Hlavní obsah

Sen moderního zálesáka. Energeticky úsporný srub v lůně nádherné divočiny

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za jeden z nejpovedenějších srubů na světě je považován ten, který stojí v americkém Yellowstonském parku v Montaně, v místě zvaném Headwater’s Camp. Není ani příliš divu, že stavení vzbuzuje takový obdiv. Vždyť stojí na samém břehu jednoho z uměle vytvořených jezírek, s malou vodní kaskádou nedaleko, v lůně yellowstonských lesů a s kulisou Skalistých hor na pozadí. A co je nejzajímavější, v kraji patří k energeticky nejúspornějším stavbám.

Foto: Profimedia.cz

Právě tento srub je považován za jeden z nejpovedenějších. Stojí v lesích Yellowstonského parku.

Článek

Autorem návrhu srubu je architekt Dan Joseph Turvey, který se v odpovědi na nádhernou okolní přírodu snažil vyjít vstříc tradiční architektuře typické pro americkou divočinu.

Odborníci na stavbě pak oceňují právě čistotu začlenění stavby do přírody a především úspěšné zakomponování principů udržitelnosti do jejího projektu.

Foto: Profimedia.cz

Romantika, která by se dala krájet...

O tom, v co se původně nenápadná devítihektarová parcela může proměnit, neměli nejprve velkou představu ani sami majitelé. Ti se po prozkoumání všech možností rozhodli právě pro variantu srubu ležícího na břehu jednoho z více uměle vytvořených jezírek propojených bystřinami a kaskádami. Své volby nelitují, protože výsledek je podle mnohých přímo dechberoucí.

Foto: Profimedia.cz

Záměrem majitele bylo vytvořit srub, který by vapadal, jako že tu stojí už nejméně sto let.

Vystavět dům v divočině, v místě, které je nejen seizmologicky aktivní zónou, ale navíc v zimě tradičně čelí pořádně velkým nadílkám sněhu, bylo už samo o sobě značnou výzvou. Čeho si však odborníci velice cení, je dodržení tradičního rustikálního charakteru srubu a zároveň dosažení náročného standardu energeticky úsporných budov.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyň je propojena s jídelnou a obývacím pokojem.

Stavba dosáhla dokonce tak vynikajících energetických výsledků, že získala platinové ocenění LEED od Americké rady pro zelené bydlení. V dané části Montany je to vůbec první takto oceněný rodinný objekt, přičemž v celém státě jde o třetí soukromou rezidenci s tímto hodnocením.

Foto: Profimedia.cz

Ve srubu je celkem pět pokojů.

„Chtěli jsme vytvořit srub, který by vypadal, jako by tu stál už nejméně sto let,“ říká majitel Todd Thomson. Zároveň si předsevzal vytvořit domov ztělesňující jeho životní hodnoty, jež vyznává coby ochránce přírody a člen představenstva Institutu světových zdrojů.

Foto: Profimedia.cz

Ve srubu je stylu americké divočiny podřízen každý detail. I zábradlí schodiště seskládané z paroží.

Ve srubu s celkovou plochou 167 m2, který majitelé pronajímají, je pětice pokojů a společenská zóna spojující kuchyň, jídelnu a obývací místnost, v níž nechybí kulečníkový stůl.

Foto: Profimedia.cz

Hrubě otesané kameny a ručně opracované trámy z kmenů stromů. Člověku uvyklému na strohou formu energeticky úsproných budov se nechce ani věřit, že i tento srub splňuje náročná kritéria a získal platinové ocenění LEED.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

V Londýně roztál dvoupodlažní dům

Dům, který se rozpustil, a zbyla z něj jen střecha, měli možnost vidět návštěvníci letošního ročníku londýnského festivalu umění Merge, který se pravidelně...

Výběr článků

Načítám