Hlavní obsah

Recyklace se prosadila i na festivalu

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Snížit množství odpadu se pokusí tuto sobotu v Pardubicích pořadatelé hudebního festivalu Summer of Love ve spolupráci s Hnutím Duha. Každý prodaný drink - ať už v PET láhvi, plechovce či plastovém kelímku, se bude zálohovat pěti korunami.

Článek

Záloha se připočte k ceně nápoje, zákazník obdrží  zálohový kupón. Až nápoj dopije, bude mu pětikoruna vrácena.

Organizátoři si od tohoto opatření slibují snížení množství odpadu, které po účastnících festivalu zůstane. Každoročně to bývá několik desítek tun.

"Přesně takovéhle opatření zajistí vysokou recyklaci a sníží množství odpadu. Kdyby podobné klauzule byly v legislativě, zbavíme se velkého množství odpadních lahví a dalších obalů. Zároveň je nutné, aby poslanci udělali v zákoně o odpadech změny, jež domácnostem usnadní třídění odpadků a recyklaci. Pouze tak se podaří zlepšit recyklační služby, které stát a města poskytují," řekl Ivo Kropáček z Hnutí Duha.

V recyklaci jsou stále rezervy

Česká republika recykluje pouze 16 % komunálního odpadu, zatímco sousední Německo a Rakousko už dosahují padesátiprocentní míry. Příčinou jsou špatné recyklační služby.

Zatímco popelnice stojí před každým domem, k barevným kontejnerům na tříděný odpad to průměrná domácnost má skoro 140 metrů daleko.

Hnutí DUHA prosazuje několik důležitých změn v zákoně o odpadech, které pomohou snadnější a vyšší recyklaci. Cílem je, aby třídění odpadků bylo stejně snadné, jako jejich sypání do popelnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám