Hlavní obsah

Sedmdesátá léta jsou velkou inspirací pro letošní trendy textilie

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruselský styl sedmdesátých let minulého století je letošní velkou inspirací pro trendy textilie. V kurzu jsou opět zemité tóny typu světle hnědá, okrová, oranžová nebo tmavší žlutá. Jde o barvy, které v posledních letech příliš příznivců neměly. To se ale letos mění.

Foto: Mindthegap, Made By Hand

Do módy se vracejí tóny hnědé, béžové i oranžové.

Článek

Kousky, které byste ještě loni možná vyhodili, odložili či prodali s tím, že jsou opravdu retro, se letos opět dostaly do kurzu. Výrazné geometrické motivy a tlumené zemité barvy jsou znovu na výsluní. Naposledy na něm byly v šedesátých, a hlavně v sedmdesátých letech. Oblíbené totiž byly zejména v tzv. bruselském stylu – vizuálním stylu, který se uplatnil v architektuře i v užitém umění.

Foto: Ksl living

Koberce s geometrickými vzory jsou letos in.

Bruselský styl se hodně projevil v nábytkovém i textilním designu. Jeho součástí byl mj. návrat k autentické tvorbě. Trendy tedy byly například polštáře, závěsy a ubrusy ušité podomácku, ale z látek, které byly tehdy v módě.

Prim hrálo i míchání materiálů a zejména pak použití manšestru a látek s hrubší a pevnější strukturou.

Foto: AN-NA Design, Ksl living

Polštáře, které se vracejí do módy, byly v kurzu před desítkami let.

Foto: Yorkshire Fabric Shop

Tlumené barvy v zemitých tónech se vracejí na scénu.

Letos se tyto kousky dobře hodí hlavně do boho stylu. Zapadnou i do minimalistických a industriálních interiérů, ve kterých na sebe strhnou pozornost a stanou se výraznými doplňky.

Trendem je hlavně textil s abstraktními motivy a grafickými vzory. Prim hrají trojúhelníky, čtverce i obdélníky a různé klikaté vzory. Inspirací může být tehdejší textil vznikající ve spolupráci výtvarníků a výroby, čemuž se věnoval Ústav bytové a oděvní kultury (ÚBOK).

Retro muzeum v Brně zve na velkou cestu do minulosti

Cestování
Foto: Yorkshire Fabric Shop

Trendy jsou hlavně textilie s výraznější strukturou i vzory.

Fandové retra, které si své příznivce získává i dnes, mohou v interiéru uplatnit i další prvky, ať už třeba osvětlení kónických a oblých tvarů nebo třeba i retro telefony.

Anketa

Zažili jste 70. léta?
Ano, jistě.
81,9 %
Narodil/a jsem se v nich.
10,6 %
Ne, vůbec.
7,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1675 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám