Hlavní obsah

Rekonstrukce radnice v Kardašově Řečici vyzdvihla původní vzhled stavby

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká rekonstrukce radnice a knihovny v Kardašově Řečici plně vyzdvihla původní vzhled a cenné prvky této klasicistní stavby. Architektonický návrh zachoval masivní zděné obvodové stěny, rozmanitě klenuté místnosti přízemí, nechybí ani kopie původní konstrukce krovu. Není divu, že má stavba své místo v letošních nominacích v soutěži Stavba roku.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku

Zrekonstruovaná vila nabízí příjemný prostor pro zasedání v podkroví.

Článek

Projekt vznikl na základě veřejné architektonické soutěže. Hodnotící komisí byl vybrán návrh Atelieru Žiška od autorů Jakuba Žišky a Pavla Šmelhause. Výběrové řízení na zhotovitele vyhrála společnost Spilka a Říha z nedaleké Soběslavi.

Podle informací pořadatelů soutěže Stavba roku se díky dobrému architektonickému konceptu podařilo efektivně navrhnout uspořádání vnitřních prostor, kdy se podařilo poměrně náročné požadavky na funkci stavby ´vložit´ do stávajícího objektu bez nutnosti přístavby. Díky tomu si budova zachovala svůj tvar a investor ušetřil na nákladech.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku

Korunou stavby se staly hodiny v rámu ve zlaté barvě.

Novinkou na stavbě je výrazný vikýř s hodinami. Ten se také stal symbolem dominantního postavení radnice v prostoru náměstí.

Zvenku se podoba stavby změnila jen minimálně. Velkou proměnou v interiéru se pak stalo využití podkroví. Do něj se podařilo vrátit zpět jako funkční exponát i historický hodinový stroj, který přes dvě století poháněl hodiny na nedaleké kostelní věži.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku

Vstup je řešen důstojně a elegantně.

Budova vznikla v klasicistním stylu, nechybí v ní historicky cenné prvky. Nad přízemím jsou k vidění různé druhy kleneb (valené, křížové, česká placka).

Nad celým objektem byl původní valbový krov, který byl od počátku uvažován jako cenný prvek k zachování a přiznání v interiéru. Pod menší částí radnice bylo nízké nevyužívané podsklepení s valenými klenbami.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku

V budově sídlí i místní městská knihovna.

Radnice měla teplovodní vytápění s litinovými radiátory a mechanickou regulací v každé místnosti. Celý systém je napojen na centrální zásobování teplem provozované ve městě soukromou společností. Centrální kotelna spaluje biomasu.

Technicky snadno se zateplily podlahy a střecha, došlo k výměně oken. Fasáda ale musela být zachována. Alespoň dílčím zlepšením parametrů zdiva bylo podle informací ze soutěže Stavba roku užití tepelně izolačních omítek.

Foto: Archiv soutěže Stavba roku

Starostova kancelář je velkoryse prostorná.

V rámci architektonického řešení byla radnice umístěna do přízemí, v patře je knihovna. Směrem do dvora jsou ve střeše doplněna střešní okna přisvětlující podkrovní prostory. V podkroví vznikl víceúčelový sál a klubovna pro městské spolky.

Nově jsou všechna podlaží bezbariérově spojena výtahem vedeným ve středu trojramenného schodiště vycházejícího ze vstupní haly, která je bývalým průjezdem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Rekonstrukce radnice bude mít v soutěži velkou konkurenci v podobě dalších zdařilých staveb. Šanci ale rozhodně má. Titul Stavba roku navíc každoročně získává hned pět staveb. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám