Hlavní obsah

Rekonstrukce zbavila 40 let starý byt všech pokojů

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně to byl typický nájemní byt ve městě Šimoo-ri v prefektuře Fukuoka, jakých jsou v Japonsku tisíce. Měl dva pokoje a obývák s kuchyňským a jídelním koutem. Jinými slovy, původní uspořádání se nápadně podobalo českému panelákovému bytu 3+kk. Podobně jako u nás, i v Japonsku se mnozí majitelé snaží dispozici takových bytů pozměnit a modernizovat. Nejinak tomu bylo i v tomto případě.

Foto: Yousuke Harigane

Sloučením malých pokojíků a obýváku do jednoho velkého prostoru umožnil architekt budoucím obyvatelům bytu, aby jeho plochu využili lépe a přesně podle svých potřeb bez svázání jednotlivými místnostmi.

Článek

Majitel 40 let starého bytu o velikosti 55 m² si přizval na pomoc designéra Mikia Sakamota ze studia MoveDesign. Ten navrhl odstranit veškeré příčky a propojit prostor domácnosti do jednoho celku.

Foto: Yousuke Harigane

Při vstupu do bytu je kuchyňský kout po levé ruce. Šatna a sociální zařízení jsou uschovány za stěnou po pravici.

Foto: Yousuke Harigane

Pohled z kuchyňského koutu do hlavní, společenské zóny bytu.

Nová podoba bytu tak lépe odpovídá současnému stylu života rodin. Ty většinu dne - jsou-li doma - tráví právě v univerzálním společném prostoru, kde se žije, vaří a jí, a teprve navečer se každý rozprchne do svého soukromí.

Foto: Yousuke Harigane

Soukromý prostor bytu je schován za stěnou.

Foto: Yousuke Harigane

Architekt odlišil jednotlivé zóny bytu výškou a typem podlah.

Aby se ovšem zcela nevytratilo alespoň základní rozlišení jednotlivých zón v nově vytvořeném prostoru, vyznačil je architekt pomocí podlah. Zatímco vstupní pasáž a hlavní část bytu společně se šatnou mají původní betonovou podlahu, nově pojatý kuchyňský kout je na vyvýšeném dřevěném stupni. Ten přechází i do soukromé části bytu, jež funguje jako ložnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Nevídaný pavilón ovládly houby

Je to neobvyklý pavilón a vyrostl na půdě Univerzity umění a designu v japonském Kjótu. Od většiny běžných pavilónů jej odlišuje především umístění v prudkém...

Výběr článků

Načítám