Hlavní obsah

Sexy architektura se představuje v Praze na Betlémském náměstí

Novinky, tnk

Výškové budovy jako falické symboly v architektuře, objekty připomínající ženské pohlavní orgány i ložnice zařízené tak, aby co nejvíc vzbuzovaly touhu po sblížení. To vše představuje výstava v pražské galerii Jaroslava Fragnera na Betlémském náměstí spolu s filosofickým zamyšlením nad těmito „Prostory touhy”. Nechybí i sekce o historii a typických znacích architektury vykřičených domů.

Foto: GJF, Kaplicky Centre Foundation Prague

Autoři výstavy za sexy architekturu považují Žižkovský vysílač vzniklý podle návrhu architekta Václava Aulického i Věž Bienále od Jana Kaplického z Future systems.

Článek

Galerie Jaroslava Fragnera pořádá výstavu s názvem ”Je architektura sexy?”. Expozice ukazuje na příběhu architektury 20. století, jak různé myšlenkové proudy v oblasti sexuality a rozdělení mužských a ženských rolí utvářely architekturu, prostor a proces architektonické tvorby a jak naopak architektura a urbanismus zase zpětně ovlivňují stereotypy v naší společnosti.

Foto: Roman Dobeš, archiv Foster and Partners

Za erotikou inspirovanou architekturu jsou tradičně považovány vysoké budovy. Nechybí Věž Vokurka od Mjölk architekti nebo výškové budovy od Foister and Partners v čele s mrakodrapem na 30 St Mary Axe přezdívaným Okurka.

Na výstavě jsou představena díla a myšlenky předních architektů a umělců. Například Adolfa Loose, Otto Wagnera, Jana Kotěry, Jana Kaplického, Jana Zrzavého, Ilony Németh, Veroniky Bromové, Lenky Klodové aj.

Foto: archiv GJF

Některé objekty připomínají orgány nejen tvarem, ale i barevností.

„Sex a éros hrají klíčovou roli v našich životech a pochopitelně od pradávna i ve všech uměleckých oborech,” uvedl ředitel Galerie Jaroslava Fragnera a jeden z kurátorů Dan Merta.

„Chceme ukázat z různých úhlů, že to platí i pro architekturu, i když tato inspirace je zde mnohdy ukryta rafinovaněji. Prostě Freud vedl ruku nejen hudebníkům a výtvarným umělcům, je ukryt i za rýsovacími prkny předních architektek a architektů,” sdělil.

Foto: archiv GJF, Tomáš Souček

Čerpací stanice od českých architektů Jerryho Kozy a Adama Jirkala.

Autoři vycházeli z přesvědčení, že sexuální ztotožnění se s různými rolemi se děje i v architektonickém prostoru.

„Stereotypy a historické tradice patriarchálního řádu měly výsostný́ vliv na utváření identity architektů i architektek a jejich tvorby,“ vysvětluje Ladislav Zikmund-Lender, který je spolu s Filipem Šenkem dalším kurátorem výstavy.

Foto: Ivan Němec, CFA Design

Schodiště v Hotelu Josef od AI - DESIGN.

Důležitou součást výstavy tvoří přiznané erotické inspirace architekta Jana Kaplického, které mají často organicky oblé linie. Tvorba architekta byla inspirativním propojením hi-tech designu s přírodními tvary.

Podobně k navrhování přistupovala i nedávno zemřelá architektka Zaha Hadid [celá zpráva].

Ta například navrhla katarský stadion, který připomínal ženskou vagínu, a jenž vzbudil mezi architekty i hodně kritické reakce.

Foto: Aecom, Studio Zahy Hadid, Qatar 2022 Supreme Comittee

Stadion v Kataru má hostit fotbalové zápasy během Mistrovství světa ve fotbale Katar 2022. Lidem připomíná vagínu.

„Představené projekty ukazují radikální vize nové podoby architektury konce 60. let, které jsou na jedné straně určeny představou sdílené intimity a lepší, otevřené společnosti, a vedle toho minimálně ve stejné míře nadšením kosmického objevování,“ upřesňuje Filip Šenk.

Výstava je k vidění na adrese Betlémské nám. 169/5a na Praze 1 až do 25. září. Otevřeno je od úterý do neděle od 11 do 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám