Hlavní obsah
Sídlo stojí v malebné části Portugalska, poblíž města Guimarães, jež je považováno za kolébku portugalského národa. Foto: Fernando Guerra, FG+SG (21x)

Sídlo připomínající malý zámek nadchne nejen nádherným interiérem

Původně farmářské sídlo z 18. století stojící uprostřed hájů z dubů, kaštanů a korkovníků, nedaleko portugalského města Guimarães, dostala za úkol renovovat architektka Elisabete de Oliveira Saldanhaová se svým týmem ze studia ES1Arq. Její práce zaujme především citlivostí, s jakou se jí povedlo sloučit historický ráz budovy připomínající malý zámek s moderním zařízením, po němž toužili současní majitelé.

Sídlo stojí v malebné části Portugalska, poblíž města Guimarães, jež je považováno za kolébku portugalského národa. Foto: Fernando Guerra, FG+SG (21x)
Sídlo připomínající malý zámek nadchne nejen nádherným interiérem

Úkolem architektky a designérky bylo navrhnout nejenom nezbytné úpravy pro dům, ale také pro okolní zahrady. Samotná stavba má čtyři podlaží. Jedním z úkolů bylo propojit všechna s terasovitou zahradou.

V nejvyšším poschodí věže se ukrývá pracovna sk nihovnou. Odtud je nejhezčí výhled do oklí a do okolních hájů.

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

Historické sídlo doprovází několik moderních budov.

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

Směrem na jih se interiér domu otevírá a pokračuje na terasu, kde je několikadílný bazén.

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

Původní stavba měla půdorys ve tvaru písmene L. V místě, kde se na sebe kolmá křídla stýkají, stojí věž.

Interiér stavby je v nové podobě pojednán podobně terasovitě jako zahrady v exteriéru.

Na úrovni přízemí je sídlo rozšířeno o přístavbu. Na rozdíl od světlé barvy kamenných zdí historické budovy je její plechové obložení v jasně odlišujících tmavých barvách.

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

Přízemí je volným pokračováním hlavní společenské zóny v prvním patře.

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

v domě se na každém kroku snoubí historie s moderní dobou.

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

Přízemí funguje jako přirozené rozšíření hlavních obytných prostorů v prvním patře, kde je hlavní vstup do domu vedoucí venku přes velké schodiště.

V interiéru je pak přízemí s prvním patrem propojeno točitými schody.

Krytý bazén je možné objevit v přízemí domu.

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

Okolí bazénu je příjemně protepleno dřevěnými obklady v oblých liních.

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

Společenské prostory jsou nově na jižní straně velmi přirozeně propojeny s venkovním prostředím. Nejenomže do interiéru odtud přichází spousta denního světla, ale navíc se obyvatelům přes venkovní terasu a nádherný několikadílný bazén otevírá nádherný výhled do údolí před domem.

Propojení přízemí a prvního patra

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

Kuchyň patří k jedněm z mála místností, jež jsou zařízeny pouze v moderní stylu.

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

Druhé patro architektka řešila jako soukromou zónu. Zde jsou nejenom čtyři ložnice, ale také druhý obývací pokoj, jenž má ale klidnější způsob využití. Právě z něj se pak vystupuje do nejvyššího poschodí ve věži, kde je příhodně ukryta pracovna s knihovnou. Netřeba zdůrazňovat, že z jejích oken se nabízí ten nejhezčí výhled od okolí.

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

Stupně vedoucí ke galerii jsou netradičně řešeny.

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

Architektka při rekonstrukci a proměně stavby zachovala veškeré historické prvky, které se v domě zachovaly a které nabízel. Zároveň je však doplnila ryze moderními elementy. Ty ovšem nepůsobí nijak rušivě.

Příkladem může být točité, sněhobílé schodiště, nově vsazená galerie v jednom z obývacích pokojů nebo například přístavba v přízemí.

Architektka využila v domě všechny historické prvky, které se v něm zachovaly.

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

Žádné ze schodišť v domě není obyčejné. Každé má svůj vlastní nápad.

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

V domě je spousta příjemných zákoutí lákajících k příjemnému posezení, třeba jen s knihou.

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

Pod střechou věže se ukrývá pracovna s knihovnou.

Foto: Fernando Guerra, FG+SG

V exteriéru přibylo několik moderně laděných budov nahrazujících původní stavby doprovázející dřívější sídlo.

Situace na pozemku a půdorys prvního patra

Foto: ES1Arq

Zasazení domu do krajiny

Foto: ES1Arq

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků