Hlavní obsah

Regulujte stín podle přání

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunečníky, stínicí plachty nebo clony by měly umožnit správné nasměrování stínu. Otočná a výkyvná střecha/clona jsou tedy ideální. Na co ještě při výběru mobilního stínění nemáme zapomenout?

Foto: Mountfield

Slunečník Borneo s pevnou hliníkovou konstrukcí má střechu s průměrem 3,5 m a praktické držadlo, kterým ji lze snadno složit, otvírat, otáčet kolem svislé osy, vertikálně naklápět a nastavovat výšku.

Článek

Tvar a velikost

Zvážíme prostor, který chceme zastínit. Malé čtvercové slunečníky jsou vhodné na balkony, kruhové s průměrem nad 3 m a velké obdélníkové plachty nedají slunečním paprskům šanci ve volném prostranství.

Foto: Tchibo

Vybíráme slunečník dostatečně velký se snadnou manipulací, který můžeme natáčet do stran v různých sklonech.

Foto: Lidl

Lampový slunečník 300 x 260 cm s boční stabilní hliníkovo-ocelovou konstrukcí má elegantní tvar, střešní odvětrávání odrážející teplo a vítr. Je výkyvný v rozsahu 360°, ovládání umožňuje ruční klika. Cena 1990 Kč.

Materiály

Nejčastěji je konstrukce hliníková nebo ocelová s povrchovou antikorozní úpravou, někdy dřevěná. Stabilita a pevnost jsou samozřejmostí, boční stojan/noha nabízí více místa přímo pod slunečníkem.

Střechy se vyrábějí z polyesteru s impregnační úpravou proti vlhkosti, špíně, ale také proti UV záření. U tkaniny je důležitá potřebná gramáž (hustota), optimálně 220 g/m2.

Foto: Hornbach

Výkyvný slunečník Toulon s hliníkovou konstrukcí s práškovou úpravou nasměrujeme tak, jak potřebujeme. Průměr střechy 300 cm. Cena 3390 Kč.

Kotvení

Někdy stačí zasunutí špice do zeminy, do stojanu z plastu, kovu nebo betonu. K zábradlí a k hraně stolu připevníme menší clony svorkami, protisluneční plachty připevňujeme lany nebo výrobcem doporučenými kotvícími systémy.

Foto: Bauhaus

Protisluneční clona 3,6 x 3,6 m z polyetylenu zastřeší zahradní posezení i pro početnější rodinu. Balení zahrnuje tři provazy na upevnění, bez konstrukce. Cena 995 Kč.

Péče

Dodržujeme instrukce výrobce, v některých případech je nutné nástřikem obnovovat impregnační vrstvu, většinou při pravidelné údržbě postačí opláchnutí vodou z hadice.

Foto: Fieldmann

Potah slunečníku v krémovém odstínu je ze 100% polyesteru. Praktický slunečník s průměrem 3 m ovládáme kličkou, naklápíme ho, výšku regulujeme uzávěrem na středové tyči s průměrem 3,8 cm. Odolný rám vydrží i nečekanou bouřku a silnější vítr. Cena 999 Kč.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám