Konsepti.

Neutrální i pestrý servis

Jakýkoli pokrm nejvíce vynikne na bílých talířích, které ale nemusejí být vůbec nudné. Pastelové abstraktní vzory na lemech nádobí, jeho výrazný barevný okraj prostřený stůl oživí, zvláště sladíme-li odstíny s prostíráním a dalšími doplňky.

Na lemech bílých talířů mohou být i reliéfní motivy. Trh nabízí jemné odstíny béžové se souhrou lesku a matu, která přitahuje pozornost a dodává porcelánovému celku moderní styl.

Krásné nádobí dodá vašemu stolu osobitost

Tipy a trendy

Dosáhla ho i německá značka Villeroy & Boch u své proslulé jídelní sady La Boule od designérky Helen von Boch, která již v roce 1971 předběhla svou první sadou dobu o desetiletí a La Boule se stala ikonou užitného designu.

Béžová La Boule je vyrobena z vysoce jakostního porcelánu. Neglazované části jsou vyleštěné tak, aby nepoškrábaly stůl, nezničí se ale ani při každodenním používání. Diamantově tvrdá glazura umožňuje každodenní mytí v myčce, nádobí je vhodné i do mikrovlnky.

Foto: LuxuryTable

Béžová La Boule připomíná na první pohled vázu, přitom zahrnuje dva hluboké talíře, dvě nízké misky, dva univerzální talíře a jeden servírovací talíř.

Kávové a čajové sety, hrnečky a servírovací talíře na cukroví pro chvilky sdílení příběhů a vzpomínek vynikají zdobností. Nechybějí dezény stromků, vánočních ozdob, historických dětských hraček a kresby zvířat i sněhuláků.

Vychytávky pro dětské stolování

Tipy a trendy

Pro značku Rosenthal vytvořila sadu porcelánového nádobí pod názvem Vánoční obdarovávání česká malířka, ilustrátorka a spisovatelka Renáta Fučíková.

„Je to hlavně o dětech, chci, aby se pro ně náš vánoční porcelán stal vzpomínkou na celý život, stejně jako já mám v mysli uložené sváteční talíře, z nichž jsem jedla u babičky. Proto na slavnostním nádobí najdete právě je, jak přinášejí dárky svým kamarádům, prarodičům, ale nezapomínají ani na zvířata v přírodě. Naleznete výjevy od krmítek a krmelců, plaché zajíce i nedočkavé bažanty, krotké kachny a racky,“ popisuje náměty z letošní kolekce Renáta Fučíková.

Příbory zlaté a stříbrné

Hitem jsou příbory ve zlaté barvě, které však rozhodně nepatří do myčky, v níž by brzy o svůj třpyt přišly! Zvýraznit jejich vzhled a vdechnout eleganci pomáhají černé rukojeti.

Příbory ve zlaté barvě dodají svátečnímu stolování punc luxusu a výborně ladí s neutrálními světlými odstíny i trendovými vánočními dekory.

Foto: Fler

Štíhlými liniemi se může pochlubit sada příborů z leštěné nerezové oceli Cava značky Fabini. Cena od 1599 Kč.

Spojení zlaté a stříbrné je tento rok vítané, takže se nemusíme stydět ani za stříbrné příbory se zdobenou rukojetí, nejlépe ve vintage stylu nebo se vzorem připomínajícím rybí šupiny.

Hitem v oblasti stolování jsou zlaté příbory, prostřené tabuli dodají punc luxusu

Tipy a trendy

Zatímco jídelní servisy jsou většinou z tvrdého a prémiového porcelánu, příbory bez ohledu na barvu bývají z nerez jakostní oceli se složením značeným 18/10, tj. obsahují 18 % chromu a 10 % niklu.

Anketa

Máte doma příbory rozdělené na "sváteční" a "běžné"?
Ovšem!
49,9 %
Mívali jsme...
7,6 %
Zatím ne, ale třeba jednou budeme mít.
8,4 %
Ne, je to zbytečnost.
34,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1728 čtenářů.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související články

Zahalte stůl do slavnostního obleku

Atmosféru svátečních dnů i štědrovečerního hodování u jídelního stolu podpoří kvalitní vánoční ubrus a stylové ubrousky.

Výběr článků

Načítám