Hlavní obsah
Přízemí domu slouží jako galerie, v níž jsou vystaveny moderní obrazy, které majitel vlastní. Foto: Masao Nishikawa

Rodinný dům s vlastní obrazovou galerií je napůl z betonu a napůl ze dřeva

Rodinný dům, jehož část bude sloužit jako galerie pro soukromou sbírku moderního umění, kterou majitel vlastní, takové zadání si vyslechli architekti japonského studia Apollo Architects & Associates. Navrhli proto hybridní stavbu s přízemím v podobě železobetonového boxu, na nějž posadili dva další, tentokrát dřevěné. Výsledek působí nevšedním dojmem jak při pohledu z exteriéru, tak v interiéru.

Přízemí domu slouží jako galerie, v níž jsou vystaveny moderní obrazy, které majitel vlastní. Foto: Masao Nishikawa
Rodinný dům s vlastní obrazovou galerií je napůl z betonu a napůl ze dřeva

Dům, jenž vyrostl ve městě Obu, v prefektuře Aiči rozkládající se zhruba ve střední části největšího z japonských ostrovů Honšú, je zajímavý mj. tím, že velikost jednotlivých podlaží směrem vzhůru narůstá.

Dům má hybridní konstrukci. Přízemí je z železobetonu, horní patra mají kostru dřevěnou.

Foto: Masao Nishikawa

Přesahy horních podlaží slouží k zastřešení parkovacích ploch vedle domu.

Foto: Masao Nishikawa

Vizuální objem betonu v přízemí odlehčují prosklené plochy směrem do ulice. Do místností tak přichází potřebné množství světla a navíc kolemjdoucí mohou také zahlédnout vystavená díla.

Architekti nenavrhli pro galerijní podlaží prostředí čistě z betonu a skla náhodou. Zajistili tak, aby při prohlížení obrazů diváka nic nerozptylovalo.

Interiér přízemí je zčásti zanořen pod úroveň okolního terénu. Jeho stěna směřeující do ulice je pak celá prosklená, aby i kolemjdoucí mohli vidět vystavená díla.

Foto: Masao Nishikawa

Do domu se sestupuje po krátkém schodišti. Je to proto, že přízemí stavby je ve skutečnosti zčásti zanořeno pod úroveň okolního terénu. Betonový box tak z vnější strany nepůsobí tolik masivním dojmem.

Díky celé prosklené stěně proniká do nitra přízemí denní světlo. Díly jsou ovšem osvětlena uměle, pomocí LED svítidel.

Foto: Masao Nishikawa

Druhé podlaží je před betonové přízemí vysunuto, a to mimo jiné proto, že tak vytváří zastřešení pro parkovací plochu před domem.

Jsou zde uloženy tři soukromé pokoje rodiny - ložnice rodičů a dva dětské pokoje. Vše doprovází společná koupelna a také toaleta.

Schodišťová šachta je zalita denní světlem, které do ní dopadá světlíkem.

Foto: Masao Nishikawa

V nejvyšším podlaží, které se také může pochlubit největší plochou podlah, je pak umístěn společenský prostor tvořený obývacím pokojem s jídelnou a kuchyní.

Na tomto patře je také jediný balkón domu, chráněný ovšem vysokou stěnou s malým oknem v pravém horním rohu.

Zatímco ložnice jsou v prvním patře, druhé funguje jako společenská zóna rodiny.

Foto: Masao Nishikawa

Obývací pokj je navržen tak, aby i v něm mohly časem najít své místo některé z obrazů.

Foto: Masao Nishikawa

Interiér společenského prostoru je zařízen pouze v jednoduchém stylu, s čistě bílou výmalbou, s níž kontrastuje tmavohnědá dřevěná stěna.

Jak vysvětlují autoři návrhu, i tato místnost je upravena tak, aby v ní mohli majitelé v budoucnu vystavit své obrazy.

Interiér obývacího pokoje je zařízen v kombinaci světlých a tmavých barev.

Foto: Masao Nishikawa

Celková plocha tohoto atypického domu je 125,3 m2. Jeho vnější obklady chránící dřevěnou konstrukci horních dvou podlaží jsou z galvanizovaného ocelového plechu.

Uspořádání interiéru v jednotlivých podlažích a střechy

Foto: Apollo Architects & Asociates

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků