Hlavní obsah

Rondokubistická vila v Hodkovičkách je jednou z nejpůsobivějších staveb tohoto stylu

Novinky, Text: Pavel Vlček, editace: Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednu z nejoriginálnějších a nejpůsobivějších rondokubistických vil představuje samostatně stojící dům Antonína Hořovského v pražských Hodkovičkách – na úpatí vrchu, blíž k Vltavě, který vznikl radikální přestavbou staršího objektu. Jeho autorem je známý architekt Pavel Janák.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Vila s adresou: Na Lysinách 2, čp. 48, Praha 4 – Hodkovičky.

Článek

Architekt Pavel Janák studoval na české a německé technice v Praze a poté i u slavného Otto Wagnera na vídeňské Akademii výtvarných umění.

Jako rondokubistický tvůrce se Janák projevil především průčelím pražského paláce Adria (se spoluautorem Josefem Zaschem) na nároží ulic Jungmannovy a Národní nebo československým výstavním pavilonem na světové výstavě v Rio de Janeiru.

Obloučkový kubismus se uplatňoval nejen na veřejných a nájemních budovách, ale i při realizaci rodinných domů, například v zahradních městech, která tehdy vznikala zejména v okrajových částech Prahy.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Půlkruhový motiv autor na vile několikrát zopakoval.

Zatímco projektu vily v Hodkovičkách se ujal Pavel Janák, výzdoba interiérů je dílem jeho dlouholetého spolupracovníka a kolegy Františka Kysely.

Oba tvůrci dokázali, že jejich tandem, který se úspěšně prosazoval i později, má velký umělecký potenciál.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Dobový snímek zachycuje někdejší podobu stavby.

Vila pro stavebníka Antonína Hořovského reprezentuje ukázkový, dalo by se říci až učebnicový příklad realizace různých rondokubistických postupů a prvků.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Jídelna byla propojena s verandou. Na stolování měli hosté dostatek denního světla.

Zůstane Janákovou a Kyselovou zásluhou, že navzdory krátké době, během které se „národní“ sloh uplatňoval, dokázali vytvořit dílo, které i po více než osmdesáti letech stále ještě považujeme za neopakovatelné a unikátní.

Na zahradě vily, dosahující až k ulici K Dubinám, jsou umístěné drobnější stavby ve stejném stylu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám