Hlavní obsah

První plovoucí město u Jižní Koreje začíná získávat obrysy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První plovoucí město, které má vykompenzovat úbytek zastavitelné plochy přímořských měst způsobený stoupající hladinou moří, jeho autoři ze společnosti Oceanix představili poprvé před třemi lety, tedy v roce 2019. Loni se rozhodli pro realizaci tohoto prototypu zástupci jihokorejského Pusanu. Nyní agentura UN Habitat odhalila další jeho podrobnosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Návrh prvního plovoucího města na světěVideo: AP

 
Článek

Společnost Oceanix společně se zástupci významného jihokorejského přístavního města Pusan představila na půdě newyorské centrály agentury UN Habitat, která řídí Program OSN pro lidská sídla, projekt prvního plovoucího města.

„Jako starosta metropolitního města Pusan beru vážně náš závazek vůči krédu ‚První do budoucnosti‘. Spojili jsme síly s UN Habitatem a Oceanixem, abychom jako první vytvořili prototyp a rozšířili tento odvážný nápad, protože v sázce je naše společná budoucnost tváří v tvář vzestupu hladiny moří a jeho ničivému dopadu na pobřežní města,“ řekl při té příležitosti starosta Park Heong-joon, který si stanovil ambiciózní cíl proměnit Pusan na zelené chytré město.

Rovněž tak začal usilovat o to, aby se Jihokorejci stali pořadateli Světové výstavy Expo 2030.

Datum zatím neznámé

Prototyp měl být původně realizován již v roce 2025, ale vzhledem k pandemii koronaviru v minulých letech, která ochromila a zbrzdila spoustu projektů, v současnosti představitelé města i společnosti na téma termínu realizace projektu taktně mlčeli.

U jihokorejských břehů by mělo v roce 2025 vzniknout první plovoucí město

Tipy a trendy

Naopak přidali více podrobností o konkrétní podobě a kapacitě plovoucího města, jež má odolat záplavám a zároveň má být trvale udržitelné a energeticky zcela soběstačné.

Jak bude vypadat

Vzájemně propojené čtvrti mají mít celkovou rozlohu 6,3 hektaru a do budoucna, tak jak se budou dále rozrůstat, pojmou komunitu až 12 000 lidí.

Každá čtvrť je navržena tak, aby sloužila specifickému účelu – bydlení, výzkumu a ubytování. Pro tyto účely bude dohromady vyhrazeno 30 000 až 40 000 metrů čtverečních.

Foto: UN Habitat

Obytná část plovoucího města

Plovoucí plošiny budou k pevnině připojeny spojovacími mosty, které tak olemují chráněnou modrou lagunu plovoucích rekreačních, uměleckých a dalších základen.

Nízkopodlažní budovy na každé platformě, definované měkkými liniemi, budou mít terasy propojující obytné prostory uvnitř i venku, což podpoří komunitní život obyvatel města.

Oceanix, jehož designéry jsou architekti z dánského studia Bjarke Ingels Group (BIG) a korejského ateliéru SAMOO, se časem organicky transformuje a přizpůsobí aktuální potřebě ať již vlastních obyvatel, nebo města Pusan.

Plovoucí města by mohla být spásou velkých pobřežních aglomerací před záplavami

Tipy a trendy

V plánu je vytvoření nejprve komunity tří platforem, přičemž, pokud se ověří životnost celého projektu, bude možné město rozšířit i na více než 20 platforem.

Foto: UN Habitat

První tři platformy, které budou postaveny nejdříve: výzkumná (vlevo), rezidenční (prostřední) a k dočasnému pobytu (vpravo).

Plovoucí plošiny doprovodí desítky základen s fotovoltaickými panely a skleníky, jež budou pro komunitu produkovat 100 procent veškeré energie a také potraviny.

Jejich rozměry nebudou přitom fixní, ale budou se časem rozšiřovat a zmenšovat podle toho, jaká bude aktuální potřeba.

Nulový odpad

Důležitým rysem projektu z hlediska jeho udržitelnosti je nulový odpad. Jednotlivé systémy (voda, potraviny atd.) budou řešeny formou uzavřených okruhů, aby nebylo potřeba cokoli likvidovat, ale naopak se vše mohlo znovu využít.

Každá čtvrť tak bude například upravovat a doplňovat svou vlastní vodu, omezovat a recyklovat zdroje a vzniknou zde rovněž inovativní městské farmy.

Bydlení v prvním plovoucím městě na světě je k mání. Od 427 tisíc do 25 miliard korun

Tipy a trendy

Součástí chrabrého projektu, který dle autorů může být vybudován prakticky u jakéhokoli pobřežního města téměř v kterékoli části světa, je kromě vlastní ekologické ohleduplnosti dokonce i postupná obnova pobřežních biotopů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám