Hlavní obsah

Působivé stavbě v Aši dominuje věžice, byl v ní umístěn snídaňový koutek

Novinky, Text: Michael Rund, editace: Kristýna Křížová

Vila Justů v Aši je charakteristickým příkladem stylu Heimatstil, který fandil lokální regionální architektonické tvorbě, často inspirované romanticky působícími venkovskými staveními. Jednopatrovému objektu dominuje v nároží masivní věžice, završená barokizujícími tvary. Právě v ní se kdysi podávaly snídaně.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Vila s adresou: Na Háji čp. 1627, Aš

Článek

V roce 1924 vznikly plány na nové rodinné sídlo Justů v Aši. Stavba je umístěna v rohu velkého pozemku na severním okraji města. Navrhl ji architekt Karel Ernstberger. Vstup je řešen Ernstbergerovým charakteristickým způsobem po schodišti s úvodním sloupkem, kde bývala umístěna váza a koule.

Samotný vstup je umístěn v otevřené lodžii vynášené nárožním sloupkem. Na jižní straně vily směrující na zahradu je vložena krytá veranda, kterou vynášejí sloupy. Z lodžie je možné sestoupit dolů po dvojramenném schodišti s vlnitě projmutou parapetní zídkou, ukončenou sloupkem s dekorativní vázou.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Stavbu dekorují zelené okenice.

Na západní straně vily vystupuje trojboký výstupek. Fasáda vznikla ze šlechtěné omítky, obvodový plášť je oživený jen nezbytnými žaluziovými okenicemi.

Uprostřed hřebene střechy byl vytažen komín. Ve zvýšeném přízemí měla podle plánů bydlet rodina majitele. Vstupovalo se přes předsíň a halu do jednotlivých místností – ložnice, obývacího pokoje, kuchyně a do pánského pokoje s velkým sedacím koutem v nárožní věži.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Pohled do stropu věžičky rozhodně stojí za to.

Do pánského pokoje a do ložnice byl vstup možný i přes lodžii neboli krytou verandu. Vedle předsíně bylo umístěno WC a koupelna.

V prvním patře byly kanceláře firemní účtárny, pokoj pro služku a další pokoje. Ve věži se podle plánů nacházel snídaňový koutek. Na samotné půdě byly kromě ateliéru umístěny i odkládací komory.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Nechybí hodně dekorativní zábradlí.

Stavbu prováděla stavební firma Otto Lueckera z Aše. Jak bylo v tomto městě zvykem, vynutil si stavební úřad drobné úpravy ve vzhledu budovy, hlavně v oblasti sklepů, kde na východní straně musel architekt přidat arkádový oblouk, pak musel být doplněn i nižší komín.

V současné době patří vila soukromým majitelům, kteří se ji snaží udržovat v původním stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám