Hlavní obsah
Architekti zakomponovali nové prvky mezi původní a recyklované. Foto: Albert Večerka

Rezidence s proskleným loftem vyrostla na střeše skladiště kaviáru

V nejvyšším poschodí a na střeše bývalého skladiště kaviáru v newyorské čtvrti Manhattan se majitelé rozhodli volný prostor proměnit v rezidenci s velkými otevřenými zónami vyhrazenými pro odpočinek a zábavu. Ústředním prvkem je prosklený loft, který působí trochu jako rozměrné akvárium.

Architekti zakomponovali nové prvky mezi původní a recyklované. Foto: Albert Večerka
Rezidence s proskleným loftem vyrostla na střeše skladiště kaviáru

Budova, kde nový obytný prostor pod rukama architektů ze studia Andrew Franz Architect vznikl, stojí ve čtvrti nazývané Tribeca, konkrétně v její severní oblasti.

Prostor je uspořádán do tří rovin, kde hlavní obytnou část představuje nejníže uložené patro. Zde se vaří, jí a pobývá ve chvílích, kdy není venku dost teplo nebo hezky.

Propojujícím materiálem celé rezidence je dřevo ořešáku.

Foto: Albert Večerka

Mezistupněm, a jakýmsi přechodovým územím, je prosklená část loftu, z níž se vystupuje na střešní terasu (třetí rovina).

V jistém smyslu funguje podobně jako zimní zahrada, pouze je vyzdvižená do výšky a prosklená i směrem do interiéru.

Jednou s takříkajíc samozřejmostí newyorských loftů jsou odhalené cihlové zdi.

Foto: Albert Večerka

Kostka prosklého loftu připomíná trochu obří akvárium zasazené do obytného prostoru.

Foto: Albert Večerka

Prosklená část loftu zároveň do interiéru přivádí přes den spoustu slunečního světla. A na druhé straně, "nádvoří" dole pod loftem funguje jako decentní lucerna osvětlující jeho prostory za teplých nocí. Celková plocha rezidence činí 279 m2.

Jen polovina loftu je prosklená, druhá část je skryta pod střechou. Obě jsou ale propojené posuvnými dveřmi.

Foto: Albert Večerka

Architekti u projektu nazvaného Tribeca Loft zdůrazňují význam recyklace původních prvků a materiálů a jejich přirozeného propojení s nově dodanými detaily, které pak vybírali převážně z místních zdrojů a od místních výrobců.

Prosklená část loftu funguje jako vyvýšená zimní zahrada.

Foto: Albert Večerka

Příkladem může být na zakázku vyrobené ocelové schodiště, jehož dřevěné stupně jako by byly ozvěnou původních dřevěných trámů na stropě. Ostatně, ořechové dřevo je jednotícím prvkem celé rezidence.

Projevem ekologického a ekonomického přístupu je i recyklovaná kamenná dlažba použitá na terase. Vše pak zastiňují místní druhy rostlin, které jsou nenáročné na vodu.

Jen polovina loftu je prosklená, druhá část je skryta pod střechou. Obě jsou ale propojené posuvnými dveřmi.

Foto: Albert Večerka

Ze střešní terasy je nádherný výhled na New York a řeku Hudson.

Foto: Albert Večerka

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Související články

Výběr článků