Hlavní obsah

Domov mladé designérky lze snadno měnit podle aktuálních potřeb

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobyčejně variabilní prostředí si ve svém domě nechala vytvořit mladá španělská designérka Yollanda. Architekti ze studia PKMN Architectures jí veškeré úložné prostory sloučili do jednoho, velice variabilního celku, díky čemuž ve svém domě může vytvářet nekonečné množství interiérů přesně odpovídajících jejím aktuálním potřebám.

Foto: Javier de Paz García

Designérka zdědila po babičce menší přízemní domek s hezkou zahradou.

Článek

Yollanda zdědila domek v malé rezidenční čtvrti na severu Madridu po babičce. Je to spíše drobné přízemní stavení, jehož největší devízou je veliká zahrada rozkládající se za ním.

Foto: Javier de Paz García

Plocha domu je rozdělena do dvou částí. Jedna slouží jako užitková, druhá zůstala téměř prázdná.

Foto: Javier de Paz García

Užitnou část okupuje trojice dřevěných, zavěšených variabilních kontejnerů.

Yollanda má interiér domu rozdělený do dvou částí. Do prvé jsou soustředěny prakticky veškeré užitné funkce, druhá zůstala ponechána v největší možné míře prázdná.

Užitnou část zaplňuje trojice dřevěných a velice variabilních zavěšených úložných prostorů, které se pohybují po kolejnicích. Prostým zasouváním a posouváním, otvíráním a vyklápěním Yollanda odhalí vždy jen tu část a to vybavení, které právě potřebuje. Tu ke spánku, tu k četbě, tu k práci, tu k vaření. Vzhled jejího domova se tak v průběhu dne neustále proměňuje.

Foto: Javier de Paz García

Prostor vyhrazený pro užitné kontejnery na jedné straně lemuje kuchyňská linka, zatímco na protilehlé je to koupelna se sprchovým koutem.

Foto: Javier de Paz García

Uspořádání pro setkání s přáteli nebo pracovní schůzku.

A právě ona proměnlivost je ústředním tématem Yollandina domova. Architekti poukazují na skutečnost, že naše běžné byty vypadají většinou tak, že se svým majetkem, svými věcmi poněkud neplodně obklopujeme.

Prakticky každý svůj pokoj podvědomě organizujeme tak, že všechny skříňky, poličky a vitrínky umístíme po jeho obvodu a uprostřed toho všeho se ocitáme my. Naše bezprostřední okolí pak více či méně zrcadlí naši vlastní osobnost a zároveň nás prezentuje před návštěvami.

Ať chceme, či ne, stáváme se tak každý sám interiérovým designérem pracujícím především na emocionální bázi.

Foto: Javier de Paz García

Varianta odpočinek a noc.

Foto: Javier de Paz García

Ložnicové uspořádání skvěle vyhovuje i pro další oddechové aktivity, napříkald pro cvičení jógy.

V Yollandině bytě naproti tomu není na nefunkční výstavky hmotných statků místo. Její předměty věrně doprovázejí svoji majitelku na každém jejím kroku. Téměř by bylo možné říci, že víří jejím domovem spolu s ní, nebo ještě lépe – jí v patách.

Foto: Javier de Paz García

Blíží se doba oběda. Stačí pár drobných úprav a může se vařit a poté i jíst.

Foto: Javier de Paz García

Pro pracovní schůzky, anebo i pro dětské návštěvy je určena velká kruhová tabule.

Architekti jen s lehkou nadsázkou popisují Yollandin den zhruba takto: „Ráno se s ní probudí všechny její knížky a poskládají se k sobě společně se vším šatstvem. Postel zmizí, když Yollanda usedne ke kávě, a tehdy na ni opět vykouknou její knihy. Poté následuje další přesun a objeví se sprchový kout. Dopoledne má Yollanda schůzku s klientem a poté se veškeré nádobí začne v pečlivě vyrovnaném šiku pomalu vkrádat do kuchyně. To je také doba, kdy se opět hrdě objevují knihy. Po obědě se vynoří veliká kulatá tabule. Známka, že Yollandu čeká další schůzka.“

Foto: Javier de Paz García

Trojice úložných prostor je zavěšena v kolejnicích, po zemi se pak pohybuje pomocí koleček.

Foto: Javier de Paz García

Jednu ze stran užitného prostoru uzavírá koupelna s toaletou.

Protože se celý návrh Yollandina domu točí okolo myšlenky osobního majetku a jeho prezentace, málokoho patrně překvapí název tohoto projektu – All I Own House, volně přeloženo jako Dům a v něm vše, co vlastním.

Foto: PKMN Architectures

Ložnice

Foto: PKMN Architectures

Kuchyně

Foto: PKMN Architectures

Studovna/pracovna

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám