Hlavní obsah
Fasády domu jsou obloženy dřevem, na první pohled připomínají tradiční sruby. Foto: Gustav Willeit

Rekreační dům zaujme živou fasádou připomínající sruby

Pětici prázdninových bytů na úpatí tyrolských Alp v italském městečku Plose spojili do jednoho objektu architekti z nedalekého brixenského studia Bergmeisterwolf Architekten. Jejich dílo zaujme na první pohled tím, jak pracovali na fasádách se dřevem. Dům totiž na první pohled připomíná tradiční sruby.

Fasády domu jsou obloženy dřevem, na první pohled připomínají tradiční sruby. Foto: Gustav Willeit
Rekreační dům zaujme živou fasádou připomínající sruby

Při dalším pohledu ale dává dům svým tvarem najevo, že jde o moderní horskou stavbu, kterou se autoři snažili začlenit do okolní krajiny co nejhezčím způsobem.

Objekt stojí ve svahu a svým tvarem kopíruje povrch pozemku. Architekti velmi citlivě zvolili stejný stavební materiál, jaký je použit na okolní zástavbě, tj. kameny a podélně na čtvrtky nařezané dřevěné klády.

Každá z částí domu má jiný tvar střechy, který ale pokaždé odpovídá rázu tyrolské krajiny a tvaru Alp. Aby dům co nejvíce skryli, použili autoři k jeho uzavření zelenou střechu, kterou nechali osázet místními druhy vegetace. Střecha tak vypadá jako přirozená součást místní přírody.

Žádná z fasád není rovná, na každé architekti vytvořili nějaký zlom.

Foto: Gustav Willeit

Spodní část domu je postavena z kamenného zdiva, tak jak je v daném kraji zvykem.

Foto: Gustav Willeit

Do domu se vstupuje na úrovní prnvího patra. Jeden z bytů má svůj vlastní vchod.

Foto: Gustav Willeit

Zajímavým rysem stavby je nejenom její členitost, ale také skutečnost, že žádná z jejích fasád není kompletně rovná. Takřka na každé lze objevit nějaký zlom, takže celek působí velice živým jakoby pohyblivým dojmem.

Dům je obložen na čtvrtky podélně nařezanými kládami.

Foto: Gustav Willeit

Z bytů je nádherný výhled do okolní krajiny.

Foto: Gustav Willeit

Střecha je navržena jako zelená a zarostlá je místní vegetací.

Foto: Gustav Willeit

Pětice bytů je usazena na společné základně, v níž je ukryta i garáž, která je postavena tradičním způsobem - z kamenného zdiva.

Vlastní obytné prostory nad garáží jsou již dřevostavbou. V té se byty dělí o nádvoří za domem. Dvorek funguje jako prostor pro odpočinek obyvatel, anebo jejich sportovní aktivity.

Také interiér domu je obložen dřevem.

Foto: Gustav Willeit

Foto: Gustav Willeit

Spodní část domu je kamenná. To architekti dodrželi i v interiéru.

Foto: Gustav Willeit

Dům nazvaný jednoduše Haus S (Dům S) zabírá na pozemku 415 m² a je rozdělen do tří podlaží. V přízemí je kromě již zmiňované garáže první dvojice nestejně velkých bytů (100 m² a 85 m²), k nimž se sestupuje po společném interiérovém schodišti z horního patra.

Příjemným zdrojem tepla zejména v zimních měsících budou velká kachlová kamna.

Foto: Gustav Willeit

PLocha vedle kamen vysloveně láká k odpočinku a příjemné zahálce.

Foto: Gustav Willeit

V prvním poschodí jsou uloženy další dva byty (85 m² a 75 m²). Právě na této úrovni se do domu vstupuje. Zatímco jeden z bytů je nad spodními domácnostmi a má s nimi společné schodiště, druhý byt je zcela samostatný, s vlastní vstupem.

Kdo by čekal stěny svírající mezi sebou pravé úhly v interiéru, měl by si vzpomenout, jak vypadá dům zvenčí.

Foto: Gustav Willeit

Jídlení kout v jednom z bytů.

Foto: Gustav Willeit

Nápaditě jsou v bytech řešeny sedačky a další odpočinkové plochy.

Foto: Gustav Willeit

V nejvyšším podlaží je poslední apartmá (60 m²), které je ze všech nejmenší. Jeho obyvatelům se ovšem nabízejí ty nejhezčí výhledy do okolní krajiny.

Intimitu v některých místnostech zajišťují venkovní obklady, které v mírných rozestupech zakrývají i okna a chrání tak interiér nejenom před přílišným přehříváním v létě.

Foto: Gustav Willeit

Chráněná veranda může v zimních měsících například sloužit k ukládání lyží či dalšího sportovního vybavení.

Foto: Gustav Willeit

Foto: Gustav Willeit

Byty jsou navrženy jako rekreační bydlení.

Foto: Gustav Willeit

Půdorys přízemí

Foto: Bergmeisterwolf Architekten

Půdorys prvního poschodí

Foto: Bergmeisterwolf Architekten

Půdorys nejvyššího podlaží

Foto: Bergmeisterwolf Architekten

Lepenkový model stavby

Foto: Gustav Willeit

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků