Hlavní obsah
Architekti ponechali záměrně obnažené trámy v interiéru, aby vynikla řemeslná práce na nich odvedená. Foto: Shannon McGrathová

Rodina získala k domu přístavbu, kterou lze do budoucna měnit dle potřeb

Rodina žijící v Northcote na předměstí australského Melbourne ze svého původního domku „vyrostla” a potřebovala větší. Oslovila tedy místní architekty ze studia BKK Architects s žádostí o rozšíření svého domova. Dům v nové podobě je nejen větší, jeho uspořádání lze navíc v budoucnu snadno měnit a právě podle této vlastnosti dostal i svůj nový název - Domeček pro panenky (Doll’s House).

Architekti ponechali záměrně obnažené trámy v interiéru, aby vynikla řemeslná práce na nich odvedená. Foto: Shannon McGrathová
Rodina získala k domu přístavbu, kterou lze do budoucna měnit dle potřeb

Architekti připomínají, jaká byla jedna z vlastností starých domečků pro panenky. V každém pokojíčku byl určitý nábytek a další vybavení, které prozrazovalo, zda jde o malý obývací pokoj, ložnici, nebo kuchyňku.

Stačilo ale nábytek a další doplňky přemístit z jedné místnosti do jiné, její zařízení pak zase do jiné a uspořádání celého domku se rázem změnilo. A přesně tuto flexibilitu si architekti vzali za cíl při návrhu pro své klienty.

Dům má prostý tvar, který připomíná první dětské kresby. Aby jim byl ještě podobnější, jeho okna na této straně nejsou všechna stejná, právě tak jako nebývají ani na obrázcích dětí.

Foto: Shannon McGrath

Rozšíření tak sestává ze dvou velkých prostorů položených na sebe. Nejsou v nich žádné stěny, žádné dveře. Jejich účel použití je dán čistě zařízením.

Nebude-li za pár let, až se potřeby rodiny začnou měnit, stávající uspořádání vyhovovat, prostě se přestěhuje nábytek, a dům bude dál plnit svou funkci.

Čelní strana domu

Foto: Shannon McGrath

Vlastní zvětšení plochy podlah v domě bylo výrazné. Namísto někdejších 75 m2 má rodina nyní k dispozici 130 m2.

Způsob využití nově přistavěných prostor je možné libovolně měnit. Stačí je jen jinak zařídit.

Foto: Shannon McGrath

Výrazným rysem nově přistavěné části domu je jeho maximální otevřenost nestejně velkými okny do zahrady. Díky tomu, jak s jistou dávkou nostalgie přiznávají autoři, evokuje odtud vzhled domu další z prvků, které si každý pamatuje z dětství, a tím jsou první obrázky domečků, které děti malují.

I ony mají jen základní, charakteristický tvar a děti pak jeho fasádu zaplní okny (mnohdy tolika, co se jich jen vejde) a ani jedno nemá zdaleka stejný tvar a velikost jako ostatní.

Nová a původní část domu jsou propojeny průchodem mezi knihovnami.

Foto: Shannon McGrath

Architekti tento prvek využili se záměrem vytvořit pokud možno co nejvíce prosklenou stěnu, která by však nepůsobila nudným dojmem.

Jednotlivé prostory tak mají nádherné vizuální propojení se zahradou za domem a jsou zality spoustou světla, před přílišným oslněním jsou však chráněny přesahy střechy a bočních fasád.

Díky přístavbě získala rodina spoustu volného místa.

Foto: Shannon McGrath

Protipólem vůči zdánlivé tvarové prostotě domu je důraz architektů na maximální kvalitu použitých materiálů a jejich představení oku diváka.

Ať jsou to již obnažené velké dřevěné trámy, anebo obklady v kuchyni, které si ručně maloval majitel domu.

Obklady na zdi v kcuhyni maloval ručně majitel.

Foto: Shannon McGrath

Kromě nového vzhledu doznal původní dům i změn technických. Z nijak izolovaného dřevěného bungalovu se stala moderní tepelně izolovaná stavba schopná šetrně zacházet s energiemi.

V přízemí přístavby je na podlaze hexagonální dlažby.

Foto: Shannon McGrath

S hexagony v přízemí na podlaze koresponduje i tvar stolku v horním patře přístavby.

Foto: Shannon McGrath

Nová část domu má dokonce podle architektů ve dnech horka schopnost se sama mírně ochlazovat tím, že rozproudí vzduch ve svém bezprostředním okolí. Tuto schopnost okopírovali architekti od zeber.

„Jejich černé a bílé pruhy odrážejí sluneční paprsky s jinou intenzitou, čímž okolo jejich těl vznikají těsně vedle sebe oblasti s jinou teplotou. To způsobuje mírné proudění vzduchu, jímž se zvířata mírně ochlazují," vysvětlují autoři návrhu, proč boční fasády domu nechali také svisle, černobíle pruhované.

Boční černobílé pruhování fasády si architekti vypůjčili od zeber.

Foto: Shannon McGrath

Přístavbou se změnila celková orientace domu. Hlavní obytné místnosti jsou nyní nasměrovány na severní stranu, kde mají již zmiňovaný velký příjem slunečního světla a tepla.

Koupelna v nové přístavbě

Foto: Shannon McGrath

Veškeré použité materiály jsou zdravotně nezávadné a v domě byla nastolena přirozená vnitřní ventilace. Všechna svítidla v domě jsou vyrobena na zakázku, přičemž jako světelné zdroje slouží LED diody.

Nové uspořádání domu

Foto: BKK Architects

Zahrada je pak navržena tak, aby dokázala odolávat dlouhodobějšímu suchu. K zalévání ovocných stromů se používá tzv. šedá voda z domácnosti, zatímco záhonky se zeleninou se zavlažují dešťovou vodou zachycenou do nádrží uložených pod zemí.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků