Hlavní obsah

V Rusku vytiskli betonový dům během 24 hodin

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postavit dům během pouhých 24 hodin není díky technologii trojrozměrného tisku problém. Právě takový výkon předvedla mladá sanfranciská firma Apis Cor společně s ruskou společností PIK, které se zaměřily na 3D tisk budov v jednom celku. Zkušební dům „vytiskly” v ruském Stupinu.

Foto: Profimedia.cz

Podle údajů společnosti je samotná stavba velice levná, nejdražšími komponenty domu nakonec byla okna a dveře.

Článek

Jako médium pro tisk domu sloužila betonová směs. Důležité pak bylo vyrobení patřičně velkého tisknoucího zařízení. Jeho hlavní částí je rameno, jež silně připomíná přenosku obřího gramofonu, která se pohybuje po pravidelné trajektorii, a jejíž „jehla” za sebou zanechává stopu v podobě tenké vrstvy betonu. Tak, jak se jehla pohybuje po své trase stále dokola, vrší se jedna vrstva betonu na druhou, tím rostou zdi tištěného domu.

Na světě již vyrostlo několik staveb vytvořených formou trojrozměrného tisku. Novinkou v tomto případě je zvolená metoda, kdy dům vzniká jako jeden celek přímo na svém místě. U dosud tištěných objektů tomu bylo tak, že autoři danou stavbu vytiskli po částech, dovezli na místo a tam vše pospojovali dohromady.

Foto: Profimedia.cz

Interiér domu zabírá 38 čtverečních metrů, je však plně zařízen a obyvatelný.

Foto: Profimedia.cz

Nevšední půdorys domu je důvodem, proč v něm není jediná rovná zeď

Pomineme-li návrh a výrobu vlastního tisknoucího zařízení, samotná stavba už byla v porovnání s běžným stavebním procesem doslova „za hubičku”. Jak uvádějí autoři projektu na svých stránkách, dveře a okna byla zdaleka nejnákladnějšími prvky celého objektu. Podobné domky je společnost údajně schopna postavit a zařídit v přepočtu za 255 tisíc korun.

Trvanlivost použitého betonového materiálu je podle údajů firmy 175 let. Jako izolace posloužily nově vyvinuté materiály společnosti TechnoNICOL. Pro jednu část domu firma zvolila pevný Logicpir, a směs na bázi tekutého polyuretanu pro mezery vytvořené mezi vnější a vnitřní betonovou stěnou.

Foto: Profimedia.cz

Po zaizolování stavby a nahození stěn dělníci dům uzavřeli plochou střechou.

Foto: Profimedia.cz

Dům je sice zkušební stavbou, to ovšem neznamená, že nemůže mít pěknou živou barvu fasády.

Společnost dům s téměř kruhovým půdorysem se třemi výraznými zuby a celkovou plochou 38 m2 vytiskla jako pokusný, ovšem, jak uvádí, je plně obyvatelný. Je v něm hala, koupelna, obývací pokoj a malá, plně zařízená a funkční kuchyň.

Roztomilým detailem je volba televize Samsung JS9500, která je prohnutá. Poloměr jejího zakřivení odpovídá poloměru zakřivení stěny, na níž je pověšena.

Foto: Profimedia.cz

Dům má roztomile atypický půdorys.

Doba vlastního tisku zabrala pouhých 24 hodin, což je srovnatelné s časem, za který lze vztyčit hrubou stavbu některých typů dřevostaveb.

Zástupci firmy zdůrazňují, že tvar domu, který lze stejnou metodou vytisknout, může být prakticky jakýkoli, pokud to nebude odporovat zákonům fyziky.

Foto: Profimedia.cz

Tisk betonovou směsí vypadá stejně, jako tisk na menších 3D tiskárnách. Masa materiálu vzniká jeho postupným vrstvením díky naprosto přesně naprogramovanému pohybu tisknoucí jehly.

Foto: Profimedia.cz

Tisknoucí zařízení připomíná obří přenosku gramofonu. Na snímku je vidět, jak se kvůli okolo panujícím mrazům muselo stavět ve stanu, který místo stavby zastřešil.

Technickou zajímavostí je fakt, že dům byl tištěn shodou okolností v nejchladnějších dnech roku. Tisknoucí zařízení je schopno pracovat při mrazech do - 35 °C, ovšem betonová směs má spodní teplotní limit 5 °C.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Autoři projektu proto na místě stavby (přesněji tisku) vztyčili nejprve stan, v němž udržovali potřebnou teplotu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám