Hlavní obsah

Rodina získala k domu přístavbu, kterou lze do budoucna měnit dle potřeb

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina žijící v Northcote na předměstí australského Melbourne ze svého původního domku „vyrostla” a potřebovala větší. Oslovila tedy místní architekty ze studia BKK Architects s žádostí o rozšíření svého domova. Dům v nové podobě je nejen větší, jeho uspořádání lze navíc v budoucnu snadno měnit a právě podle této vlastnosti dostal i svůj nový název - Domeček pro panenky (Doll’s House).

Foto: Shannon McGrathová

Architekti ponechali záměrně obnažené trámy v interiéru, aby vynikla řemeslná práce na nich odvedená.

Článek

Architekti připomínají, jaká byla jedna z vlastností starých domečků pro panenky. V každém pokojíčku byl určitý nábytek a další vybavení, které prozrazovalo, zda jde o malý obývací pokoj, ložnici, nebo kuchyňku.

Stačilo ale nábytek a další doplňky přemístit z jedné místnosti do jiné, její zařízení pak zase do jiné a uspořádání celého domku se rázem změnilo. A přesně tuto flexibilitu si architekti vzali za cíl při návrhu pro své klienty.

Foto: Shannon McGrath

Dům má prostý tvar, který připomíná první dětské kresby. Aby jim byl ještě podobnější, jeho okna na této straně nejsou všechna stejná, právě tak jako nebývají ani na obrázcích dětí.

Rozšíření tak sestává ze dvou velkých prostorů položených na sebe. Nejsou v nich žádné stěny, žádné dveře. Jejich účel použití je dán čistě zařízením.

Nebude-li za pár let, až se potřeby rodiny začnou měnit, stávající uspořádání vyhovovat, prostě se přestěhuje nábytek, a dům bude dál plnit svou funkci.

Foto: Shannon McGrath

Čelní strana domu

Vlastní zvětšení plochy podlah v domě bylo výrazné. Namísto někdejších 75 m2 má rodina nyní k dispozici 130 m2.

Foto: Shannon McGrath

Způsob využití nově přistavěných prostor je možné libovolně měnit. Stačí je jen jinak zařídit.

Výrazným rysem nově přistavěné části domu je jeho maximální otevřenost nestejně velkými okny do zahrady. Díky tomu, jak s jistou dávkou nostalgie přiznávají autoři, evokuje odtud vzhled domu další z prvků, které si každý pamatuje z dětství, a tím jsou první obrázky domečků, které děti malují.

I ony mají jen základní, charakteristický tvar a děti pak jeho fasádu zaplní okny (mnohdy tolika, co se jich jen vejde) a ani jedno nemá zdaleka stejný tvar a velikost jako ostatní.

Foto: Shannon McGrath

Nová a původní část domu jsou propojeny průchodem mezi knihovnami.

Architekti tento prvek využili se záměrem vytvořit pokud možno co nejvíce prosklenou stěnu, která by však nepůsobila nudným dojmem.

Jednotlivé prostory tak mají nádherné vizuální propojení se zahradou za domem a jsou zality spoustou světla, před přílišným oslněním jsou však chráněny přesahy střechy a bočních fasád.

Foto: Shannon McGrath

Díky přístavbě získala rodina spoustu volného místa.

Protipólem vůči zdánlivé tvarové prostotě domu je důraz architektů na maximální kvalitu použitých materiálů a jejich představení oku diváka.

Ať jsou to již obnažené velké dřevěné trámy, anebo obklady v kuchyni, které si ručně maloval majitel domu.

Foto: Shannon McGrath

Obklady na zdi v kcuhyni maloval ručně majitel.

Kromě nového vzhledu doznal původní dům i změn technických. Z nijak izolovaného dřevěného bungalovu se stala moderní tepelně izolovaná stavba schopná šetrně zacházet s energiemi.

Foto: Shannon McGrath

V přízemí přístavby je na podlaze hexagonální dlažby.

Foto: Shannon McGrath

S hexagony v přízemí na podlaze koresponduje i tvar stolku v horním patře přístavby.

Nová část domu má dokonce podle architektů ve dnech horka schopnost se sama mírně ochlazovat tím, že rozproudí vzduch ve svém bezprostředním okolí. Tuto schopnost okopírovali architekti od zeber.

„Jejich černé a bílé pruhy odrážejí sluneční paprsky s jinou intenzitou, čímž okolo jejich těl vznikají těsně vedle sebe oblasti s jinou teplotou. To způsobuje mírné proudění vzduchu, jímž se zvířata mírně ochlazují," vysvětlují autoři návrhu, proč boční fasády domu nechali také svisle, černobíle pruhované.

Foto: Shannon McGrath

Boční černobílé pruhování fasády si architekti vypůjčili od zeber.

Přístavbou se změnila celková orientace domu. Hlavní obytné místnosti jsou nyní nasměrovány na severní stranu, kde mají již zmiňovaný velký příjem slunečního světla a tepla.

Foto: Shannon McGrath

Koupelna v nové přístavbě

Veškeré použité materiály jsou zdravotně nezávadné a v domě byla nastolena přirozená vnitřní ventilace. Všechna svítidla v domě jsou vyrobena na zakázku, přičemž jako světelné zdroje slouží LED diody.

Foto: BKK Architects

Nové uspořádání domu

Zahrada je pak navržena tak, aby dokázala odolávat dlouhodobějšímu suchu. K zalévání ovocných stromů se používá tzv. šedá voda z domácnosti, zatímco záhonky se zeleninou se zavlažují dešťovou vodou zachycenou do nádrží uložených pod zemí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám